Putin naredio povećanje penzija i minimalca za 10 odsto: Ovako se bori sa inflacijom

25.05.2022

16:42

0

Naglasio je da je inflacija u Rusiji uporediva sa onom u zemljama Severne Amerike i Evrope

Putin naredio povećanje penzija i minimalca za 10 odsto: Ovako se bori sa inflacijom
putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posledice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabeleženom prošlog meseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti "teška" za rusku ekonomiju.

- Kada kažem "teška", to ne znači da su sve ove poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini - rekao je Putin na video sastanku Državnog saveta.

Putin je naglasio da je inflacija u Rusiji uporediva sa onom u zemljama Severne Amerike i Evrope.

- Ako pogledate strukturu njihovih ekonomija inflacija kod njih je čak i veća od naše - rekao je Putin ignorišući činjenicu da je rastuća inflacija u zapadnim ekonomijama delimično direktna posledica ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cena energenata i hrane širom sveta.

Predsednik Rusije, čiji je rejting prema aprilskoj anketi nezavisnog Levada centra skočio za više od 10 poena od početka rata u Ukrajini, na čak 82 odsto, obećao je u martu da će ove godine smanjiti siromaštvo i nejednakost uprkos sankcijama Zapada i visokoj inflaciji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike