Procurili dokumenti razotkrili rad američkog "ministarstva istine": Javnost treba da zna čime se ono tačno bavi

09.06.2022

10:26

0

Dva senatora izvršila su dodatni pritisak na novoosnovani odbor u okviru Odeljenja za unutrašnju bezbednost

Procurili dokumenti razotkrili rad američkog "ministarstva istine": Javnost treba da zna čime se ono tačno bavi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka vlada planirala je da iskoristi svoj sada odloženi Odbor za upravljanje dezinformacijama da natera platforme društvenih medija da uklone postove koje vlada smatra lažnim, prema dokumentima koji su procurili, a u koje su uvid omogućili opozicioni zakonodavci.

Republikanski senatori Čak Grasli (Ajova) i Džoš Holi (Misuri) citirali su dosijee uzbunjivača u otvorenom pismu šefu Odeljenja za unutrašnju bezbednost Alehandru Majorkasu objavljenom u sredu, u kojem su tražili više detalja o kontroverznom Odboru.

Odeljenje je „planiralo da koordinira pokušaje da iskoristi veze sa platformama društvenih medija kako bi omogućilo uklanjanje korisničkog sadržaja“, rekli su senatori u saopštenju za štampu, dodajući da je ono nastojalo da koristi sajtove medijskih giganata da bi „sprovelo svoj dnevni red“.

Odbor, pokrenut u aprilu, ubrzo je pauziran nakon snažne reakcije javnosti, kada su ga kritičari uporedili sa državnim „ministarstvom istine“. Zakonodavci su rekli da dokumenti koji su procurili izazivaju „ozbiljnu zabrinutost".

- Odbor je osnovan da bude mnogo više od obične „radne grupe“ za „razvijanje smernica, standarda i zaštite“ građanskih prava i sloboda. U stvari, dokumenti Odbora pokazuju da je on osmišljen da bude centralno središte Odeljenja, mesto razmene i čuvar politike administracije i alat za reagovanje na ono što se okarakteriše kao „dezinformacija“ - napisali su oni.

Grasli i Holi su tvrdili da Bajdenova administracija nije ponudila jasnu definiciju „dezinformacija“ i da je Odbor pokazao ozbiljnu pristrasnost čak i u svojim najranijim fazama, uprkos uveravanjima da će ostati apolitičan.

Printscreen Youtube/WoodrowWilsonCenter
Nina Jankovič

Posebno su ukazali na autorku i „saradnicu za dezinformacije“ Ninu Jankovič, izabranu na čelo Odbora, tvrdeći da je „poznati trgovac stranim dezinformacijama i liberalnim teorijama zavere“.

Jankovičeva je možda bila angažovana uglavnom zbog „njenog odnosa sa rukovodiocima na Tviteru“, tvrdili su senatori, dodajući da dokumenti koji su procurili pokazuju da Bela kuća planira da „operacionalizuje“ veze sa kompanijama društvenih medija kako bi „sprovela svoje ciljeve javne politike“.

Nacrti informativnih beleški pripremljenih krajem aprila ukazuju na to da je visoki zvaničnik Odbora Robert Silvers planirao da se sastane sa rukovodiocima Tvitera kako bi razgovarali o tabli za dezinformacije, iako ostaje nejasno da li je zakazani sastanak ikada održan.

Dvojica senatora pozvala su Majorkasa da otkrije više informacija o ciljevima odeljenja za dezinformacije, uključujući i to da li je ikada tražio od kompanija društvenih medija da „cenzurišu, označe, dodaju kontekst ili uklone“ korisničke postove ili zabrane naloge. Oni su takođe zatražili dokumente i komunikacije u vezi sa Jankovičevom i pozvali vladu da da svoju definiciju dezinformacija, rekavši da bi trebalo da se identifikuje ko je tačno odgovoran za donošenje te odluke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike