100. dan ruske vojne operacije: Tri jake eksplozije na periferiji Hersona, Moskva traži objašnjenje od Vašingtona (VIDEO/FOTO)

03.06.2022

16:50

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

100. dan ruske vojne operacije: Tri jake eksplozije na periferiji Hersona, Moskva traži objašnjenje od Vašingtona (VIDEO/FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 100. dan.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da trenutno nema kontakata između Kremlja i administracije Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je Rusija iznela svoje zahteve u vezi Ukrajine, ali da vlasti u Kijevu odbijaju da pregovaraju.

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU. Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz SWIFT sistema transakcija, zabranu emitovanja tri državna ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril, koji je izostavljen na insistiranje Mađarske.

SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Šta znamo do sada?

U toku je 100. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.20 - Makron: Putin napravio istorijsku grešku napadom na Ukrajinu

 Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio „istorijsku i fundamentalnu grešku“ kad je napao Ukrajinu i da je sada „izolovan“.

Profimedia
 

- Mislim i rekao sam mu da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju - rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da uskoro otputuje u Kijev, prenosi Le Figaro.

23.00 - Kijev: Spremamo sankcije protiv 12.000 ruskih državljana

Ukrajinske vlasti pripremile su listu od oko 12.000 ruskih državljana kojima će biti uvedene sankcije, izjavio je večeras portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ukrajina će nastaviti da se bori kako bi sankcionisala ruske građane, uključujući i patrijarha Kirila, koji podrivaju ukrajinsku nacionalnu bezbednost. Sve u svemu, pripremili smo listu sankcija, koja uključujuje više od 12.000 ruskih oligarha, zvaničnika i propagandista - dodao je Nikolenko, preneo je TAS S.

Portparol ministarstva je rekao da Kijev radi sa partnerima kako bi ustanovio mehanizam kojim bi se odredili prioriteti za uvođenje sankcija protiv individualaca koji podržavaju ili su umešani u rusku agresiju.

On zasad nije dao nikakva imena sa te liste.

22.50 -  Šri Lanka zaplenila Aeroflotov "erbas"

Ruska aviokompanija Aeroflot suspendovala je letove za Šri Lanku nakon što je ta zemlja zaplenila ruski "erbas A330", prema današnjem saopštenju ruskog prevoznika.

"Aeroflot momentalno obustavlja komercijalne letove za grad Kolombo zbog nepouzdane situacije oko letova za Šri Lanku. Prodaja karata za let za Kolombo je privremeno obustavljena", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Putnici Aeroflota koji su u Kolombu, a imaju povratne karte za Moskvu za 2, 4. i 5. jun će se vratiti kući sutra ili prekosutra.

22.38 - Nehamer: Nastaviću da tražim razgovor sa svim stranama

Austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je večeras da će nastaviti da traži razgovor sa svim stranama u ratu u Ukrajini, te da će i pored svih neslaganja i dalje razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

AP Photo/Lisa Leutner
 

Nehamer je na konferenciji Globsek u Bratislavi rekao da je agresije Rusije na Ukrajinu izazvala dramatične posledice po Evropu i ostatak sveta.

- Ukrajina zaslužuje svu našu podršku i solidarnost. Moramo istovremeno učiniti sve da dođe do brzog okončanja ratnih dejstava i da dođe do mirovnih pregovora, na primer u okviru Istanbulskog procesa - kazao je Nehamer.

22.20 - Objašnjene o četiri helikoptera Mi-17

Moskva traži od SAD objašnjenje po kom osnovu Vašington u okviru novog paketa vojne pomoći daje Ukrajini četiri helikoptera Mi-17 koji su ranije predati Americi za kako bi ih koristile Oružane snage Avganistana.

Kako je istaklo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Amerika time krši svoje međunarodne obaveze.

- Radi se o tome da paket američke "pomoći" Ukrajini od 1. juna obuhvata četiri helikoptera Mi-17 koje je ranije naša zemlja predala SAD za upotrebu isključivo u Avganistanu. To je pravno bilo potvrđeno i odgovarajućim ugovorom i sertifikatom korisnika gde crno na belo piše da ti helikopteri treba da budu isporučeni u Avganistan za tamošnje Oružane snage. Samo za njih i nikako drugačije - navelo je rusko Ministarstvo i dodalo da nije dobilo nikakav odgovor Vašingtona.

22.01 - U Hersonu dejstvovala ruska PVO nakon tri eksplozije

Na periferiji Hersona na jugu Ukrajine danas je dejstvovao ruski PVO sistem S-300, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prethodno su ruski mediji javili da su se u predgrađu tog grada čule tri eksplozije.

Ranije su ukrajinske snage nekoliko puta pokušao da probiju odbranu i uđu na teritoriju Hersonske oblasti, ali su, prema rečima zamenika načelnika vojno-civilne administracije regiona Kirila Stremousova, ti pokušaji bili neuspešni, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/Petros Giannakouris, File
 

 

21.24 - Gajdaj: Povratili smo 20 odsto Severodonjecka

Ukrajinske snage su povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom, izjavio je večeras šef istočnog regiona Luganska Serhij Gajdaj.

"Dok je situacija ranije bila teška, a ruske snage su držale 70 odsto teritorije grada, sada smo ih odbili nazad za 20 odsto", kazao je Gajdaj za državnu televiziju, preneo je Rojters.

Gajdaj je dodao da su Rusi granatirali ukrajinske pozicije satima i onda su napredovali samo da bi bili vraćeni nazad uz pomoć ukrajinskih boraca koji nisu povređeni.

20.45 - Arahamija:Ojačati pregovaračku poziciju pre nastavka pregovora

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima sa Rusijom narodni poslanik David Arahamija rekao je danas da Ukrajina može da pokrene novu rundu pregovora sa Moskvom kada bude imala pojačanu pregovaračku poziciju.

- Pregovori se moraju nastaviti kada naša pregovaračka pozicija bude ojačana. I pre svega sada se može ojačati zbog činjenice da će oružje koje nam stalno obećavaju međunarodni partneri na kraju stići u dovoljnim količinama. Naše oružane snage su spremne da to iskoriste - naveo je Arahamija, prenosi ukrajinska "Pravda".

Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP
 

 

18.50 - Dva novinara Rojtersa ranjena kod Severodonjecka

Dva novinara Rojtersa povređena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini Severodonjecka na severoistoku zemlje, potvrdio je za Tas s izvor iz britanske agencije.

Izvor Rojtersa je rekao da je ukrajinska vojska granatirala put i da je pogođen automobil u kojem su se nalazili novinari.

- Mali fragment šrapnela koji je pogodio Aleksandrovu nogu otklonjen je i on može da hoda, a Pavelu je polomljena ruka - rekao je izvor i dodao da se oba novinara nalaze u bolnici u gradu Rubežnoje.

18.30 U eksploziji na plazi u Marijupolju poginule dve osobe

Dve osobe, među kojima jedno dete, poginule su danas u eksploziji na plaži u Marijupolju, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

"Usled eksplozije objekta na peščanoj plaži dve osobe su poginule, od kojih je jedno dete", saopštio je Štab za odbranu od terorizma, prenela je agencija Intefaks.

18.20 - Poginuo francuski dobrovoljac na istoku Ukrajine

Jedan francuski državljanin koji se dobrovoljno prijavio da se bori na istoku Ukrajine zajedno sa vojskom te zemlje protiv Rusije, poginuo je tokom borbi, potvrdila je danas portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Primili smo tužnu vest da je jedan Francuz smrtno povređen u borbama u Ukrajini - navela je portparolka u saopštenju.

16.47 - U LNR privremeno zabranjen Vajber

Vlada LNR privremeno je zabranila aplikaciju Vajber i naložila da se ograniči pristup na teritoriji republike.

Kako se navodi, radi se iznuđenoj meri jer je sve više slučajeva kada se servis koristi kao deo vojne infrastrukture neprijatelja s ciljem pribavljanja podataka o geolokaciji civilne i vojne infrastrukture i napada na njih i civile.

16.34 - Sal: Zapad da ukine sankcije, nemamo žita ni đubriva

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Maki Sal i Vladimir Putin

Antiruske sankcije koje je uveo Zapad onemogućile su afričke zemlje da imaju pristup ruskoj pšenici i đubrivu što je dosta pogoršalo prehrambenu situaciju na kontinentu, izjavio je predsednik Senegala Maki Sal tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Sankcije protiv Rusije su pogoršale situaciju jer više nemamo pristup pšenici i đubrivu. To stvara užasne probleme u celoj Africi. Potrebno je da se žito i đubrivo izuzme iz ograničavajućih mera - rekao je on, preneo je Sputnjik.

16.29 - Peskov: EU gubi nezavisnost, prati trend koji su postavile SAD

Evropska unija gubi nezavisnost i prati trend koji su postavile SAD, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući za TASS uvođenje sankcija EU protiv članova njegove porodice.

- Nažalost, Evropljani brzo gube nezavisnost - rekao je Peskov.

16.25 - Lavrov poručio: Zapad potkopava sve u vezi s Rusijom, Slovenima i pravoslavljem

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, počeo je smišljeno da uništava sve što je povezano sa Rusijom i pravoslavnim hrišćanstvom, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

15.48 - Guverner Donjecka: Ukrajina mora da dobije još oružja

Ruska vojska neće lako osvojiti Donjeck, ali je neophodno da svet Ukrajini isporuči više oružja kako bi nastavila da pruža otpor, izjavio je danas guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

- Ruske trupe su raspoređene na samo 15 kilometara severno od Slavjanska, drugog najvećeg grada pod kontrolom Ukrajine u regionu Donjecka - saopštio je Kirilenko i dodao da je zauzimanje Donjecka i susednog Luganska ključni ruski vojni cilj, prenosi Rojters.

 

15.39 - Lukašenko: Počinje sukob između Zelenskog i vojske Ukrajine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izneo je danas tvrdnju da između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske počinje ozbiljan sukob.

- Vojska kao niko drugi razume šta znači sukob sa Rusijom. Oni su svesni svojih sposobnosti i koliko dugo mogu da se bore. I ne mogu više da se bore - ocenio je Lukašenko, javila je beloruska agencija BelTA, a preneo TASS.

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

15.03 - Zaharova: Pregovori sa Ukrajinom u ovom trenutku besmisleni

Moskva je zahvalna Turskoj na njenom predlogu da bude domaćin rusko-ukrajinskih pregovora uz posredovanje Ujedinjenih nacija, ali je razgovor o toj inicijativi sada besmislen, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

13.57 - Češka i Poljska pojačaće sveobuhvatnu pomoć Ukrajini, uključujući vojnu, a takođe će aktivno sarađivati na jačanju energetske bezbednosti, izjavio je češki premijer Petr Fijala nakon zajedničke sednice vlada ovih zemalja u Pragu.

- Naše poljske kolege i mi imamo slične stavove kad je u pitanju neophodnost sveobuhvatne pomoći Ukrajini, koju nameravamo aktivno da nastavimo, uključujući isporuke vojne tehnike. Verujemo da će Ukrajina pobediti u svojoj borbi za slobodu i nezavisnost. Takođe, velika pažnja u našim pregovorima posvećena je energetskoj bezbednosti. Planiramo da u najkraćem roku prestanemo da zavisimo od ruskih energetskih resursa - istakao je Fijala.

13.40 - Zaharova: Rusija je spremna za snabdevanje žitom, Zapad to ometa

Moskva je spremna da snabdeva žitom sve zemlje kojima je ono potrebno, ali restrikcije Zapada ometaju te pokušaje, izjavila je danas predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Rusija je spremna da isporučuje svoje žito svim zemljama kojima je potrebno, ali želimo to da ponovimo i nadamo se da će ova informacija doći do krajnjeg potrošača, da je Zapad taj koji sprečava ove napore u nastojanju da ostvari svoje političke i komercijalne ciljeve - istakla je Zaharova na brifingu.

13.20 - Minsk voljan da razgovara o izvozu ukrajinskog žita preko Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Minsk spreman da razgovara o mogućem tranzitu ukrajinskog žita preko beloruske teritorije, uz postizanje nekih "kompromisa".

- Sada svi traže logistiku... U redu, možemo da razgovaramo, nemamo ništa protiv - prevozite (žito) preko Belorusije, ali moraju da postoje kompromisi - rekao je Lukašenko prema pisanju lista Belorusija Danas, prenosi Rojters.

13.05 - Zaharova: Dodatna militarizacija Nemačke rizik po bezbednost

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da povećana nemačka vojna potrošnja znači da se zemlja dodatno militarizuje i da će to povećati bezbednosne rizike.

Izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca doživljavamo kao još jednu potvrdu da je Berlin postavio kurs za ubrzanu dodatnu militarizaciju zemlje, kazala je Zaharova, preneo je Rojters.

- Kako bi to moglo da se završi? Avaj, to je dobro poznato iz istorije - istakla je ona.

12.57 - Nuland nije odgovorila na poziv za istragu aktivnosti američkih biolaboratorija u Ukrajini

Zamenica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland nije odgovorila na poziv parlamentarne komisije za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, saopštila je kopredsednik komisije Irina Jarova.

Ona je objasnila da je zvaničan poziv preko diplomatskih kanala poslat Nulandovoj 25. maja.

Prema njenim rečima, u dokumentu je naglašeno da se ignorisanje poziva može smatrati potvrdom aktivnosti državnih struktura SAD u vezi sa osnivanjem biolaboratorija u Ukrajini.

12.25 - Kremlj: Operacija u Ukrajini trajaće do ispunjenja svih ciljeva

Profimedia
Dmitrij Peskov

Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.22 - Sastanak Putina i predsednika Afričke unije danas u Sočiju

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas o rastućoj svetskoj prehrambenoj krizi sa predsedavajućim Afričke unije senegalskim predsednikom Makijem Salom, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, Putin će Salu dati iscrpno objašnjenje o tome šta se zaista dešava sa ukrajinskim žitom, prenosi Rojters.

12.20 - UN: Potrebno još pregovora za dogovor o izvozu hrane iz Ukrajine

Potrebno je još za postizanje dogovora oko dozvola izvoza iz Rusije, u okviru predviđenog sporazuma o obnavljanju ukrajinskog izvoza hrane, saopštio je danas koordinator Ujedinjenih nacija za krizu za Ukrajinu Amin Avad.

- Postoji načelna saglasnost Rusije da će se složiti sa tim, ali treba još pregovora da bi se takođe olakšao izvoz Rusije - rekao je Avad na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Rojters.

12.17 - Savet EU usvojio šesti paket sankcija protiv Rusije

Savet Evropske unije usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, a tim povodom oglasio se šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Profimedia
Žozep Borelj

12.09 - Državljanin Hrvatske ranjen je borbi u Ukrajini i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku, potvrdilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, on se borio kao dobrovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor.

Iz Ministarstva navode hrvatski državljanin nakon ranjavanja prevezen na bezbedno mesto, odakle će mu biti obezbeđen prevoz za Hrvatsku, gde će nastaviti lečenje u jednoj od zagrebačkih bolnica.

11.55 - U napadima ukrajinskih snaga u Marijupolju ozbiljno oštećeno 70 odsto stambenih objekata

Istražni komitet Rusije saopštio je da je u napadima ukrajinskih snaga u Marijupolju ozbiljno oštećeno oko 70 odsto stambenih objekata, dok 20 odsto stambenog fonda nije moguće obnoviti.

Ova informacija objavljena je tokom operativnog sastanka koji je u Marijupolju održao šef Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. U cilju utvrđivanja štete, već su dobijeni raniji satelitski snimci grada i organizovana je saradnja sa predstavnicima lokalne administracije.

11.51 - Konašenkov: Kijev sa Velikom Britanijom snimio film o navodnim borbama protiv ruske vojske u Nikolajevskoj oblasti

Kijev je uz finansijsku podršku Velike Britanije snimio „fejk“ film o navodnim borbama protiv ruske vojske u Nikolajevskoj oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Profimedia
Igor Konašenkov

Kako je rekao, nakon vojnih poraza u Marijupolju i u čitavom Donbasu kijevski režim odlučio je da snimi film kako bi podigao moral svojim vojnicima.

- Film navodno pokazuje visoku efikasnost ukrajinskih neonacista u borbama protiv ruske vojske uz primenu zapadnog naoružanja. Kako bi se unela dodatna dramaturgija snimljene su navodne borbe ukrajinskih nacista protiv daleko većeg broja ruskih vojnika iako ta bitka se nikada nije ni održala - kazao je on.

11.43 - Šojgu postavio nove zadatke za poboljšanje taktike u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu postavio je nove zadatke u okviru specijalne operacije u Ukrajini, koji će ubrzati njen tempo, izjavio je danas lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov.

On je posle jučerašnjeg sastanka sa Šojguom na Telegramu napisao da zadaci koje je postavio Šojgu podrazumevaju unapređenje dalje taktike.

- Preduzete mere će omogućiti značajno povećanje efikasnosti ofanzivnih manevara, što doprinosi izvođenju specijalne operacije bržim tempom - naveo je Kadirov, prenose RIA Novosti.

10.40 - Građani Melitopolja počeli da predaju dokumente za rusko državljanstvo

 

 

10.20 - Fon der Lajen i Makron danas razgovaraju o daljoj pomoći Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da EU čvrsto podržava Ukrajinu, u trenutku kada je prošlo 100 dana od početka ruske invazije na tu zemlju, i najavila razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o budućim koracima vezano za pomoć Kijevu.

10.14 - Kijev: Nećemo upotrebiti američko oružje za napad na Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da Ukrajina ne namerava da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju i dodao da Rusija po tom pitanju iznosi lažne optužbe.

- Danas je za Rusiju zadatak broj jedan da potkopa poverenje između Ukrajine i SAD. Naši partneri znaju gde se koristi njihovo oružje - napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Gardijan.

09.39 - Prvi brod koji prevozi metal stigao u Rostovsku oblast

Predstavnik luke u Rostovu saopštio je da je prvi brod iz luke u Marijupolju, koji prevozi metal, stigao u Rostovsku oblast.

AP photo
 

- Brod iz Marijupolja već je stigao u Rostov. Nalazi se kod Nižegnjilovskog sidrišta i čeka inspekciju carine radi završetka papirologije - istakao je predstavnik.

09.29 - Britanija: Ruska vojska postigla taktički uspeh u Donbasu

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da ni posle 100 dana ruske invazije na Ukrajinu Moskva nije uspela da postigne svoje početne ciljeve, da zauzme Kijev i druge centre ukrajinskih vlasti, ali da je postigla taktički uspeh u Donbasu.

- U odnosu na prvobitni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut - navelo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru, prenosi Rojters.

09.21 - Stoltenberg: Moramo da se spremimo za iscrpljujući rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat.

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski saveznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Ponovio je da NATO ne želi da ulazi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, ali je istakao da zapadna vojna alijansa ima odgovornost da podrži Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Ilustracija/Profimedia
 

08.52 - Počele vežbe ruske Pacifičke flote

U Tihom okeanu počele su vežbe ruske Pacifičke flote, na kojima učestvuje preko 40 ratnih brodova i pomoćnih plovila, kao i 20 aviona i helikoptera, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- U toku praktične obuke, udarne grupe će zajedno sa pomorskom avijacijom otkrivati podmornice zamišljenog neprijatelja, uvežbavaće se protivvazdušna odbrana taktičkih grupa brodova, izvodiće se borbene i vežbe obuke sa vazdušnim i ciljevima na moru i vezano za organizaciona pitanja materijalno-tehničke podrške pomorskim snagama - saopštilo je Ministarstvo.

08.29 - Avdejevski kombinat bi za ukrajinske esktremiste mogao da postane drugi "Azovstalj"

Avdejevski koksno-hemijski kombinat mogao bi da za ukrajinske ekstremiste postane drugi "Azovstalj“, ali nećemo dugo čekati na njihovu predaju, izjavio je komandir dobrovoljačkog bataljona "Pjatnaška“ u Donjeckoj Narodnoj Republici Ahra Avidzba.

08.01 - Antonov: Sankcije samo pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

- Nismo iznenađeni novim ograničenjima - rekao je ambasador, opisujući ih kao „još jednu potvrdu rusofobične histerije Vašingtona", prenosi TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Uvereni smo da će se sa štetnom praksom ograničavanja samo pogoršati globalna pitanja, što će dovesti do novih poremećaja u lancima snabdevanja i uticati na bezbednost hrane. Ekonomske fluktuacije mogu uticati i na Sjedinjene Države - naglasio je Antonov na Telegram kanalu ruske ambasade.

07.32 - Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa na Hersonsku oblast su odbijeni

Zamenik vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio je da su svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa na tu oblast bili odbijeni i propali su.

- Potpuno kontrolišemo teritoriju Hersonske oblasti. Sve izjave na temu zauzimanja teritorija su čist populizam. Sve su to neistine. Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga bili su odbijeni i propali su. Hersonska oblast u okviru svih svojih granica u potpunosti ostaje pod kontrolom vojske Ruske Federacije - istakao je Stremousov.

07.24 - Zamenik vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio je da su svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa na tu oblast bili odbijeni i propali su.

07.10 - Ukrajinska vojska: Značajno napredujemo u okupiranom Hersonu

Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

- U regionu Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupiranih teritorija - objavila je služba Teritorijalne obrane Azov Dnipro na Telegramu.

07.21 - Ukrajinci granatirali rano jutros naselje Goljmovski u DNR

Rano jutros ukrajinske snage granatirale su naselje Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima za obustavu vatre

07.12 - Zelenski: Uspevamo da odolimo napadima u Donbasu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa.

- Imamo određeni uspeh u borbama u Severodonjecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada. Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopšte ne gleda na ljude - rekao je Zelenski.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

07.02 - Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara sa Rusijom

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

- Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg u Vašingtonu posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

Prema rečima generalnog sekretara, sukobi se uvek završavaju za pregovaračkim stolom.

- Ipak, ono što se dešava za pregovaračkim stolom u velikoj meri zavisi od situacije na terenu, na bojnom polju. Moramo da pomognemo Ukrajincima kako bi postigli što bolji rezultat u ovom sukobu - poručio je on.

06.35 - Medvedev: Vašington i Brisel smanjuju šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela.

- Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti - istakao je Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Podsetio je da je Kijev pre nekog vremena pokazao u izvesnoj meri želju za dogovorom o ključnim pitanjima i to na realističnoj osnovi koja se ogledala i u spremnosti da se priznaju Krim i Donbas, odustane od članstva u NATO i izvrši delimična demilitarizacija.

- Ali, onda, očigledno pod uticajem tih poziva koje Kijev čuje iz Vašingtona i Brisela, ti pregovori su obustavljeni. Situacija se, međutim, nije popravila, u izvesnoj meri se pogoršala. Situacija se odvija po sasvim drugačijem scenariju. Tj. dalje se razvija specijalna vojna operacija, mada su imali šansu da pokušaju da se dogovore s nama po tom pitanju - zaključio je Medvedev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike