Prvi korak ka azijskom ogranku Alijanse? Južna Koreja uspostavlja stalnu delegaciju pri NATO u Briselu

22.06.2022

08:44

1

Iako se očekuje da će se samit vojnog saveza u Madridu od 29. do 30. juna fokusirati na ukrajinsku krizu, predsednik Jun planira da pokrene jačanje međunarodne saradnje protiv nuklearnog programa Severne Koreje

Prvi korak ka azijskom ogranku Alijanse? Južna Koreja uspostavlja stalnu delegaciju pri NATO u Briselu
NATO - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Južnokorejske vlasti saopštile su da planiraju uspostavljanje stalne delegaciju pri NATO u Briselu, u trenutku kada se Seul zalaže za jačanje partnerstva sa Alijansom i preuzimanje veće uloge na globalnoj sceni, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima povodom planiranog prisustva predsednika Jun Suk-Jeola na samitu Severnoatlantskog saveza ovog meseca u Madridu, savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Sung-Han sopštio je da će Seul nastojati da ojača odnose sa članicama NATO-a suočen sa „nepredvidivom“ međunarodnom situacijom.

On je precizirao da, u okviru pokušaja, Južna Koreja razgovara sa NATO-om o razmeni informacija, kombinovanim vežbama i zajedničkim istraživanjima u cilju suprotstavljanja novonastalim bezbednosnim pretnjama, navodi Rojters.

Jun, koji je dužnost predsednika preuzeo u maju, izjavio je da je njegov glavni spoljnopolitički cilj da od Južne Koreje napravi "globalno važnu državu" sa fokusom na promovisanje slobode, mira i prosperiteta na osnovu svojih liberalno-demokratskih vrednosti.

Iako se očekuje da će se NATO samit u Madridu od 29. do 30. juna fokusirati na ukrajinsku krizu, Jun planira da pokrene jačanje međunarodne saradnje protiv nuklearnog programa Severne Koreje, sopštio je bezbednosni zvaničnik Seula.

Jung Yeon-je/Pool Photo via AP
Jun Suk-Jeol

Kako je rekao, novi predsednik takođe bi mogao da održi trilateralni sastanak sa svojim američkim i japanskim kolegama na marginama samita, a njegovo prisustvo, naglasio je zvaničnik, ne odražava politiku zemlje koja je protiv Kine i Rusije, navodi agencija Jonhap.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da se na predstojećem samitu očekuje dogovor o paketu podrške Ukrajini koji treba da omogući zemlji da pređe sa starog sovjetskog oružja na standardnu opremu NATO-a.

Južna Koreja planira da na sastanku objavi dodatnu humanitarnu podršku Ukrajini, ali Seul nije razmišljao o pomoći u naoružanju, preneo je Jonhap.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike