Borelj i pored svih problema uveren: EU će postići dogovor oko novog paketa sankcija Rusiji!

30.05.2022

07:57

0

Bilo je razgovora u nedelju posle podne i biće ih danas pre podne, kao i tokom celog dana - kazao je Borelj

Borelj i pored svih problema uveren: EU će postići dogovor oko novog paketa sankcija Rusiji!
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je danas da bi članice Evropske unije trebalo da postignu dogovor po pitanju sledećeg paketa sankcija usmerenih protiv Rusije, u šta spada i blokada na uvoz ruske nafte.

- Potrebno je da javno odlučimo. Bilo je razgovora u nedelju posle podne i biće ih danas pre podne, kao i tokom celog dana - kazao je Borelj za francuski javni servis "Frans Info".

Kako on smatra, danas posle podne će moći da se ponudi sporazum šefovima zemalja članica EU, preneo je Rojters.

Upitan da li planovi o zabrani uvoza ruske nafte mogu da propadnu zbog otpora Mađarske i ostalih istočnoevropskih zemalja, Borelj je rekao da "ne smatra da će biti tako", kao i da će "na kraju biti dogovora".

Da podsetimo, nakon prigovora Mađarske, Evropska unija je predložila delimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovod. Ovo je učinjeno kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani predlog sankcija koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba kroz koji se Mađarska snabdeva sirovom naftom.

Predlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest meseci i naftnih derivata za osam meseci, rekli su evropski zvaničnici koji su zahtevali anonimnost.

Ovaj predlog omogućava više vremena za Mađarsku koja se protivila sporazumu o sankcijama da pronađe tehničko rešenje koje će uspešno zadovoljiti njene energetske potrebe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike