Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini, Putin ide u Tursku?

01.06.2022

21:27

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini, Putin ide u Tursku?
rat ukrajina profimedia-0694675746 copy - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 98. dan.

Jučerašnji dan je obeležilo isplovljavanje prvog teretnog broda  iz luke Marijupolj otkako je Moskva preuzela kontrolu nad tom oblašću.

Kako je naveo britanski javni servis, na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, može se videti kako vojni brodovi ispraćaju teretni brod, koji navodno prevozi metal.To je prvi brod koji je ušao i napustio luku na Azovskom moru, otkako su okončane borbe u Marijupolju.

Istovremeno, oglasio se Zelenski koji kaže da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti.

- Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti - rekao je Zelenski.

Šta znamo do sad?

U toku je 98. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.30 Bugarska: Ukrajinske izbeglice napuštaju prihvatne centre i vraćaju se na more

Sredinom maja bugarske vlasti obavestile su ukrajinske izbeglice da se program pomoći završava 1. juna i da će morati da napuste priobalne hotele i da smeštaj nađu u skromnijim odmaralištima. Mediji izveštavaju da je situacija po pitanju preseljenja izbeglica napeta i da mnogi napuštaju prihvatne centre i ponovo idu ka moru.

Smanjuje se i finansijska pomoć: ranije su hotelijeri po izbeglici dobijali oko 40 leva dnevno (nešto malo više od 20 evra), a sada 15 leva (7,5 evra).

One izbeglice koje se do kraja maja nisu odlučile u koje odmaralište žele da ih prebace sada moraju da budu u prihvatnim centrima u Elhovu (centar za ilegalne migrante koji do sada nije korišćen) i Sarafovu.

22.50 Ukrajinski ekstremisti postavljaju vatrene položaje u školama

Ukrajinski ekstremisti opremili su vatrene položaje u mašinskoj školi u Slavjansku (DNR), saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je precizirao da je u dvorištu škole postavljeno artiljerijsko oruđe i višecevni bacači raketa.

Prema rečima Mizinceva, pripadnici ukrajinskih snaga namerno pucaju na položaje Oružanih snaga Rusije iz stambenih naselja, izazivajući ih da uzvrate vatru, kako bi kasnije okrivili ruske vojnike za moguće civilne žrtve.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

Pripadnici ukrajinskih oružanih formacija postavili su kasarne u škole i skladišta municije u vrtićima u Nikolajevu, dodao je general.
Takođe su opremili uporišta na teritoriji dve osnovne škole i mašinskog fakulteta u Kramatorsku (DNR).

Mizincev je naveo da su jedinice teritorijalne odbrane Ukrajine opremile skladište oružja i municije u jednom od liceja u Odesi, a u školi i školskom domu opremljeni su rovovi i uporište, dok istovremeno nije izvršena evakuacija stanovnika iz obližnjih zgrada.

22.10 Ranjen ruski novinar

Dopisnik ruske televizije „Zvezda“ zadobio je ranu od gelera u Severodonjecku, javio je ovaj TV kanal.

 

 

21.05 - SAD šalju Ukrajini raketne sisteme visoke pokretljivosti

Sjedinjene Američke Države obezbediće Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti, saopštio je danas Pentagon.

Na ovaj način bio bi proširen domet Kijeva u ratu protiv ruskih snaga, a za upravljanje ovim šitemima ukrajinskoj vojsci biće potrebno oko tri nedelje obuke, prenosi Rojters.

Glavni politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je da su SAD dobile uveravanja od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i drugih u njegovoj vladi da ovi novi sistemi neće biti ispaljeni na rusku teritoriju.

On je, komentarišući ruska upozorenja da se Ukrajini ne daje takvo precizno oružje, rekao da Moskva nema pravo veta na pomoć Zapada Ukrajini u odbrani sopstvene teritorije.

20.28 - Dopisnik ruske televizije „Zvezda“ zadobio je ranu od gelera u Severodonjecku.

 

 

20.15 - Gajdaj: Civili u skloništu sa opasnim hemikalijama

Jedan broj civila se krije od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u ukrajinskom gradu Severodonjecku, a moguće je da u tom objektu još uvek ima zaliha opasnih hemikalija, rekao je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj.

- Tamo ima civila u skloništima za bombe, i to dosta njih, ali to neće biti drugi Azovstalj jer je ta (fabrika) imala ogroman podzemni grad kakvog nema ovde u Azotu - rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

19.45 Bajden najavio nove isporuke oružja Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja

za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

„Sjedinjene Države će stati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu“, naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

19.10 Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TAS S, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Kako navodi ruska agencija, na sastanku 6. juna neće biti predstavljeni konkretni predlozi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

AP Photo/Mary Altaffer, File
 

 

18.05 Mađarska:Ukloniti patrijarha Kirila sa liste sankcionisanih

Mađarska je danas na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu zatražila od EU da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude uklonjen sa predložene liste sankcionisanih pojedinaca.

Ovi zahtevi Mađarske usporavaju usvajanje šestog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika EU.

Mađarska je takođe pokrenula raspravu o manjim tehničkim pitanjima u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte u zemlje EU, navodi Blumberg.

AP Photo/Darko Vojinović
 

 

16.45 Lavrov: Putin i Erdogan će pomoći u deminiranju UKR luka

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski Redžep Tajip Erdogan usaglasili su se da će Ankara pokušati da pomogne u deminiranju ukrajinskih luka, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nakon razgovora predsednika Putina sa turskim predsednikom Erdoganom dogovoreno je da će turske kolege pokušati da pomognu u organizovanju deminiranja ukrajinskih luka kako bi se odatle oslobodili brodovi, koji su zapravo natovareni robom potrebnom zemljama u razvoju", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na završetku posete Saudijskoj Arabiji, prenosi agencija TASS.

16.19 - Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

14.26 - Švedska premijerka: Nastavljamo dijalog sa Turskom

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će Švedska nastaviti dijalog sa Turskom zbog primedbi Ankare u vezi sa njenom aplikacijom za pridruživanje NATO.

14.15 - Putin ide u Tursku?

Da li će Vladimir Putin posetiti Tursku dogovara se diplomatskim kanalima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Postoji takav poziv i datumi će biti dogovoreni diplomatskim kanalima - rekao je Peskov.

Ranije su turski mediji preneli da se očekuje da Putin poseti Tursku "u narednim danima" na poziv turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

14.08 - Podoljak: EU i SAD imaju iracionalni strah od Rusije

Savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač u mirovnim pregovorima sa Rusijom Mihail Podoljak optužio je danas Evropu i Sjedinjene Američke Države da imaju "iracionalni strah" od Rusije.

13.55 - Austrijska kompanija OMV saopštila je da je platila gas ruskom Gaspromu prema novoj shemi, ali da je isplata, kao i do sada, nominovana u evrima.

13.53 - Strjuk: Ukrajina drži 20 odsto Severodonjecka, ali ima nade

Ukrajinske snage drže pod kontrolom 20 odsto istočnog grada Severodonjecka, dok ruske snage kontrolišu 60 odsto grada, izjavio je danas šef gradske uprave Oleksandr Strjuk.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Strjuk je za Rojters rekao da se ostatak grada smatra "ničijom zemljom", prenosi Rojters.

13.32 - DNR, LNR i Hersonska oblast postaju delovi Rusije već u julu 

Šef međunarodnog komiteta Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da bi Hersonska oblast, Donjecka i Luganska Narodna Republika mogle da se ujedine s Rusijom već u julu.

- Ne isključujem mogućnost da se to dogodi već u julu, ne bih da predskazujem gde će se to dešavati, ali pretpostavljam da će oslobođene teritorije održati referendum manje, više istovremeno. To bi bilo logično. Računam da bi to moglo da se desi već u julu - rekao je Slucki.

13.18 - Kremlj optužuje Zapad i Kijev za prekid isporuka žita

Svet bi mogao biti na ivici velike prehrambene krize zbog „nezakonitih ograničenja“ koja su Rusiji nametnule zapadne zemlje i odluke ukrajinskih vlasti da ne isporučuju žito, saopštio je danas Kremlj.

- Potencijalno smo na ivici veoma duboke prehrambene krize povezane sa uvođenjem nelegalnih ograničenja protiv nas i akcijama ukrajinskih vlasti koje su minirale put do Crnog mora i ne isporučuju žito odatle uprkos tome što ih Rusija ne ometa ni u čemu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

13.12 - Peskov: Sastanak Putina i Zelenskog nije isključen

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naš stav i stav predsednika Rusije o sastanku sa Zelenskim je dobro poznat. Niko apriori ne isključuje takav sastanak, nikada ga nije isključio, ali se on mora pripremiti, i to ima smisla za Putina - poručio je novinarima Peskov odgovarajući na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera.

12.53 - Erdogan: Nismo dobili predloge za pitanje Finske i Švedske

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja još nije dobila nikakve konkretne predloge za rešavanje zabrinutosti u vezi sa kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO.

Ankara je prigovorila kandidaturi ove dve zemlje u Alijansu zbog toga što podržavaju grupe koje smatra teroristima, prenosi agencija Rojters.

12.02 - DNR: Stranim plaćenicima će se suditi

Strani plaćenici koji učestvuju u konfliktu u Donbasu na strani ukrajinske vojske neće učestvovati u programu razmene zarobljenika, saopštili su u Donjeckoj Narodnoj Republici. Sudiće im se.

11.55 - Bajden: Neću vršiti pritisak na Ukrajinu da preda teritorije

Profimedia
Džozef Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da neće vršiti pritisak na Kijev da preda teritorije kako bi se okončao rat u Ukrajini.

- Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da napravi bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi to pogrešno i suprotno dobro utvrđenim principima - naveo je Bajden za Njujork tajms, a prenosi Bi-Bi-Si.

11.05 - Šolc najavio novu pomoć u oružju Ukrajini

Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji.

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

John Thys, Pool Photo via AP
Olaf Šolc

10.55 - Rusija nastavlja da zavrće ventile: Obustava isporuke gasa Danskoj i delimično Nemačkoj

10.50 - Borelj: EU podrška Ukrajini nije usporila

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da podrška Evropske unije Ukrajini nije usporila i najavio da će se vojna pomoć Kijevu nastaviti.

Borelj je u razgovoru za Bi-Bi-Si na pitanje "o strahovima koje su neki Ukrajinci izrazili da je evropska podrška usporila poslednjih nedelja", rekao da ne deli to mišljenje i da najnoviji paket sankcija Moskvi potvrđuje njegov stav.

- Zabranili smo uvoz ruske nafte. Više od 90 odsto će biti zaustavljeno. I nastavićemo da pružamo vojnu podršku. Nemojte zanemariti činjenicu da smo smanjili 90 odsto ruskih prihoda od nafte - naglasio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

10.23 - Ukrajina: Ruska vojska je dopremila na Zmijsko ostrvo raketne sisteme

To može da znači da želi da zaštiti svoje brodove od ukrajinskih snaga i planira da naoružanje primeni na obalu Odeske oblasti, saopštila je ukrajinska komanda "Jug".

Kako su naveli, tamo se nalaze raketno-topovski sistemi, višecevni raketni bacači i radari.

Međutim, po njihovim rečima, nema naznaka da ruska vojska sprema desant.

10.25 - OPEK razmišlja o suspenodvanju Rusije iz sporazuma o proizvodnji nafte

AP Photo/Martin Meissner, File
 

Neke članice OPEK-a razmatraju opciju da suspenduju učešće Rusije u sporazumu o proizvodnji nafte (OPEK+), pošto zapadne sankcije i delimično odustajanje Evrope od uvoza počinju da podrivaju sposobnost Moskve da proizvodi više nafte, piše „Vol strit žurnal“, pozivajući se na neimenovane delegate OPEK-a.

10.13 - Rusija negativno ocenjuje isporuke sistema HIMARS u Ukrajinu

Moskva je negativno ocenila novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i isporuku raketnih sistema HIMARS.

Pokušaji Vašingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

- To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element „samoobuzdavanja'' su beskorisni - rekao je Rjabkov.

10.06 - Snage DNR presekle su puteve snabdevanja ukrajinskog garnizona u Avdejevci, saopštili su u Donjecku.

9.16 - Švajcarska odbila zahtev Danske za izvoz oružja u Ukrajinu

Švajcarska vlada nije dozvolila Danskoj da pošalje oklopne transportere švajcarske proizvodnje u Ukrajinu, a odluku je obrazložila svojom politikom neutralnosti koja podrazumeva da ne snabdeva zone oružanih sukoba, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco)
 

Savezni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) stavio je veto na ponudu Danske da Ukrajini obezbedi oko 20 borbenih vozila pešadije Pirana III, izvestila je švajcarska televizija SRF, navodi britanska agencija.

09.02 - Britanija priznala: Rusi kontrolišu više od polovine Severodonjecka

Ruske snage približile su se centru grada Severodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

8.55 - Poljska kritikuje Šolca zbog razgovora sa Putinom

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Simon Sinkovski vel Sek oštro je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poljska vlada smatra telefonske razgovore kancelara Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona sa Putinom besmislenim, rekao je on za nemački javni servis ARD.

- Umesto da otputuje u Kijev Šolc gotovo redovno poziva telefonom šefa Kremlja. To Ukrajini ne donosi ništa, već naprotiv samo pomaže Rusiji - smatra zamenik šefa poljske diplomatije.

7.45 - Zelenski: Ne planiramo da napadnemo Rusiju

Profimedia
Vladimir Zelenski

Kijev ne planira da napadne teritroiju Rusije, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Znam da ljudi u SAD ili neko u Beloj kući kaže da bismo mogli da upotrebimo američke višestruke raketne sisteme da napadnemo Rusiju. Vidite, ne planiramo da napadnemo Rusiju. Nismo zainteresovani za Rusku Federaciju i ne borimo se za njihovu teritoriju - poručio je Zelenski u intervjuu za američku televiziju Njuzmaks.

On je istakao da Ukrajina nije spremna da ustupi bilo koji deo svoje teritorije jer je u pitanju njena nezavisnost i suverenitet, prenosi Tas s.

7.30 - Čavušoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

Plutajuće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su "mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica", prenos TAS S.

- Drugi razlog su sankcije za ruske brodove - njihovo osiguranje, kao i nemogucćnost da budu opsluženi u međunarodnim lukama - rekao je on i predočio da postoje ozbiljni nerešeni problemi između Moskve i Kijeva u ovom kontekstu.

AP Photo/Michael Sohn
Mevlut Čavušoglu

- Ukrajina ne želi da ruski brodovi uđu u Odesu, dok Rusija ne želi da drugi brodovi koriste ovaj koridor za isporuke oružja Ukrajini. Obe strane traže poverenje i garancije - rekao je Čavušoglu i podsetio da je Ukrajina obećala da će za „nedelju ili dve" da očisti more od mina kako bi isporuke ponovo bile bezbedne.

Ministar spoljnih poslova Turske je ukazao da je neophodno stvoriti mehanizam između Rusije i Ukrajine za rešavanje ovog problema. Ankara predlaže da se mehanizam uspostavi u okviru UN i spremna je da učestvuju u tome.

07.30 - DNR: Ukrajinska vojska je tokom noći granatirala Gorlovku i Jasinovatu, 51 put je otvorena vatra na teritoriju Donjecke Narodne Republike

07.21 - Hersonska oblast i oslobođene teritorije Luganske i Donjecke Narodne Republike će nesumnjivo ući u sastav Rusije, isto će biti i sa Zaporoškom oblasti, gde bi trebao da bude održan referendum, čim situacija to dozvoli, saopštio je u intervjuu Sputnjiku sekretar generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ Andrej Turčak.

07:10 - Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas.

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km , nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike