Lavrov uperio prst: Ova evropska država potpaljuje nacizam u Ukrajini!

29.05.2022

20:25

0

Kako je rekao, zvanični Pariz aktivno naoružava Ukrajinu i to ofanzivnim naoružanjem i zahteva da se rat vodi do pobede, odnosno do trenutka kada Rusija bude poražena

Lavrov uperio prst: Ova evropska država potpaljuje nacizam u Ukrajini!
lavrov - Copyright Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Francuska, nažalost, igra jednu od vodećih uloga u raspirivanju ukrajinskog neonacizma aktivnim naoružavanjem Kijeva - izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za francusku televiziju „TF1“.

Kako je rekao, zvanični Pariz aktivno naoružava Ukrajinu i to ofanzivnim naoružanjem i zahteva da se rat vodi do pobede, odnosno do trenutka kada Rusija bude poražena.

- To samo govori o tome da su sva naša dugogodišnja obraćanja Zapadu sa pozivom da se postigne dogovor na ravnopravnoj osnovi bila uzaludna, da su ta obraćanja svesno ignorisana. To znači da Zapad nikad nije hteo ravnopravnu saradnju sa Rusijom - istakao je Lavrov.

AP Photo/Thomas Padilla
 

Istovremeno, ruski ministar je ocenio da Francuska teži ka tome da promoviše koncept „strateške autonomije“.

- Predsednik Francuske Emanuel Makron u više navrata je govorio o potrebi formiranja nove arhitekture evropske bezbednosti, ali SAD nisu dopuštale da se to realizuje. I neće ni dopustiti. SAD su u potpunosti pokorili Evropu. Primetne su težnje Makrona da promoviše koncept strateške autonomije. On se sistematično zalaže za to, ali nijedna druga zemlja u Evropi nema entuzijazam da to podrži. Čak i Nemačka govori da bezbednost Evrope nije moguća bez NATO - dodao je.

Oslobođenje Donbasa apsolutni prioritet

Oslobođenje Donbasa je apsolutni prioritet specijalne vojne operacije u Ukrajini, a građani ostalih teritorija treba sami da odlučuju o svojoj budućnosti, istakao je Lavrov za francusku televiziju.

- Oslobođenje Donjecke i Luganske oblasti, koje su priznate od strane Ruske Federacije kao nezavisne države, predstavlja apsolutni prioritet - naglasio je.

Što se ostalih teritorija tiče, kako je dodao, građani sami treba da odluče u kakvoj sredini žele da žive – da li u toj koju je stvorio predsednik Vladimir Zelenski gde se zabranjuje obrazovanje na ruskom jeziku, korišćenje ruskog jezika u svakodnevnici, gde se bojkotuje ruska kultura i zatvaraju ruski mediji, ili u nekoj drugoj sredini u kojoj će građani biti slobodni da vaspitaju svoju decu onako kako oni žele.

Zapad godinama nije želeo da natera Ukrajinu da ispuni svoje obaveze

Zapad se dugi niz godina oglušuje o pozive Rusije da natera Ukrajinu da ispuni svoje međunarodne obaveze, istakao je Lavrov.

- Dugi niz godina mi kucamo na razna vrata u Evropi, u SAD, pozivamo naše zapadne kolege da nateraju Ukrajinu da ispuni svoje međunarodne obaveze budući da je pristupila brojnim evropskim i međunarodnim konvencijama. Međutim, Zapad se na sve te pozive oglušio - kazao je.

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

Prema rečima Lavrova, Zapadu je bilo svejedno to što je Ukrajina javno odbijala da ispuni rezoluciju Saveta bezbednosti UN po pitanju Minskih sporazuma.

Teško da će Zapad ukinuti Rusiji sankcije

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji i koje su se očigledno pripremale "ne preko noći", teško da će biti ukinute, izjavio je Lavrov.

- Tom brzinom kojom su ih uvodili i njihov obim pokazuju da te mere nisu pripremljene preko noći. Pripremljene su odavno. Teško da će te mere biti ukinute - kazao je.

Štaviše, dodao je Lavrov, i SAD, doduše ne javno, ali u kontaktima sa svojim saveznicima govori o tome da čak i da se situacija sa Ukrajinom razreši, sankcije će svejedno ostati na snazi.

- Ovde se ne radi o Ukrajini, koja uzgred budi rečeno služi kao instrument za obuzdavanje Rusije, već o tome da Moskva smeta Zapadu da uspostavi jednopolarni svet koji je Vašington proglasio uz pokornu saglasnost Evrope - zaključio je.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike