"Komandir je stavio živote policajaca ispred života dece": Nove optužbe zbog nereagovanje organa reda tokom pucnjave u školi

21.06.2022

20:09

0

Akcija nije uspešno izvedena nakon što je napadač ušao u osnovnu školu Rob i počeo da puca

"Komandir je stavio živote policajaca ispred života dece": Nove optužbe zbog nereagovanje organa reda tokom pucnjave u školi
AP Photo/Jae C. Hong

Direktor Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa Stiven Makrou izjavio je da je reakcija organa reda u slučaju pucnjave u školi u teksaškom gradiću Juvaldiju, kada je ubijeno 19 dece i dvoje nastavnika, bila je "ogroman neuspeh" u kojem je komandir stavio živote policajaca ispred života dece.

- Postoje ubedljivi dokazi da je odgovor organa za sprovođenje zakona u slučaju napada u osnovnoj školi Rob bio veliki neuspeh i suprotan svemu što smo naučili - rekao je Makrou na saslušanju u Senatu Teksasa o masovnoj pucnjavi 24. maja, prenosi Rojters.

Policijska akcija nije uspešno izvedena nakon što je napadač ušao u osnovnu školu Rob i počeo da puca, dodao je on.

- Tri minuta nakon što je napadač ušao u zapadnu zgradu, postojao je dovoljan broj naoružanih policajaca koji su nosili pancire da izoluju, odvrate pažnju i neutrališu subjekta - kazao je Makrou.

On je dodao da je sve što je sprečilo policajce da uđu u sobe 111 i 112 bio "komandir na lica mesta, koji je odlučio da živote policajaca stavi ispred života dece".

 

 

Šef policije u školi u Juvaldiju Pit Aredondo kazao je ranije ovog meseca da sebe nikada nije smatrao komandirom vođenja operacije tokom tog incidenta na mestu pucnjave i da nije naredio policiji da obuzdava upad u zgradu.

Rojters navodi da su članovi zajednice zajedno sa roditeljima žrtava pozvali Aredonda da podnese ostavku tokom burnog sastanka školskog odbora u ponedeljak uveče.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug