Stop za "Paradu ponosa" u Moldaviji: "Možete da radite šta god želite kod kuće, ali ne u javnosti"

02.06.2022

21:12

0

Autor: I.P.

84 odsto gruzijske javnosti smatra da su seksualni odnosi između dvoje odraslih osoba istog pola uvek pogrešni, što je najviši rezultat u Evropi

Stop za "Paradu ponosa" u Moldaviji: "Možete da radite šta god želite kod kuće, ali ne u javnosti"
gej-zastava - Copyright Profimedia/AFP PHOTO FREDERICK FLORIN

Glavni grad Moldavije Kišinjev neće dozvoliti LGBT paradu ponosa, saopštile su gradske vlasti.

- Možete da radite šta god želite kod kuće, ali ne u javnosti, rekao je gradonačelnik Kišinjeva Jon Čeban, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

Ranije u utorak, mitropolit Vladimir, Moldavske pravoslavne crkve pod Moskovskom patrijaršijom, pozvao je gradske vlasti da učine "šta god je potrebno" da zaustave podsticanje "netradicionalne seksualne orijentacije" u Moldaviji i zabrane paradu ponosa. 

- Organizatori ovog defilea i njihovi strani mentori već sada treba da poznaju realnost ovih mesta iz iskustva proteklih godina, jer ovakve demonstracije uvek izazivaju opasnost, nasilje i obračune sa obe strane, rekao je mitropolit Vladimir. 

On je istakao da, prema zakonu, vlasti imaju puno pravo da spreče marš koji „vređa javni moral i grubo narušava slobode drugih ljudi“. 

Prema Mitropolitu, marš bi prkosio „vrednostima većine našeg društva”. 

Prema studiji Međunarodnog socijalnog istraživanja (ISSIP) iz 2021., 84 odsto gruzijske javnosti smatra da su seksualni odnosi između dvoje odraslih osoba istog pola uvek pogrešni, što je najviši rezultat u Evropi.

Prema Interfaksu, Narodna skupština Gagauzije, autonomne oblasti u Moldaviji, zabranila je "propagandu" o istopolnim vezama i LGBT parade ponosa 26. maja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike