Pokret litvanskih porodica: Građanska zajednica istopolnih partnera je neustavna!

25.05.2022

20:51

0

Autor: I. P.

"Svi pokušaji usvajanja zakonskih akata koji su tome suprotni su neustavni i treba ih oceniti kao antidržavne aktivnosti"

Pokret litvanskih porodica: Građanska zajednica istopolnih partnera je neustavna!
Copyright Pixabay

Priznavanje istopolnih veza  kao građanskih zajednica je neustavno, mišljenje je Pokreta litvanskih porodica (LSS).

Po njihovom mišljenju, institucija građanske zajednice između dva partnera istog pola je u suprotnosti sa ustavnim konceptom prirodne porodice. To prenosi Laikmetis.

Pokret u javnom apelu piše da sve zakonske akte koji menjaju ustavni koncept prirodne porodice treba rešavati samo nacionalnim referendumom. 

- Svi pokušaji usvajanja zakonskih akata koji su tome suprotni su neustavni i treba ih oceniti kao antidržavne aktivnosti. Prema toj organizaciji, većina Litvanaca se protivi legalizaciji istopolnih partnerstava.

Nacrt zakona ima za cilj uspostavljanje takozvane građanske zajednice kojom istopolni parovi mogu zakonski zaštititi svoju vezu. Partneri se ne bi venčali u matičnoj službi, već bi svoj odnos evidentirali kod notara.

Međutim, prema Pokretu litvanskih porodica, predlog je korak ka priznavanju i legalizaciji istopolnih brakova.

- U nekim zemljama, građanska zajednica i registrovana partnerstva se već smatraju ekvivalentnim braku. Institut partnerstva je bio praktično posredni pravni korak u praktično svim zemljama EU koje su priznale istopolne brakove, upozoravaju iz ove organizacije.

Nedavno je liderka Slobodarske partije Aušrine Armonajte zatražila od Liberalnog pokreta da podrži njihov predlog za realizaciju građanskih sindikata. Armonaite je nazvala predlog „još jedan ispit“ koji je trebalo položiti. Partija slobode i Liberalni pokret pripadaju vladajućoj koaliciji, koju dopunjava konzervativna litvanska Hrišćansko-demokratska partija.

Prema rečima predsednice Liberalne partije Viktorije Čmilite-Nielsen, većina članova njene stranke podržava predlog.

- Nadam se da će ovaj put biti odobren, rekla je ona novinarima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike