Putin ne odustaje od Evroazijske ekonomske unije: Uprkos pokušajima Zapada, interesovanje partnera raste

27.05.2022

12:31

0

Ruski predsednik je istakao da će tesna integracija zemalja omogućiti privredama tih država da postanu snažnije i nezavisnije

Putin ne odustaje od Evroazijske ekonomske unije: Uprkos pokušajima Zapada, interesovanje partnera raste
vladimir putin AP22036546466966 - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da, bez obzira na konfrontaciju i pokušaje Zapada da spreče proces integracije Evroazijske ekonomske unije, interesovanje za tu organizaciju raste.

- Čuđenje izaziva to što bez obzira i na složenu međunarodnu situaciju, konfrontaciju koju je pokrenuo tzv. kolektivni Zapad, naši protivnici pokušavaju da postave svakakve prepreke našoj integraciji. Ipak, očigledno je svima nama da raste interesovanje mnogih inostranih partnera za aktivnosti Evroazijske ekonomske unije - rekao je Putin na sednici saveta te organizacije.

On je istakao da će tesna integracija zemalja Evroazijske ekonomske unije omogućiti privredama tih država da postanu snažnije i nezavisnije.

Prednosti integracionog kursa posebno su vidljive sada u složenoj međunarodnoj situaciji i uslovima praktično agresije od strane nekih Rusiji neprijateljskih država, dodao je on.

Produbljivanje saradnje sa Egiptom i Alžirom

Ruski predsednik rekao je da se vode aktivni pregovori u cilju zaključivanja sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Iranom, a analogne pregovore treba aktivirati i sa Egiptom, Indonezijom i UAE.

AP Photo/Thibault Camus
Vladimir Putin

Novi sporazum sa Iranom zameniće onaj iz 2018. godine, rekao je on.

Ruski predsednik je naveo podatak da je obim robne razmene u okviru Unije zaključno sa 2021. godinom porastao za 73,5 odsto do pet milijardi dolara, a izvoz iz Unije se udvostručio do 3,4 milijarde dolara.

Ruski predsednik je podržao inicijativu da se 29. maj proglasi Danom Evroazijske unije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike