Erdogan šalje besne poruke Grčkoj, Šolc smiruje situaciju

01.06.2022

14:01

0

- Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima - rekao je Erdogan

Erdogan šalje besne poruke Grčkoj, Šolc smiruje situaciju
erdogan-šolc - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja obustavlja pregovore sa Grčkom, delom i zbog spora sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom i onoga što Ankara naziva kršenjem vazdušnog prostora.

Prošle godine, posle petogodišnje pauze, dve članice NATO nastavile su razgovore o rešavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.

Erdogan je u parlamentu poručio da je Turska sa Grčkom otkazala platformu bilateralne saradnje, nazvanu Strateški savet na visokom nivou, i dodao da Ankara želi spoljnu politiku koja "ima jak karakter".

- Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima - rekao je Erdogan, misleći na spor oko vazdušnog prostora oko ostrva u Egejskom moru.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Upozorio je Grčku da ne pokušava da se igra sa Turskom.

- Umorićete se i zaglavićete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore sa vama - rekao je turski lider.

Zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, potraživanja oko njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora, migranata i etnički podeljenog Kipra.

Tenzije su ponovo "buknule" prošle nedelje kada je Erdogan rekao da grčki premijer "više ne postoji" za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posete Sjedinjenim Državama.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Micotakis je rekao da je obavestio svoje kolege iz Evropske unije o "agresivnosti" Turske i "provokacijama koje ne mogu da tolerišu Grčka ili EU".

Erdogan je poručio i da će Turska osloboditi sirijske oblasti Tal Rifat i Manbidž od terorista i da će se njene planirane vojne operacije postepeno nastaviti u drugim delovima severne Sirije.

On je prethodno najavio novi vojni upad na južnu granicu Turske, koja je na meti milicije sirijskih Kurda koju podržavaju SAD, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Šolc pozvao Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke, jer su se tenzije između dve zemlje rasplamsale, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

- Kancelar je mišljenja da je, s obzirom na trenutnu situaciju, neophodno da svi saveznici u NATO-u budu složni i uzdrže se od međusobnih provokacija - izjavio je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

On je naveo da „uzurpiranje grčkog vazdušnog prostora i letenje iznad grčkih ostrva nije u redu i da to deluje kontraproduktivno i protivno duhu Alijanse“.

Nemačka je posvećena rešavanju otvorenih pitanja između Grčke i Turske direktnim dijalogom između te dve zemlje, a na osnovu međunarodnog prava, navodi se u saopštenju nemačke vlade i ističe da ona "ne može prihvatiti dovođenje u pitanje suvereniteta država članica Evropske unije".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike