Zašto su nas bombardovali? Odgovor koji smo čekali 23 godine donosi film „Dosije Kosovo-Račak“ (FOTO)

18.04.2022

09:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ko je u Račku stradao 15. januara 1999. godine? Da li je to bila legitimna antiteroristička akcija srpske policije, kako se to tada tvrdilo u Jugoslaviji, ili je bio masakr civila i zločin protiv čovečnosti kako je predstavljeno u albanskim medijima i kako su to tada okarakterisali zapadni političari?

Zašto su nas bombardovali? Odgovor koji smo čekali 23 godine donosi film „Dosije Kosovo-Račak“ (FOTO)
iz filma Dosije Kosovo RACAK 2 - Copyright Film "Dosije Kosovo-Račak" Promo/Aleksandar Vukobratović

Dokumentarno-igrani film "Dosije Kosovo-Račak" autorke Slađane Zarić, donosi odgovore na mnoga pitanja o najkontroverznijem događaju u novijoj srpskoj istoriji.

Ko je u Račku stradao 15. januara 1999. godine? Da li je to bila legitimna antiteroristička akcija srpske policije, kako se to tada tvrdilo u Jugoslaviji, ili je bio masakr civila i zločin protiv čovečnosti kako je predstavljeno u albanskim medijima i kako su to tada okarakterisali zapadni političari? Da li su nas bombardovali zbog Račka? Šta se u tom selu nadomak Uroševca za koje niko nije znao pre 1999. godine zaista dogodilo? Šta nam je kao odgovor donela haška sudnica?

Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovor donosi novi dokumentarni film Slađane Zarić koji će na RTS-u 1 biti premijerno emitovan u utorak, 19. aprila, u 21 čas.

Film "Dosije Kosovo-Račak" Promo/Aleksandar Vukobratović
 

Dokumentarno-igrani film ”Račak” deo je serijala "Dosije Kosovo", koji Radio televizija Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

- Prvi put posle 23 godine gledaoci će moći da saznaju šta se, iz sata u sat, u selu Račak dešavalo 15. januara 1999.godine. U ovom filmu, priču o tom danu za RTS prvi put iznose učesnici akcije, brojni pripadnici policije koji su tog dana bili u Račku. Film donosi i do sada nikada u celosti emitovan arhivski snimak američke agencije AP,  koji je nastao u Račku u jutarnjim satima tog 15. januara - ističe autorka Slađana Zarić.

Slađana Zarić Promo/Gordan Jović
 

U filmu će biti prikazane i ekskluzivne fotografije pripadnika račke UČK jedinice koje demantuju tezu da su u Račku ubijeni, kako se govorilo, "nedužni civili". Gledaoci će videti i izjave forenzičara, kao i advokata koji su učestvovali u procesu suđenja Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu.

Račak je bio prva tačka optužnice, jedini događaj za koji se teretio bivši predsednik Jugoslavije, a koji se dogodio pre početka bombardovanja 1999. godine. Krajnji epilog suđenja u Hagu je da za Račak niko nije osuđen. Slobodan Milošević je preminuo, a sudija je u procesu protiv Šainovića, Milutinovića i ostalih odustao od Račka.

Dosije Kosovo-Račak Promo/Aleksandar Vukobratović
 

U optužnici protiv generala policije Vlastimira Đorđevića nema Račka. U njegovoj presudi događaj u Račku se navodi samo u hronologiji dešavanja na Kosovu, a ne kao optužujući događaj koji je podložan dokazivanju.

Slađana Zarić Promo/Gordan Jović
 

- Jedina presuda za Račak, za ono što je korišćeno kao razlog za bombardovanje Jugoslavije, doneta je u sudu u Prištini 2002. godine kada je za ubistvo u Račku na 15 godina zatvora bio osuđen pripadnik policije iz Uroševca koji, po sopstvenom priznanju koji iznosi u ovom filmu, u Račku toga dana nije ni bio - tvrdi Zarićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike