Granatiran Stahanov, oštećeno 11 zgrada i vrtić - snage LNR zauzele još dva naselja(FOTO/VIDEO)

12.06.2022

18:29

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Granatiran Stahanov, oštećeno 11 zgrada i vrtić - snage LNR zauzele još dva naselja(FOTO/VIDEO)
ukrajina 0406 - Copyright Tanjug/AP Presidential /Francisco Seco/Alexei Alexandrov/Ricard Garcia Vilanova

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 109. dan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je potpisao zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija.

Pripadnici teritorijalne odbrane do donošenja novog zakona mogli su da izvršavaju zadatke isključivo van borbenih područja.

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakone koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude koje je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) doneo nakon 15. marta ove godine

 

Šta znamo do sad?

U toku je 109. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

10.53 - Četiri osobe povređene u Melitopolju

- Prema najnovijim podacima, u terorističkom napadu u Melitopolju povređene su četiri osobe, saopštio je zamenik načelnika Glavne uprave MUP za Zaporošku oblast Aleksej Selivanov.

- Najteže povrede zadobila je devojka, ona ima veliki gubitak krvi -  rekao je Selivanov za Sputnjik..

21.20 -  Snage LNR zauzele još dva naselja

Snage Luganske Narodne Republike su, razvijajući ofanzivu prema gradu Bahmutu, preuzele kontrolu nad dva naselja: Vidroženja i Medna gora. Trenutno su u toku borbe u selu Roti.
Borci LNR istovremeno napreduju iz dva pravca – sa strane Svetlodarska (DNR) i Popasne (LNR).

Podržava ih ruska artiljerija koja preciznim napadim pogađa položaje neonacista.

20.30 -  Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u UKR

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, koji večeras učestvuje na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

 

 

Dodik je na Tviteru istakao da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".
 

19:20 Donjeck: U granatiranju poginuo civil

Civil je poginuo u granatiranju Kirovskog okruga, saopštile su vlasti u Donjecku.

"U blizini zgrade broj 439 u Kirovoj ulici poginuo je 50-godišnji muškarac", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

U međuvremenu je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, objavio da je pet osoba ranjeno i da im je ukazana medicinska pomoć.

Kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštila je da je registrovano najmanje 12 artiljerijskih i minobacačkih granatiranja Donjecka.

18.55 - Zvaničnik LNR: Rusi ne planiraju da napadnu fabriku Azot

Ruske snage i njihovi saveznici u Lugansku ne planiraju da napadnu veliku hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, gde se nalaze ukrajinske snage, saopštio je danas neimenovani zvaničnik LNR, navodeći da će, međutim, ukrajinske trupe koje ostanu u tom postrojenju "biti primorane da se predaju".

On je za rusku novinsku agenciju Interfaks rekao da pregovori sa tamošnjim ukrajinskim trupama do sada nisu doneli dogovor, preneo je Bi-Bi-Si.

- Nema planova za juriš na Azot. Fabrika je u blokadi. Ukrajinske trupe koje tamo ostanu biće prinuđene da se predaju - poručio je on.

18.30 - LNR:Granatiran Stahanov, oštećeno 11 zgrada i vrtić

Tokom noći je u granatiranju grada Stahanova oštećeno je 11 stambenih zgrada i vrtić, saopštila je danas kancelarija samoproglašene Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Usled granatiranja naseljenog centra Stahanova oštećeno je 11 stambenih zgrada, sedam porodičnih kuća i vrtić Svetljačok", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Ukrajinske snage su proteklih dana više puta granatirale Stahanov, navodi ruska agencija.

17.50 - Ukrajinske snage izvršile su teroristički napad u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju

Dve osobe su povređene, saopštio je zamenik načelnika Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova grada Aleksej Selivanov.

Selivanov je na svom Telegramu napisao da je došlo do „terorističkog napada u Melitopolju na Dan Rusije“.

„Eksplozivna naprava stavljena je u kantu za smeće u blizini prostorija Glavne uprave MUP. Svi zaposleni i vojnici su živi“, napisao je Selivanov.
Prema njegovim rečima, povređena su dva civila – devojka koja je „krvava odvezena u bolnicu“ i muškarac kojem su povređena leđa.
 

17.07 - Toliko o smirivanju tenzija: Britanci potpaljuju vatru, Ukrajincima stižu "haskiji"

Britanska oklopna vozila "Haski taktikal suport viakl" počela su da pristižu u Ukrajinu, prenosi ukrajinski Vepons traker.

Očekuje se da će London poslati najmanje 120 oklopnih vozila, od kojih su 80 borbena oklopna vozila "Mastif", "Haski" i "Volfhaund", preneo je Unian.

Još 40 vozila iz Britanije biće prilagođeno za izviđanje na ratištu i druge svrhe.

16.39 - Stoltenberg: Legitimna je bezbednosna zabrinutost Turske

Bezbednosna zabrinutost koju je Turska izrazila u protivljenju zahtevima Finske i Švedske za članstvo u NATO je legitimna, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Finskoj.

- Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

16.17 - Bivši britanski vojnik poginuo u bici za Severodonjeck

Bivši britanski vojnik Džordan Getli poginuo je u borbama u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica.

Getli, koji je napustio britansku vojsku u martu ove godine, poginuo je u bici za istočni grad Severodonjeck, poprište intenzivnih borbi poslednjih dana.

U objavi na Fejsbuku, njegov otac Din je rekao da je Džordan otišao da se pridruži, kako je rekao, otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu i da pomogne u obuci lokalnih snaga.

 

 

16.07 - Britanska oklopna vozila "Haski" stigla u Ukrajinu

Britanska oklopna vozila "Haski taktikal suport viakl" počela su da pristižu u Ukrajinu, prenosi ukrajinski Vepons traker.

Očekuje se da će London poslati najmanje 120 oklopnih vozila, od kojih su 80 borbena oklopna vozila "Mastif", "Haski" i "Volfhaund".

Još 40 vozila iz Britanije biće prilagođeno za izviđanje na ratištu i druge svrhe.

15.50 - Zelenski: Niko ne zna koliko će rat trajati

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da niko ne zna koliko će trajati rat u toj zemlji.

Zelenski je u dnevnom obraćanju rekao da ukrajinske snage prkose očekivanjima, sprečavajući ruske trupe da "pregaze" istočnu Ukrajinu, gde su nedeljama borbe bile najžešće.

AP Photo/Markus Schreiber
 

15.38 - Pušilin: Smrtna kazna za plaćenike je pravda

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin ocenio je danas da je pravda to što je smrtna kazna presuđena ljudima koji su za novac stigli u DNR da ubijaju civilno stanovništvo.

- Što se tiče plaćenika, dva Britanca i jednog Marokanca, održana su sudska ročišta. Obezbeđeni su im advokati. Njihovi zločini mogu se klasifikovati kao teški i posebno teški. To je lako predvideti prema spisku onih dokaza koji su im predočeni. A sud je doneo smrtnu kaznu - poručio je Pušilin.

14.23 - Zorin: Tela desetine ukrajinskih boraca poginulih u Azovstalju nisu izvučena

Tela desetina ukrajinskih boraca, poginulih tokom opsade čelicane "Azovstalj" u gradu Marijupolju, još čekaju na izvlačenje, izjavio je danas bivši komandant ukrajinskog puka Nacionalne garde "Azov" Maksim Zorin.

On je rekao da je, prema uslovima nedavne razmene, oko 220 tela ubijenih u "Azovstalju" već poslato u Kijev, ali "isto toliko tela još je ostalo u Marijupolju".

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

13.34 - Ukrajina: Rusi uništili most koji povezuje Severodonjeck i Lisičansk

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj izjavio je danas da je ruska vojska uništila drugi most koji povezuje susedne gradove Severodonjeck i Lisičansk, kao i da je granatirala treći.

Gajdaj je rekao da je situacija u Severodonjecku izuzetno teška i da će naredna dva dana biti odlučujuća, ali je i dodao da ruske snage do sada nisu uspele da zauzmu grad.

13.20 - Pušilin negirao izveštaje o izbijanju kolere u Marijupolju

U Marijupolju nije zabeleženo izbijanje kolere, epidemiološka situacija je pod kontrolom, a paniku šire ukrajinski izvori, rekao je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Ja bih to nazvao širenjem panike od strane ukrajinskih izvora. Situacija je pod kontrolom. Tela poginulih tokom ratnih dejstava zakopana su po procedurama sprovedenim nakon sudsko-medicinskog pregleda - istakao je Pušilin.

AP photo
 

13.18 - Kisindžer o podelama u SAD, Ukrajini i Kini: Iskusni diplomata ima svoju teoriju kakva nas budućnost čeka

Henri Kisindžer (99), veteran meunarodne politike, kazao je da su SAD danas "beskrajno" podeljene i to mnogo više nego za vreme rata u Vijetnamu (1955-1975).

Nekadašnji državni sekretar SAD, koji je služio tokom mandata predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, u novoj knjizi "Vođstvo" (Leadership), ponudio je svoje viđenje trenutnog stanja američke unutrašnje politike, ukrajinske krize i odnosa Vašingtona i Kine.

12.49 - Jeziv predlog poslanika Evropskog parlamenta: Da Ukrajini pošaljemo nuklearne bojeve glave

Zapadne zemlje bi trebalo da isporuče Kijevu nuklearno oružje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta, bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

Prema njegovim rečima, Rusija je navodno prekršila Budimpeštanski memorandum, a Zapad, koji je takođe bio među garantima bezbednosti Ukrajine, ništa nije uradio kako bi "nadoknadio" gubitke.

12.24 - "Ukusno i tačka" je budućnost, "Mekdonalds" prošlost: Rusi otvorili lanac brze hrane, masovne gužve širom Moskve 

Profimedia
 

Mekdonaldsovi restorani ponovo su otvorili svoja vrata u Moskvi pod novim ruskim vlasništvom i novim imenom: "Vkusno & tochka", odnosno "Ukusno i tačka".

Na početku će se otvoriti 15 rebrendiranih restorana u glavnom gradu i okolini nakon što je američki gigant burgera okrenuo leđa zemlji zbog sukoba u Ukrajini.

11.51 - Ruski lovci oborili dva jurišna ukrajinska aviona Su-25

Ruski lovci su oborili dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

On je rekao da je ruska avijacija uništila tri komandna punkta i 25 položaja sa ljudstvom i tehnikom ukrajinske vojske. Likvidirano je preko 150 ekstremista, šest tenkova, pet oruđa poljske artiljerije i 10 specijalnih vojnih vozila.

11.06 - Rusija: Uništeno skladište oružja koje je Zapad slao Ukrajini

Ruska ratna mornarica raketama "Kalibar" uništila je u Ternopoljskoj oblasti veliko skladište naoružanja koje je Zapad isporučio Kijevu, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Visoko precizne rakete dugog dometa 'Kalibar' u blizini sela Čortkiv, uništile su veliko skladište protivtenkovskih raketnih sistema isporučenih kijevskom režimu iz SAD i evropskih zemalja. Uništeni su i raketni sistemi, protivavionske rakete i artiljerijske granate za sisteme naoružanja - rekao je Konašenkov.

Profimedia
 

11.01 - Truš: U napadu na Čortkiv delimično uništen vojni objekat

U raketnom napadu na ukrajinski grad Čortkiv, na zapadu Ukrajine, delimično je uništen vojni objekat i povređene su 22 osobe, izjavio je danas guverner Ternopoljske oblasti Volodimir Truš na onlajn brifingu.

On je rekao da su četiri projektila pogodila grad, 75 kilometara južno od Ternopolja juče u 18.46 časova.

9.50 - Gajdaj: Ukrajina i dalje kontroliše fabriku Azot u Severodonjecku

Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku u kojoj se nalaze stotine civila, izjavio je danas guverner regiona Lugansk Sergej Gajdaj.

- Azot nije blokiran, vode se borbe na ulicama pored fabrike - rekao je Gajdaj.

9.46 - Kim čestitao Putinu Dan Rusije

Severnokorejski lider Kim Džong Un dao je punu podršku Moskvi čestitajući Dan Rusije, koji se obeležava danas, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

- Ruski narod je postigao veliki uspeh u ostvarivanju ciljeva - branjenja dostojanstva i bezbednosti njihove zemlje, dok je usput nailazio na razne izazove i poteškoće. Korejski narod im šalje punu podršku i ohrabruje ih - naveo je Kim u poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

9.42 - Gasprom: Isporuka gasa preko Ukrajine iznosi 41,9 miliona kubnih metara

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine preko tačke Sudža danas iznosi 41,9 miliona kubnih metara.

To je nepromenjena količina u odnosu na prethodni dan, naveo je Gasprom.

Profimedia
 

9.39 - Generalštab Ukrajine: Eliminisano je 32.150 ruskih vojnika

Vojska Ukrajine je od 24. februara eliminisala 32.150 ruskih vojnika, objavio je ukrajinski Generalštab, a prenela agencija Ukrinform.

Dodaje se da su Oružane snage uništile 1.430 neprijateljskih tenkova, 3.484 borbenih oklopnih vozila, 715 artiljerijskih sistema, 212 aviona, 178 helikoptera, 582 bespilotne letelice, 125 krstarećih raketa, 13 brodova i čamaca.

7.50 - Bajden: Rast cena benzina i inflacija posledica pomoći Ukrajini

Rast cena benzina i inflacija očekivana su posledica pomoći Ukrajini, rekao je danas američki predsednik Džozef Bajden na prijemu u Demokratskom nacionalnom komitetu.

- Rekao sam svojevremeno, kada smo odlučili da pomognemo Ukrajini - koštaće i nas. To će koštati zapadne zemlje, to ce koštati NATO. To ce koštati i evropske zemlje i nas. Jer znate šta je moralo da se desi? Cene benzina, cene nafte su morale da rastu, cena hrane je morala da poraste - rekao je Bajden.

Profimedia
 

7.15- Mizincev: Ukrajinci prave uporišta u civilnim objektima

Ukrajinske snage su od škole u gradu Dnjepru i crkve u Prvotravensku u Dnjepropetrovskoj oblasti napravile svoja uporišta i skladišta municije, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane

-Ukrajinski snage su postavile uporišta i skladišta municije u školi u gradu Dnjepru i crkvi u Prvotravensku, Dnjepropetrovska oblast- naveo je Mizincev, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici su opremili minobacačke položaje i rasporedili skladišta oružja i municije i u tri škole u Nikolajevu, navodi ruska agencija.

AP Photo/Bernat Armangue
 

7.10 - LNR: Civili počeli da napuštaju Azot u Severodonjecku

Civili su počeli da napuštaju teritoriju hemijske fabrike Azot koju su blokirale ruske snage u gradu Severodonjecku, izjavio je sinoć diplomatski predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

-Civili su počeli da izlaze kroz drugi kontrolni punkt hemijskog postrojenja Azot. Ovaj punkt ne kontrolišu militanti. Dočekuju ih i odvode na bezbedno mesto vojnici savezničkih snaga-napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ostaci ukrajinskih snaga drže nekoliko zgrada u zoni prve kapije fabrike, prenosi RIA Novosti.

Ocenio je da je moguće da ukrajinske snage "i dalje drže nekoliko stotina civila kao taoce".

Dodao je da i dalje ima periodičnih sukoba.

"Kako se obruč oko militanata sužava, civili će moći da napuste skloništa. Savezničke snage pripremaju vozila za evakuaciju", dodao je Mirošnik.

 

 

Bonus video


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike