Srpski bezbednjak tvrdi: Račak je insceniran po ugledu na Markale, Voker je to osmislio kao povod za bombardovanje SRJ

10.01.2021

13:07

0

Naravno, to je famozni Voker obavio na način kako je obavio, presvlačenjem boraca u civilna odela i dovlačenjem na tu poziciju

Srpski bezbednjak tvrdi: Račak je insceniran po ugledu na Markale, Voker je to osmislio kao povod za bombardovanje SRJ
Copyright Youtube printscreen

Srpskim bezbednosnim strukturama je bilo dobro poznato ko je Vilijam Voker, koji je u oktobru 1998. godine postavljen za šefa Kosovske verifikacione misije OEBS-a, izjavio je general-major u penziji Jovan Milanović.

On je, kako je rekao u intervjuu za Kosovo onlajn, nekoliko meseci ranije dostavio Beogradu informaciju da postoje planovi da na Kosovu bude insceniran incident po ugledu na slučaj “Markale“ u Sarajevu, koji bi bio povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju.

Milanović, taka pukovnik, bio je od januara 1995. do decembra 1998. godine ministar savetnik za politička pitanja u Misiji tadašnje SRJ pri Evropskoj uniji u Briselu.

On je rekao da je Voker upravo bio poslat sa zadatkom da to sprovede u delo, što je, kako je dodao. i učinio u Račku.

pročitajte još

Prema njegovim rečima, on je inače čovek koji je odgovoran za rušenje sistema i zločine u Latinskoj Americi, obaveštajac, čovek kome je to bila profesija, znači zločinac, ništa drugo.

-Račak jeste bio iznenađenje u smislu podmetanja, međutim, mi smo znali, evo ovde piše 7.8.1998. godine, Markale-Račak, naveo je Milanović.

On je naveo da je to datum, kada je dostavio u Beograd tu informaciju iz NATO-a, da će scenario za aktiviranje agresije biti po modelu “Markale” u Sarajevu.

-Eksperiment izveden na američkom poligonu, govorim o Markalama, korišćenjem maketa, ambijent na pijaci kao u Sarajevu, sticajem okolnosti tu pijacu znam, jer sam više od tri godine živeo u Sarajevu i snabdevao se sa te pijace Markale, istakao je Milanović.

Prema njegovim rečima, mesto na kome je izvedena priprema za Markale je Aleksandrija, blizu Vašingtona, a pripreme su izvele Sjedinjene Američke Države.

Kosovo onlajn/Youtube printscreen

-Učestvovali su Muslimani, uz asistenciju muslimanskog vrha (BiH). CIA je bila nosilac psihološko-medijske operacije. Doneta je odluka da se pripremi slična operacija za Kosovo i Metohiju. Povod za agresiju da bude kao što je bio za Republiku Srpsku, a to je izazivanje humanitarne katastrofe, istakao je Milanović.

Prema njegovim rečima, istovremeno su izračunali i moguće efekte. “Ova informacija je bila u Unproforu u Bosni, a po njoj je rađen i model za Račak. Tako da je to bilo projektovano, i to se i dogodilo”, naveo je Milanović.

“Naravno, to je famozni Voker obavio na način kako je obavio, presvlačenjem boraca u civilna odela i dovlačenjem na tu poziciju. Napravljena je inscenacija međunarodnog nivoa i uz sve medijske spektakle, da bi se to iskoristilo kao povod”, istakao je Milanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike