Neizvesno u Izraelu: Na vidiku novi izbori, poznato ko će biti premijer

20.06.2022

20:15

0

Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini

Neizvesno u Izraelu: Na vidiku novi izbori, poznato ko će biti premijer
AP Photo/Ariel Sćalit

Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid složili su se da raspuste parlament, što će dovesti do novih izbora, a Lapid će u međuvremenu preuzeti mesto premijera, izjavio je jedan izraelski zvaničnik, javlja Rojters.

Sledeće nedelje biće održano glasanje u parlamentu, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku funkciju, rekao je neimenovani zvaničnik, dodaje Rojters.

Britanska agencija podseća da su Lapid i Benet u junu 2021. godine formirali neočeikavanu koaliciju nakon dve godine političkog zastoja, okončavajući rekordnu vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanjahua.

AP Photo/Maya Alleruzzo, File
 

Rojters dodaje da je vlada desničarskih, liberalnih i muslimanskih arapskih partija bila krhka od samog početka sa tankom parlamentarnom većinom. Britanska agencija još ističe da je u vladajućoj koaliciji bilo podela po glavnim političkim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski sukob, državna i verska pitanja.

Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug