"Da li su plaćeni da lažu?": Rudi Đulijani reagovao na navode da je pijan ubeđivao Trampa da proglasi izbornu pobedu

15.06.2022

11:12

0

Advokat bivšeg predsednika SAD oglasio se posle svedočenja pred komisijom koja istražuje nerede na Kapitolu 6. januara

"Da li su plaćeni da lažu?": Rudi Đulijani reagovao na navode da je pijan ubeđivao Trampa da proglasi izbornu pobedu
AP21210594537877 - Copyright AP Photo/Wilfredo Lee

Saradnik bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Rudi Đulijani u utorak je negirao da je bio pijan kada je pozvao Donalda Trampa da proglasi pobedu u izbornoj noći dok su se glasovi još prebrojavali.

Osim toga, dodao je i da mu se „gadi“ Trampov pomoćnik koji je inače svedočio pred komitetom koji se bavio istragom nereda na Kapitolu 6. januara.

- Odbijao sam alkohol te večeri - napisao je Đulijani u nekoliko tvitova koji su kasnije izbrisani.

U svedočenju koje je snimljeno, a koje je održano u ponedeljak na saslušanju u komitetu povodom nereda, Džejson Miler i Bil Stipijen, rekli su da je bivši gradonačelnik Njujorka zahtevao na dan izbora da razgovara sa tadašnjim predsednikom i da je rekao Trampu da proglasi pobedu.

- Mislim da je gradonačelnik definitivno bio pijan - rekao je Miler.

U svojim tvitovima Đulijani je rekao da je "zgrožen i ogorčen zbog laži" koje su izrekli Miler i Stipijen, čije je prezime pogrešno napisano u tvitu.

Đulijani je nagovestio da su njih dvojica pokušavali da mu vrate jer ih je prekorio zbog njihove nespremnosti da se bore protiv njegovih brojnih neosnovanih i opovrgnutih optužbi o široko rasprostranjenoj prevari birača.

- Bio sam uznemiren što nisu bili spremni za masovnu prevaru (kao i drugi advokati oko predsednika) - rekao je Đulijani u jednom od tvitova.

AP Photo/Mary Altaffer
 

- Da li su Miler i Stipijen lažno svedočili zato što sam vikao na njih? Da li su plaćeni da lažu? - zapitao se bivši gradonačelnik Njujorka.

Stipijenov advokat Kevin Marino rekao je da je njegov klijent „reagovao na poziv Komiteta i iskreno odgovorio na njegova pitanja", kao i da „nema šta da doda svom svedočenju kao odgovor na izjave gospodina Đulijanija“.

Upiranje prstom u Đulijanija

Đulijanijeva reakcija došla je nakon što su menadžer kampanje Bil Stipijen, šef osoblja Mark Medouz i bivši savetnik predsednika Džejson Miler svedočili da je lični advokat Donalda Trampa inistirao da proglase pobedu u više saveznih država pre nego što su rezultati bili poznati.

- Šta se dešava u Mičigenu? - pitao je.

Stipijen, Medouz i Miler rekli su mu da je prerano da se to zna.

- Samo recite da smo pobedili! - navodno im je kazao Đulijani, na šta su oni odgovorili da su to već uradili sa Pensilvanijom.

- Samo recite da smo pobedili! - ponovio je Đulijani.

Prema navodima Kerol Leoning i Filipa Rukera iz Vašington posta, autorima knjige „Mogu sam sve da popravim: Katastrofalna finalna godina Donalda Trampa", Đulijani je prišao starijim pomoćnicima Donalda Trampa u izbornoj noći u Beloj kući, prenosi Gardijan.

AP Photo/Jacquelyn Martin, File
 

„Veliki Đulijanijev plan“, kažu autori, „bio je samo da kaže da je Tramp pobedio, u državi za državom, a te tvrdnje se nisu zasnivale ni na čemu. Stiven Miler i Medouz smatrali su da je njegov argument neprikladan i neodgovoran“.

Medouz je navodno odbio da to uradi, ali je Tramp pristao na priču o izbornoj krađi, pišu autori.

Leoning i Ruker, koautori drugog bestselera o Trampu „Vrlo stabilni genije“, izveštavaju da je Đulijani odbio da prihvati dešavanja u Arizoni, drugoj ključnoj državi.

- Samo idi odmah i proglasi pobedu. Sad moraš da proglasiš pobedu - rekao je Đulijani besnom Trampu.

Oko 2 sata ujutru Tramp je ušao u Istočnu sobu i to i uradio.

- Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu zemlju. Spremali smo se za pobedu na ovim izborima. Iskreno, pobedili smo na ovim izborima. Pobedili smo na ovim izborima - rekao je tada Tramp.

Njegove reči dale su naslov Majklu Benderu iz Vol Strit Džurnala, koji je napisao knjigu „Iskreno, pobedili smo na ovim izborima“. Ta knjiga i treća po redu koju je napisao Majl Volf, „Klizište“, pružaju izveštaje o Đulijanijevom ponašanju i opijanju u ključnim trenicima, što su optužbe koje se zasnivaju samo na svedočenjima i za koje nema konkretnih dokaza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike