Sastali se zbog isporuke oružja Kijevu, a napravili veliku grešku: Pentagon ismejan zbog peha sa ukrajinskim obeležjem

25.05.2022

15:28

0

Ovo nije prvi put da su „branioci" Ukrajine pogrešno istakli njenu zastavu

Sastali se zbog isporuke oružja Kijevu, a napravili veliku grešku: Pentagon ismejan zbog peha sa ukrajinskim obeležjem
Tan2022-5-23_144257907_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Kad su se američki ministar odbrane Lojd Ostin i predsednik Združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, sastali u ponedeljak sa saveznicima kako bi prikupili nove isporuke oružja namenjene Kijevu, sedeli su ispred četiri ukrajinske zastave okrenute naopačke. To nije bio prvi put da su se političari najvišeg nivoa u Vašingtonu zbunili po pitanju obeležja države koju finansiraju.

Ostin i Mili bili su domaćini virtuelnog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, panela od 47 država koje su spremne da Kijev snabdevaju oružjem i drugom vojnom pomoći. Kako je Ostin opisao američki trud da za Kijev obezbede „suštinski potrebne artiljerijske sisteme i municiju, sisteme za obalsku odbranu, tenkove i druga oklopna vozila“, posmatrači su ubrzo primetili da nešto nije u redu.

 

 

Iza Ostina i Milija četiri ukrajinske zastave bile su okačene naopačke, sa žutom bojom gopre umesto plave.

To je verovatno delo osoblja Pentagona, ali ovaj gaf nije bio prvi put da su „branioci" Ukrajine pogrešno istakli njenu prepoznatljivu zastavu. Još u martu je AFL-CIO, najveći američki sindikat, objavio je na Tviteru sliku svog izvršnog veća kako naopače drži plakate ukrajinske zastave na kojima je pisalo „Stani uz Ukrajinu“.

Nakon ismevanja na mreži, sindikat je ponovo postavio sliku sa digitalno izmenjenim zastavama, pre nego što je objava u potpunosti izbrisana kada su korisnici Tvitera komentarisali da je fotošop loše odrađen.

 

 

Bivši i sadašnji američki lideri takođe potpuno mešali Ukrajinu sa drugim zemljama. U martovskom govoru tokom kog je osudio vojnu operaciju Rusije u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin „može da opkoli Kijev tenkovima, ali da nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda“.

Nedavno je i bivši predsednik Džordž V. Buš osudio „potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak - mislim na Ukrajinu“, iako je zapravo on pokrenuo invaziju na Irak 2003. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike