Makron i Šolc pozvali Putina na primirje i pregovore, ruski predsedsnik im oštro odgovorio: A to što se upumpava oružje u Ukrajinu?

28.05.2022

17:05

0

Autor: 24sedam

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

Makron i Šolc pozvali Putina na primirje i pregovore, ruski predsedsnik im oštro odgovorio: A to što se upumpava oružje u Ukrajinu?
Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.


On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom koji je prekinut upravo krivicom ukrajinske strane.

Takođe ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.
Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

- Predsednik Rusije je oštro govorio o tome koliko je opasno dalje 'pumpanje' Ukrajine oružje sa Zapada, upozorivši na rizike dalje destabilizacije i eskalacije humanitarne krize - ističe se u saopštenju Kremlja.
Profimedia
 


Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalno vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo.

Ruski predsednik je objasnio Makronu i Šolcu kako se organizuje proces normalizacije života u Marijupolju i drugim oslobođenim gradovima Donbasa, saopštio je Kremlj.

Izvoz žita

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbednosti, a s tim u vezi Putin je argumentovano i na osnovu konkretnih podataka objasnio stvarne uzroke poteškoća u isporukama hrane koje su nastale kao posledica pogrešne ekonomske i finansijske politike Zapada i antiruskih sankcija.

- Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka -  rekao je ruski lider.

Šolc i Makron pozvali Putina na primijre i pregovore
 

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta.


Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini.
AP Photo/Michael Sohn
 

 


Navodi se, da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije.
AP Photo/Lewis Joly, Pool
 


Makron, Šolc i Putin saglasni su o ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u postizanju i sprovođenju mogućeg dogovora za rešavanje konflikta.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt preneo je da je razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i da je trajao 80 minuta.

Dodao je da su kancelar i predsednik Francuske insistirali na hitnom primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti