Bajdenov simbolični potez: Naložio tromesečnu suspenziju poreza na gorivo, ali o tome odlučuje Kongres

22.06.2022

20:45

0

Bela kuća želi da smanji rekordne cene goriva

Bajdenov simbolični potez: Naložio tromesečnu suspenziju poreza na gorivo, ali o tome odlučuje Kongres
Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je danas od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo, kako bi bile smanjene rekordne cene na pumpama i pomoglo se američkim porodicama tokom leta.

Bajden je pozvao i pojedinačne savezne države da privremeno ukinu svoje državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođača traži da na predstojećem sastanku sa ministarkom za energiju Dženifer Grenholm iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva, koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel, potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan.

Članovi Kongresa iz obe stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene, ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

Bajden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za auto-puteve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih delova budžeta gde prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

"Neka jedu kolače": Američki mediji pokušavaju da ubede građane da treba da plaćaju više za gorivo jer će tako kazniti Rusiju?!

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu pet dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta.

Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti