Prete li majmunske boginje da postanu nova pandemija? Oglasila se SZO!

30.05.2022

20:10

0

Autor: M.P.

Državni sekretar Minsitarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da nema mesta za paniku

Prete li majmunske boginje da postanu nova pandemija? Oglasila se SZO!
majmunske boginje profimedia-0694296985 - Copyright 24sedam/Profimedia

Dr Rozamund Livajs iz Svetske zdravstvene organizacije izjavila je da ne očekuje da će majmunske boginje prerasti u još jednu pandemiju.

- U ovom trenutku nismo zabrinuti zbog globalne pandemije - rekla je ona.

Prošle sedmice SZO je saopštila da su 23 zemlje koje ranije nisu imale majmunske boginje prijavile više od 250 slučajeva.

Poznato je da se majmunske boginje šire kada postoji blizak fizički kontakt sa zaraženom osobom, njenom odećom ili posteljinom.

Podsetimo, i državni sekretar Minsitarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da se, ako su majmunske boginje registrovane u Sloveniji, može očekivati da dođu i do Srbije, ali da ne treba širiti paniku.

- Zaista ne treba dramatizovati i širiti paniku, jer, ionako imamo narušeno mentalno zdravlje zbog dvogodišnje pandemije, a izuzetno nam je važno da ga očuvamo - rekao je Ðerlek za Tanjug.


Istakao je da ima mesta za oprez, pripremu i posmatranje, te poručio da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori mnogo težim izazovima.

- U ovom trenutku nema mesta panici, pratićemo i prilagodićemo se uslovima kakvi budu u datom trenutku - rekao je Ðerlek.

Batut ima spremne vakcine

Protiv majmunskih boginja postoji vakcina i antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja.

- Na Batutu je antivariolična vakcina. Postoji više vrsta boginja , ali to su svi virusi istog stabla, imunološki su srodni i kad se primi jedna vakcina štiti protiv svih njih - objašnjava Ana Gligić.

Kako navode iz Batuta, novija vakcina, zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj Ankara) odobrena je za prevenciju majmunskih boginja 2019. godine i daje se u dve doze ali je ograničene dostupnosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike