Zašto se digla tolika prašina oko LGBT zakona i kakve posledice bi mogla da snosi Mađarska?

26.06.2021

19:17 >> 19:33

0

Zbog čega je Orban ponovo crna ovca Evropske unije i da li će ispaštati zbog ovog poteza za 24sedam analizirao je Predrag Rajić iz Centra za društvenu stab

Zašto se digla tolika prašina oko LGBT zakona i kakve posledice bi mogla da snosi Mađarska?
Copyright AP Photo/Olivier Matthys,/Matthias Schrader

U Evropskoj uniji ponovo je došlo do turbulencija kada su poslanici mađarskog parlamenta usvojili zakon kojim se zabranjuje “prikazivanje i propagiranje rodnog identiteta različitog od pola po rođenju, promene pola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

Nezadovoljni građani Mađarske okupili su se prošle srede ispred rezidencije predsednika Janoša Adera da traže da poništi taj akt koji je predložila vladajuća stranka Fides kao instrument u borbi protiv pedofilije, a ovaj potez kritikovala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Mađarski zakon je sramota. Naložila sam odgovornim zvaničnicima u EK da u okviru raspoloživih pravnih mehanizama izraze našu zabrinutost pre nego što zakon stupi na snagu – rekla je Fon der Lajen, a sa njom se složila i nemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da taj zakon “nije kompatibilan sa njenim idejama”.

Primedbe predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na mađarski zakon premijer Viktor Orban okarakterisao je kao “sramotne” i “zasnovane na lažnim izjavama”, a lideri država članica okupili su se kako bi razgovarali o potezima koje bi mogli da povuku kako bi sprečili njegovo donošenje.

Viktor Orban; Profimedia

Ovu specifični situaciju za 24sedam prokomentarisao je Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, koji objašnjava da Mađarska kao suverena država ima pravo da donese zakon koji će se poštovati u granicama ove zemlje.

– Ne može EU da im zabrani donošenje zakona. Postoje neki sektori gde su države članice zajedničkim ugovorima kao što je Lisabonski prenele svoj suverenitet na nivo Evropske unije, odnosno na nivo nečega što možemo da klasifikujemo kao federaciju u određenim pitanjima, a kao konfederaciju u drugim. Međutim, donošenje zakona je suvereno pravo svake države, jer EU ipak čine suverene države. Ovo nije pitanje koje se tiče onih prava koja su regulisana na nivou Evropske unije. U EU je veliki broj država koje nisu regulisale ovo pitanje na način na koji su to uradile Švedska ili Danska. Nemačka je, recimo, što se malo zna, 2017. izglasala zakon o istopolnim bračnim zajednicama. Do pre četiri godine oni nisu imali takav zakon. Imali su zakon o istopolnom partnerstvu, što nije isto – kaže Rajić i dodaje:

– Mađarska kao članica EU ima suvereno pravo da sama rešava ovo pitanje. Mađarski ustav zapravo je 2011. godine prepoznao da bračnu zajednicu mogu da čine samo muškarac i žena. I u Mađarskom ustavu, kao u našem, piše da je brak “zajednica života muškarca i žene”. Dakle, nema poligamije, nema bigamije, nema poliandrije, nema biandrije, nema homoseksualnog braka. Zna se da u brak mogu da stupe samo muškarac i žena kada ispune određeni starosni uslov. Mađarska je ovim zakonom samo razradila pitanje sopstvenog ustava.

Tanjug/AP Photo/Paul White

U proteklih nekoliko dana pričalo se da bi Mađarska kao članica Evropske unije mogla da snosi određene posledice ukoliko zakon bude stupio na snagu, a naš sagovornik objašnjava da je to moguće i da će se odraziti najverovatnije u vidu sankcija.

– Ono što može da se desi jeste da Venecijanska komisija da negativno mišljenje i zbog toga Mađarska može da trpi određene sankcije, ali ne od Evropske unije, nego od Saveta Evrope. To može doneti neke političke rezolucije, ali ne i neku vrstu konkretne kazne – tvrdi Rajić i naglašava da ne vidi zbog čega neki evropski zvaničnici ovaj zakon karakterišu kao “homofobičan”:

– To nije diskriminacija, zato što se tu radi o zabrani vulgarnosti i o nečemu što oni smatraju pitanjem javnog morala. Emiteri imaju ograničenja koja se tiču i heteroseksualnih odnosa. Oni su samo odlučili da je promovišanje LGBT sadržaja na erotski način nešto što nije prihvatljivo, što je protivno javnom moralu. Mađarska je već iskoristila pravo koje postoji u drugim članicama EU, s tom razlikom što ga je digla na nivo zakona, pa je time obavezala i privatne emitere. To je jedina razlika u odnosu na druge države. Nikome tu nije uskraćeno pravo izbora. Niti će zbog ovog zakona homoseksualci da snose bilo kakvu vrstu sankcija prilikom zapošljavanja, izlaska na tržište, biračkog prava, parada. Oni i dalje imaju pravo na paradu, na primer, i na gej klubove.

Viktor Orban; Profimedia

Bilo je i poziva da Mađarska istupi iz Evropske unije. Holandski premijer Mark Rute izjavio je da Mađarska s takvim zakonom nema šta da traži u Evropskoj uniji i, prema diplomatskim izvorima, pozvao je mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon ili da napusti EU.

– Mađarska neće napustiti Evropsku uniju. Mađarska je članica EU sada već dugo, Mađari su duboko ukorenjeni u evropsku kulturu i ona ne može da se zamisli bez njih. Za to ne postoji volja ni unutar same Mađarske, ni unutar članica Evropske unije. Ni u jednoj članici nećete imati većinu za takvo nešto u EU kad su Mađari u pitanju. Niti iko hoće da ih izbaci, niti oni hoće da izađu. Pozivi postoje, ali kod onih koji smatraju da samo oni imaju monopol na stav i da ne postoji demokratija i sukob mišljenja, nego da je njihovo mišljenje jedino ispravno – smatra Rajić.

On se osvrnuo i na to što Evropska unija godinama unazad traži od Srbije da donese zakon o istopolnim brakovima, dok je ona to uradila tek pre četiri godine.

Pročitajte

– Tražiti od Srbije, koja nije članica EU, nešto što Nemačka nema kao članica evropskih integracija od 1957. Oni su duže od 60 godina čekali da donesu zakon o homoseksualnim brakovima kao članica evropskih integrativnih procesa, a Srbija, koja nije čak ni članica EU, treba da donese taj zakon pre ulaska u Uniju. Tu se vraćamo na ono staro – što je dozvoljeno velikima, nije dozvoljeno malima. I to je prisutno u svim međunarodnim odnosima kada se radi o pravima malih i pravima velikih – zaključuje naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike