Uništena ukrajinska avijacija na aerodromu Dnjepar, raketirana zgrada lidera DNR! (FOTO/VIDEO)

10.06.2022

21:02

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Uništena ukrajinska avijacija na aerodromu Dnjepar, raketirana zgrada lidera DNR! (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 107. dan.

Predsednik Rusije juče je izjavio da bez suverenih odluka jedna država ne može da opstane.

Putin je objasnio da ako neka država nije u stanju da donosi suverene odluke onda je ona kolonizovana i njene šanse da opstane u ovakvoj žestokoj geopolitičkoj borbi ne postoje.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je juče ukaz o uvođenju sankcija pojedincima među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Kanada i Nemačka su već obećale više od dve milijarde dolara na novi račun koji je otvorio Međunarodni monetarni fond za pomoć Ukrajini, a i druge zemlje su izrazile interesovanje, saopštio je juče portparol MMF-a Džeri Rajs.

Nastavljeno granatiranje Donjecke Narodne Republike.

Šta znamo do sad?

U toku je 107. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.05 Ponovo raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug grada Donjecka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 15 raketa iz VBR Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

21.25 MUP CG zamrznuo imovinu 34 ruska državljana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je danas zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije.

U saopštenju, iz MUP-a navode da su na "liniji stoprocentne usaglašenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije" danas napravili "prvi korak".

Kako je objašnjeno u saopštenju, za 44 nekretnine Uprava za katastar i državnu imovinu donela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori ovim licima.

 

21.05 Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je danas Jelisejska palata.

"Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

UN su više puta saopštavale da postoji pretnja od prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se protivi isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok Moskva kategorički odbacuje takve optužbe.

Foto: Pixabay
 

 

19.40 Kijev razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca

Zvanični Kijev razmenio je danas četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je danas guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim.

To je 11. razmena zarobljenika sa Rusijom od početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru.

Kim je na Telegramu napisao da je jedan od oslobođenih Ukrajinaca lokalni seoski starešina, kojeg su ruske snage kdnapovale 10. marta, prenosi Rojters.

19.25 SAD ne mogu da ublaze negativne efekte antiruskih sankcija

SAD nisu u stanju da u potpunosti ublaže neželjene efekte antiruskih sankcija na svoju ekonomiju, upozorio je danas Erik Vudhaus, zamenik pomoćnika državnog sekretara za pretnje, finansije i sankcije.

Vudhaus je to rekao na virtuelnom događaju "Atlantskog saveta" i istakao da je cilj sankcija da maksimalno pogode one prema kojima se preduzimaju, a minimalno na sopstvenu ekonomiju.

- U mnogim situacijama ne možemo u potpunosti da ublažimo ili izbegnemo neželjene efekte na sopstvenu ekonomiju, kazao je Vudhaus i dodao da je Vašington hvatio da će antiruske sankcije imati neželjene efekte na SAD.

Profimedia
 

 

17.50 Albanija šalje milion evra pomoci Ukrajini

Albanija će poslati milion evra humanitarne finansijske pomoći Vladi Ukrajine, saopšteno je danas iz albanske Vlade.

Ova pomoć, kako se navodi u saopštenju, biće pokrivena iz rezervnog fonda državnog budžeta, odobrenim za 2022. godinu, preneo je "Albenijen dejli njuz".

Albanija se priključila zemljama koje su uvele sankcije Moskvi, a takođe je i osudila ruski napad na Ukrajinu.

16.58 - Ukrajinska vojska je ciljano kasetnom municijom gađala zgradu administracije lidera Donjecke Narodne Republike u Donjecku, izjavio je predstavnik administracije DNR Jan Gagin za Sputnjik.

U Donjecku je u petak odjeknula eksplozija u blizini objekta u kojem se nalazi administracija lidera DNR Denisa Pušilina, a prema rečima očevidaca, jedan od projektila je pogodio gornji sprat stambene zgrade.

16.45 - Lukašenko: Rusija ponudila sedam pravaca za izvoz žita, ali ih Ukrajinci ne koriste

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su kritike na račun Moskve i Minska u vezi s ukrajinskim žitom bez osnova, jer je Rusija predložila već sedam pravaca za njegov izvoz.

- Imamo tačnu analizu i podatke o tom žitu. Ja sam se s Putinom dogovorio, to je bio moj predlog: "Zašto bismo to slušali i pravdali se, označimo maršrute". I Rusi su ponudili sedam pravaca za izvoz žita. Prošlo je više od mesec dana – niko ništa ne prevozi - rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

16.20 - Nehamer: Ukrajina može u EU, ali...

Austrija će dati saglasnost da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pod uslovom da taj status bude dodeljen i zemljama Zapadnog Balkana i Moldaviji, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer tokom posete Estoniji.

AP Photo/Lisa Leutner
Karl Nehamer

Nehamer je podržao inicijativu Francuske o postepenom približavanju Ukrajine Evropskoj uniji.

16.15 - Raketni napad na vojni aerodrom Dnjepar

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su raketnim udarom uništile ukrajinsku avijaciju stacioniranu na aerodromu Dnjepar, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Visoko precizne rakete sa vazdušnim lansiranjem na vojnom aerodromu Dnjepar uništile su avijacijsku opremu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva . U Harkovskoj oblasti uništeni su proizvodni pogoni preduzeća za restauraciju naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, rekao je general.

15.23 - Ukrajinski ekstremisti iz fabrike „Azot“ traže kontakte za pregovore

Ukrajinski ekstremisti koji se nalaze u fabrici „Azot“ u Severodonjecku traže kontakte za pregovore. Putevi za njihovo povlačenje su presečeni, saopštio je ambasador Luganske narodne Repubike u Rusiji Rodion Mirošnik.

On je dodao da je ukrajinskim snagama koje se kriju u „Azotu“ objašnjeno da im je preostalo jedino da polože oružje i da se predaju, a da nikakvi drugi uslovi neće biti prihvaćeni.

15.17 - Eksplozija u centru Donjecka

U centru Donjecka, u blizini administracije šefa Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina, odjeknula je eksplozija, prenosi dopisnik Sputnjika.

 

 

Prema rečima očevidaca, u gradu su eksplodirala dva projektila, od kojih je jedan pogodio gornji sprat stambene zgrade. Prema prvim informacijama, nema žrtava.

Poslednjih dana ukrajinske snage su u više navrata granatirale Donjeck, koristeći i haubice koje su im isporučile zapadne zemlje.

14.57 - Članice ODKB utvrdile princip nedeljivosti bezbednosti

Ministri inostranih poslova zemalja članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) usvojili su na današnjem sastanku u Jerevanu deklaraciju kojom se utvrđuje princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

14.06 - Tras: Smrtna presuda Britancima kršenje Ženevske konvencije

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da presude protiv dvojice Britanaca osuđenih na smrt na istoku Ukrajine predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

- Presuda protiv njih je grubo kršenje Ženevske konvencije - navela je Tras na Tviteru posle razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, preneo je Rojters.

13.57 - Lavrov se oglasio posle odluke suda: Presuda stranim plaćenicima doneta je u skladu sa zakonom DNR

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je na javnost, medije i zvaničnike da ne spekulišu na temu presude stranim plaćenicima u Donjeckoj Narodnoj Republici i podsetio da su oni osuđeni u skladu sa zakonima te republike, pošto su njihovi zločini tamo i izvršeni.

12.58 - Ruski istražitelji identifikovali su ukrajinskog komandira po čijem naređenju je u Marijupolju ubijeno 25 civila, a jedan dignut u vazduh

12.51 - Švajcarska je odobrila šesti paket antiruskih sankcija koje je ranije usvojila EU, uključujući embargo na isporuke ruske nafte

12.15 - Kijev: Rusija juriša na odbranu kod reke Severski Donjec

U gradu Severodonjecku, na istoku Ukrajine, vode se „žestoke ulične borbe“, napisao je na Telegramu ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj, prenosi Bi-Bi-Si.

- Mi iscrpljujemo neprijatelja - naglasio je Hajdaj i dodao da ukrajinske snage i dalje kontrolišu centralne delove Luganska.

12.04 - Ruski samohodni topovi 2S19 „Msta-S“ dejstvuju po „uporištima“ Oružanih snaga Ukrajine

 

 

11.55 - Porodice osuđenih Britanaca: Da pomognu Kijev i London

Porodice dvojice Britanaca koje je sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt nakon borbi u Ukrajini zatražile su danas od britanske i ukrajinske vlade da učine sve što mogu da se Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48) vrate kući.

U saopštenju koje je objavila Aslinova porodica navodi se da on i Piner nisu bili plaćenici, te da su se legalno pridružili ukrajinskoj vojsci.

10.55 - Kijev: Potrošili smo skoro svu artiljerijsku municiju

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki rekao je danas da su ukrajinske snage potrošile skoro svu svoju artiljerijsku municiju i da se oslanjaju na oružje sa Zapada.

- Ovo je sad artiljerijski rat, a mi gubimo kada je reč o artiljeriji - rekao je Skibicki za Gardijan i naglasio da „sada sve zavisi od toga šta Zapad daje Ukrajini".

10.41 - Ukrajinske snage ispalile su 40 raketa iz sistema "Grad" na Donjeck

10.38 - Kanada je blokirala ruska finansijska sredstva u iznosu od 123 miliona dolara, kao i transakcije u vrednosti od 289 miliona dolara.

10.24 - Putin: Nećemo napraviti istu grešku - nikakva gvozdena zavesa neće pasti na rusku ekonomiju

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da nikakva gvozdena zavesa neće pasti na rusku ekonomiju uprkos sankcijama koje je uveo Zapad jer se Moskva neće zatvoriti od ostatka sveta kao što je to učinio Sovjetski Savez.

10.14 - Na području Azovstalja pronađeni delovi pancir-prsluka nemačke proizvodnje

Reporter Sputnjika javlja da su na području čeličane "Azovstalj" u Marijupolju gde su se krili pripadnici nacističkog bataljona "Azov" pronađena delovi pancir-prsluka nemačke proizvodnje.

9.55 - Narodna milicija DNR uništila jedan raketni sistem „Grad“, dva tenka i likvidirala preko 70 ukrajinskih ekstremista

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je zajedno sa Oružanim snagama Rusije u toku prethodnog dana uništila jedan raketni sistem „Grad“, dva tenka i likvidirala preko 70 ukrajinskih ekstremista.

 

 

- Zajedničkim akcijama vojske DNR i Oružanih snaga Rusije uništen je jedan raketni sistem BM 21 "Grad", dva tenka, tri oklopna vozila BTR-2, dva vozila za dostavu municije, jedan ukrajinski komandni punkt za bespilotne letelice i likvidirano preko 70 ukrajinskih ekstremista. Potisnuta su i tri neprijateljska vatrena položaja u oblasti naselja u mestima Avdejevka i Peski - objavljeno je na Telegram kanalu.

9.11 - London: Borbe oko Severodonjecka, Marijupolju preti kolera

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas, pozivajući se na obaveštajne podatke, da se borbe oko Severodonjecka na istoku Ukrajine nastavljaju, a da je Rusija ponovo preuzela kontrolu nad većim delom grada.

Ministarstvo u objavi na svom tviter nalogu, međutim, navodi da ruske snaga nisu ostvarile veliki napredak u pokušajima da okruže šire područje Severodonjecka sa severa i juga.

U saopštenju se takođe upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa.

8.54 - Ukrajinci gađaju TV toranj, granate padaju po civilima

Novinar „Panorame“ Danil Jemeljanov govorio je o granatiranju TV tornja u Donjecku od strane Oružanih snaga Ukrajine.

- Upravo ovde ukrajinski militanti nanose artiljerijske udare pokušavajući da udare direktno u podnožje kule, ali, kao i uvek, granate padaju po civilima - kaže on u snimku.

 

 

8.10 - U raketiranju DNR stradali civili

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata 62 puta otvarala vatru na DNR. Ispaljeno je skoro 400 različiti projektila, četiri civila je stradalo, a sedam je ranjeno, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

8.00 - LNR gađana preko 10.000 puta

Ukrajinske snage su ispalile preko 10.000 projektila različitog kalibra na LNR od 17. februara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre

7.50 - Poznat datum razmatranja predloga dodeljivanja Ukrajini statusa kandidata

Evropska komisija će 17. juna staviti na razmatranje pitanje dodeljivanja Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

7.40 - Jelen predložila formiranje koalicije protiv Rusije

Američki ministar finansija Dženet Jelen predložila je da se formira koalicija država koje uvode sankcije protiv Rusije zbog specijalne operacije u Ukrajini.

AP Photo/Evan Vucci
Dženet Jelen

7.29 - SAD zabrinute zbog smrtne presude koju je DNR izrekao stranim plaćenicima u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD ozbiljno zabrinute zbog smrtne presude koju je izrekao Vrhovni sud DNR trojici stranih plaćenika.

Podsetimo, sud je na smrtnu kaznu osudio dvojicu državljana Britanije i jednog Marokanca koji su se borili na strani ukrajinske vojske.

7.26 - Ukrajina će dobiti poziv za učešće na samitu NATO u Madridu 28-30. juna, prenosi „Evropa pres“.

U članku se, međutim, navodi da će dolazak predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na samit zavisiti od situacije i mogućnosti da izađe iz zemlje.

7.22 - Ruska vojska šalje pomoć

Ruska vojska je dopremila 100 tona pomoći stanovništvu Harkovske oblasti.

7.15 - SAD se izjasnio o biološkom oružju

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

7.10 - Razgovarali Makron i Zelenski

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Emanuel Makron

Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu, posebno kada je reč o podnošenju zahteva Ukrajine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu će se diskutovati na samitu EU 23. i 24. juna.

7.00 - Ukrajina pozvana na samit NATO

Ukrajina će dobiti poziv za učešće na samitu NATO u Madridu od 28-30. juna, prenosi Evropa pres.

U članku se, međutim, navodi da će dolazak predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na samit zavisiti od situacije i mogućnosti da izađe iz zemlje. Italijanski list Republika prenosi izjavu zamenika generalnog sekretara NATO Mirče Džoane da će Zelenski učestvovati na samitu "na ovaj ili onaj način".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike