Asad objasnio zašto Sirija nastavlja da podržava Rusiju

12.06.2022

09:24

0

Autor: N. Pavlović

Sirijski lider je optužio Vašington da koristi dolar kako bi počinio pljačku svetskih razmera

Asad objasnio zašto Sirija nastavlja da podržava Rusiju
asad-putin - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Sirijski predsednik, Bašar al Asad, rekao je da Damask podržava ruske operacije u Ukrajini iz lojalnosti i posvećenosti "međunarodnoj ravnoteži".

Asad je u intervjuu za ruske medije optužio Vašington da koristi dolar kako bi počinio pljačku svetskih razmera.

Samo nekoliko sati nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, predsednik Vladimir Putin je odgovorio na Asadov poziv u kome je istaknuto da "Sirija stoji uz Rusku federaciju".

- Možemo da posmatramo Rusiju iz dve perspektive. Prvo, na nju gledamo kao na saveznika, ukoliko naš saveznik odnese pobedu u bici ili je njena politička pozicija učvršćena, onda je to i naša pobeda. Drugo, ruska moć danas donosi restauraciju, doduše delimičnu, međunarodnog ekvilibrijuma. Taj odnos snaga kome svedočimo će uticati i na manje države, uključujući Siriju - objasnio je.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Asad je Putinov saveznik od 2015. godine kada je Rusija u Siriji vojno intervenisala kako bi se pobedila Islamska država.

Prema Asadovom mišljenju, aktelna borba Rusije sa Zapadom datira još od Prvog svetskog rata, ali i ranije, i nastaviće se dokle god američki dolar bude dominantna svetska valuta.

- Ukoliko dolar nastavi da rukovodi svetskom ekonomijom, ništa se neće promeniti, bez obzira na rezultate rata u Ukrajini. Korišćenje dolara nije ucena, to je pljačka - rekao je sirijski lider dodavši da je odluka Niksonove administracije da odvoji vrednost dolara od zlata načinila tu valutu "bezvrednim papirom".

- SAD će nastaviti da trguju širom sveta tim bezvrednim papirom. To je pljačka i to se odnosi na ceo svet. Dokle god je dolar svetska valuta i bude korišćena kroz američke banke ili ono što zovemo Američke federalne rezerve, vi ste pod vlašću dolara, a samim tim je vaša budućnost kao države ili društva ili ekonomije zavisna od milostinje SAD - kazao je.

Međutim, Asad je uveren da se odnos snaga menja zbog uspona Kine i Rusije.

- Jeste, mi smo pod sankcijama, ali mnoge naše osnovne potrepštine ne kupujemo od zapadnih zemalja, sa njima imamo narušene odnose. Svaka zemlja danas može da osigura svoje osnovne potrebe bez američke dozvole - rekao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike