Peskov: Rusija isporučuje gas EU u skladu s Putinovom odlukom

26.04.2022

14:34

0

Svi kontakti sa kupcima gasa se obavljaju preko Gasproma

Peskov: Rusija isporučuje gas EU u skladu s Putinovom odlukom
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Isporuke ruskog gasa evropskim zemljama obavljaju se u skladu sa ukazom predsednika Vladimira Putina, koji predviđa da se ugovori obračunavaju i izmiruju u rubljama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije.

- Imamo ukaz predsednika Ruske Federacije, imamo odgovarajuću odluku koju sprovodi dobavljač gasa, a to je Gasprom. Svi kontakti sa kupcima gasa se obavljaju preko Gasproma. Shodno tome, informacije o rezultatima tih razgovora objavljuje Gasprom - rekao je Peskov povodom pitanja da iznese detalje dogovora sa kupcima.

Rojters je objavio ranije da je Evropska komisija poslala pismo zemljama EU u kojem se objašnjava da će kompanije iz 27-članog bloka, ako ispoštuju niz uslova, moći da plaćaju ruski gas u rubljama bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Jedan od mogućih modela plaćanja gasa u rubljama podrazumeva da primaoci gasa otvore račune u dolarima ili evrima u jednoj ruskoj banci, kojoj transferišu sredstva u valuti, konvertuju ih u rublje i izvršavaju plaćanje.

Ova procedura eliminiše mogućnost da zapadne zemlje blokiraju plaćanje ruskog gasa.

Putin je 31. marta potpisao ukaz kojim se utvrđuje nova procedura za kupce iz tzv. neprijateljskih zemalja za plaćanje ruskog gasa. Te države sada moraju da transferišu sredstva u stranim valutama Gasprom banci, koja će na berzama kupovati rublje i prenositi ih na posebne rubaljske račune uvoznika.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike