Lideri EU raspravljaju o šestom paketu sankcija - Zaharova: Britanija učestvovala u trgovini organa na KiM!

30.05.2022

19:10 >> 21:21

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Lideri EU raspravljaju o šestom paketu sankcija - Zaharova: Britanija učestvovala u trgovini organa na KiM!
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 96. dan.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da je "oslobođenje Donbasa bezuslovni prioritet u toku ruske specijalne operacije u Ukrajini".

- Oslobođenje Donjecke i Luganske oblasti, koje je Ruska Federacija priznala kao nezavisne države, je apsolutni prioritet - rekao je Lavrov u intervjuu francuskom TV kanalu TF1.

Istovremeno, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je u ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura u gradu Severodonjecku u Luganskoj oblasti.

Zelenski tvrdi da je zauzimanje tog grada "glavni cilj" Rusije.

Šta znamo do sad?

U toku je 96. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Lavrov:Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

 

23.00 -​ Zaharova odgovara Trusovoj: Uticaj Londona na Balkanu smrtonosniji od kuge

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je ministarki spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus da su postupci Velike Britanije na Zapadnom Balkanu bili destruktivniji od baruta i bombi i smrtonosniji od kuge.

Marija Zaharova napisala je na Telegramu da je Velika Britanija tokom devedesetih godina prošlog veka, kao deo zapadne koalicije, pokrivala trgovinu organima koju su vršili kosovski Albanci, kao i trgovinu svim vrstama zabranjene robe, uključujući oružje.

22.20 - Zelenski pozvao lidere EU da usvoje zabranu uvoza RUS nafte 

Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas liderima EU putem video linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

- Vreme je da ne budete odvojeni, da ne budete fragmenti, već jedna celina - poručio je on.

21.40 - Lideri EU raspravljaju o šestom paketu sankcija

Lideri EU 27 večeras na sastanku u Briselu raspravalju o situaciji u Ukrajini, ali i o šestom paketu sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Diplomatski izvori EU koji prisustvuju ovom razgovorima navode da je situacija po pitanju konsenzusa oko sankcija ”kompleksna, ali da se vidi svetlo na kraju tunela”.
 

21.35 - Nova ambasadorka SAD sletela u Kijev

Nova ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink stigla je u Kijev, saopštila je danas ambasada SAD. Podseća se da je predsednik SAD Džozef Bajden imenovao Brink za ambasadora u Kijevu 25. aprila, a da je Senat njegov predlog jednoglasno potvrdio 18. maja, prenose RIA Novosti.
 

21.07 - Zelenski: UKR da dobije status kandidata za EU već u junu

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Status kandidata za člana Evropske unije za Ukrajinu trebalo bi da bude odobren već na samitu u junu, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video-linka liderima tog bloka koji danas na samitu u Briselu razgovaraju o ukrajinskoj krizi.

- Na strateškom nivou, status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Ukrajinu bi trebalo da bude odobren već u junu - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

On je posebno zahvalio državama Zapadnog Balkana "na razumevanju i zato što što podržavaju status kandidata za Ukrajinu".

- Mi smo 8. aprila, kada je usvojen peti paket sankcija, dobili upitnik za kandidaturu i već smo odgovorili na njega, dali odgovore Evropskoj komisiji. Računamo na istu reakciju Evrope i odbijamo svaku alternativu koja nikome nije potrebna. Moramo da budemo kao vi - poručio je Zelenski.

On je ocenio da je Ukrajina ispunila sve kriterijume za status kandidata.
 

20.30 - Erdogan Zelenskom: Stvoriti bezbedan morski put za UKR robu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da pridaje važnost projektu stvaranja bezbednog morskog puta za izvoz ukrajinske poljoprivredne robe, saopštio je Erdoganov kabinet.

On je dodao da u principu pozdravlja ideju da Istanbul postane sedište "posmatračkog mehanizma" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

20.00 - Kuleba: Ukrajina se zasitila posebnih rešenja za integraciju u EU

Ukrajina se zasitila "posebnih rešenja" i odvojenih modela za integraciju u Evropsku uniju, kaže ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba.

"Potrebna nam je jasna pravna potvrda da je Ukrajina deo projekta evropskih integracija, a takva potvrda bi bila davanje statusa kandidata", poručio je Kuleba nakon sastanka sa francuskom koleginicom Katrin Kolona u Kijevu.

19.30 - Orban: Pristaćemo na sankcije ako dobijemo garancije

Profimedia
 

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da će njegova zemlja pristati na šesti paket sankcija protiv Rusije ukoliko budu pronađena rešenja za njenu energetsku bezbednost.

- Spremni smo da podržimo šesti paket sankcija, ako budemo imali garancije za bezbednost energetskih isporuka u Mađarsku - rekao je Orban uoči početka samita zemalja Evropske unije u Briselu.

Orban je istakao da je predlog da se naftni embargo odnosi samo na morski transport nafte iz Rusije, a da se izuzmu naftovodi, dobar za Mađarsku.

- To znači da neće baciti atomsku bombu na mađarsku privredu i da ćemo moći dalje da funkcionišemo. Ono što nas brine i o čemu ćemo raspravljati je mogućnost da se nešto desi naftovodu kojim dolazi ruska nafta, što je pominjano u Ukrajini, da Mađarska tada ima pravo da dopremi rusku naftu vodenim putem ili na neki drugi način. Ta garancija je nama potrebna - rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da će u slučaju da dobije tražene garancije, Mađarska biti bezbedna.

19.00 - "Gasprom" prekida isporuke gasa Holandiji

Holandska kompanija "Gastera" saopštila je da je dobila obaveštenje od "Gasproma" da kompanija od 31. maja prekida isporuke gasa, što znači da neće dobiti dve milijarde kubnih metara gasa, kako je propisano ugovorom. Holandska kompanija je prethodno odbila da ruskom dobavljaču plati u rubljama.

Oko 44 odsto holandske potrošnje energije se zasniva na gasu, ali samo oko 15 odsto holandskog gasa dolazi iz Rusije, prema vladinim podacima, prenosi Gardijan.

18.14 - Erdogan predlaže sastanak Rusije i Ukrajine u Istanbulu

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Erdogan je predložio Putinu da se u Istanbulu održi sastanak delegacija Rusije, Ukrajine i UN.

Turski lider je saopštio da je Ankara spremna da učestvuje u potencijalnom posmatračkom mehanizmu za Ukrajinu ako Moskva i Kijev postignu sporazum o tome.

Tokom telefonskog razgovora predsednici su razgovarali i o regionalnim problemima i bilateralnim odnosima.

17.00 Francuska traži istragu o smrti novinara u Ukrajini

Francuska ministarka spoljnih Katrin Kolona zatražila je danas istragu o smrti francuskog novinara u Ukrajini.

- Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće i da se transparentno saopšte okolnosti ove drame - navela je Kolona, a prenosi Rojters.

LNR: Ubijeni Francuz nije bio novinar, već strani plaćenik

Fancuski državljanin, koji je ubijen danas na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), nije verovatno bio novinar, ali je mogao biti angažovan u isporuci municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za TAS S oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- On je predstavljen ne samo kao novinar. Čak i ukrajinski mediji govore da je bio dobrovoljac. Dakle, ne isključujemo da je bio angažovan na dopremanju oružja i municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga. Zato je bio osuđen na tako tužan kraj. Ne bih ga nazvao novinarom, jer su njegovi postupci ukazivali na sasvim drugu liniju aktivnosti. Sasvim ga je moguće nazvati stranim plaćenikom. I apsolutno je jasno da je bio saučesnik ukrajinskih ekstremno desničarskih radikalnih snaga. Videli smo da takvi dobrovoljci pomažu ukrajinskim trupama, isporučuju municiju koja se koristi za ubijanje civila - rekao je Maročko.

Ranije danas je regionalni guverner Sergej Gajdaj objavio da su napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate.

16.07 - Šolc uveren da će doći do konsenzusa o embargu na naftu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren da će Evropska unija pre ili kasnije postići konsenzus o embargu na rusku naftu.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

- Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da bi moglo da bude konsenzusa i pre ili kasnije će ga biti - rekao je Šolc.

16.06 - Betel: EU će postići sporazum o naftnom embargu Rusiji

Evropska unija će na kraju postići sporazum o naftnom embargu Rusiji, izjavio je danas premijer Luksemburga Gzavije Betel.

13.56 - Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Španije NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje "pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN".

Stoltenberg je u Madridu poručio da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo koje pretnje iz bilo kog pravca.

AP Photo/Olivier Matthys
 

13.10 - Putin i Erdogan danas razgovaraju telefonom

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zakazali su za danas telefonski razgovor bez učešća treće strane, potvrdio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin danas planira da obavi dva međunarodna telefonska razgovora od kojih jedan sa Erdoganom, rekao je Peskov.

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
 

12.33 - Severodonjeck bez struje i komunikacija, vode se ulične borbe

Gradonačelnik ukrajinskog grada Severodonjecka, Oleksandr Strijuk, koji je trenutno u epicentru sukoba sa ruskom vojskom, rekao je da taj grad nema struju, da su komunikacije prekinute i da se vode ulične borbe.

11.14 - Šestoro poginulih u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Donjecka na istoku Ukrajine porastao je na šest, dok je 14 ljudi ranjeno, saopšteno je danas iz štaba teritorijalne odbrane DNR.

10.19 - Španija podržava obustavu uvoza ruske nafte u EU

Španija podržava novi paket sankcija EU protiv Rusije, ali još nema dogovora jer neke zemlje članice ostaju u velikoj meri zavisne od uvoza ruske sirove nafte i nerado bi da ga blokiraju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

10.07 - Rusija će primeniti sličan mehanizam sa otplatu duga kao za gas

Rusija planira da izmiruje svoje obaveze po evroobveznicama primenom sličnog mehanizma koji se koristi za plaćanje ruskog gasa u rubljama, izjavio je danas ministar finansija Anton Siluanov.

Da bi primali uplate, vlasnici evroobveznica moraće da otvore račune u stranoj valuti i u rubljama u ruskoj Nacionalnoj depozitarnoj agencije za poravnanja, objasnio je Siluanov.

9.20 - Jaka eksplozija u centru Melitopolja, na jugu Ukrajine

U centru Melitopolja, na jugu Ukrajine, koji se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, odjeknula je jaka eksplozija, objavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

8.50  - Guverner Luganska: Ruske trupe napreduju u Severodonjecku

Ruska vojska napreduje iz predgrađa Severodonjecka ka centralnim delovima grada, rekao je danas guverner Luganska Serhij Gajdaj.

"Nažalost, imamo razočaravajuće vesti, neprijatelj napreduje ka gradu", kazao je Gajdaj za ukrajinsku državnu televiziju, preneo je Rojters.

Guverner Luganska je nešto ranije rekao da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha, i ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove.

Gajdaj je naveo da su u granatiranju Severodonjecka poginula dva civila, a da ih je petoro ranjeno.

8.30  - Borelj: EU će postići dogovor o novom paketu sankcija

Profimedia
 

Članice Evropske unije trebalo bi da postignu dogovor po pitanju sledećeg paketa sankcija usmerenih protiv Rusije, u šta spada i blokada na uvoz ruske nafte, rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Potrebno je da javno odlučimo. Bilo je razgovora u nedelju posle podne i biće ih danas pre podne, kao i tokom celog dana", kazao je Borelj za francuski javni servis "Frans Info".

On smatra da će danas posle podne moći da se ponudi sporazum šefovima zemalja članica EU, preneo je Rojters.

Upitan da li planovi o zabrani uvoza ruske nafte mogu da propadnu zbog otpora Mađarske i ostalih istočnoevropskih zemalja, Borelj je rekao da "ne smatra da će biti tako", kao i da će "na kraju biti dogovora".

8.00 - Duda: Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine

Poljski predsednik Andžej Duda potvrdio je da je ta zemlja spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine.

"Vladimir Zelenski me je pitao da li se slažem da Poljska bude jedna od država garanta bezbednosti Ukrajine. Smatramo da smo kao susedi jednostavno dužni. Dakle, ako nam Ukrajina ponudi da budemo garant bezbednosti i garant mira, kada rat se završi i ako takvi uslovi mirovnog ugovora budu prihvaćeni - da, Poljska će učestvovati u tome", rekao je Duda.

7.30  - Ruske trupe ušle u predgrađa Severodonjecka

AP Photo
 

Ruske trupe ušle su u predgrađa ukrajinskog grada Sevjerodonjecka, izjavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Guverner je rekao da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha, i ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove.

Gajdar je naveo da su u granatiranju Severodonjecka poginula dva civila, a da ih je pet ranjeno.

7.10 - Zelenski razmatra predlog za razgovor s Erdoganom i Putinom

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razmotriće inicijativu da telefonom razgovara sa ruskim i turskim kolegom, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom, ako Putin pristane na to, izjavio je danas pres sekretar ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

"Ne znam da li je tačno da postoji takav dogovor između turskog i ruskog predsednika. Ako ruski predsednik pristane, i ukrajinska strana će razmotriti tu inicijativu", rekao je Nikiforov, prenosi TAS S.

Erdogan je ranije rekao da želi da 30. maja održi telefonske razgovore sa Putinom i Zelenskim.

Kremlj je kasnije potvrdio da će ruski i turski predsednik 30. maja razgovarati telefonom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike