Evropska unija se zadužuje kako bi obezbedila pozajmicu za Ukrajinu: Borelj predlaže drugu opciju koja će razbesneti Rusiju

10.05.2022

15:36

0

Plan bi mogao da bude predstavljen već 18. maja, a nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Nemačku i Grčku, zatražilo je alternativne opcije

Evropska unija se zadužuje kako bi obezbedila pozajmicu za Ukrajinu: Borelj predlaže drugu opciju koja će razbesneti Rusiju
profimedia-0667125660 - Copyright Profimedia

Evropska unija planira da finansira operativne troškove vlade u Kijevu najmanje tri meseca, pisao je u ponedeljak „Politiko Evropa", pozivajući se na diplomatske izvore. Kroz novu emisiju duga prikupilo bi se 15 milijardi evra uz korišćenje šablona koji je uspostavljen za olakšanje posledica pandemije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da mu je potrebno sedam milijardi dolara mesečno za isplatu plata, penzija i drugih državnih rashoda.

SAD su se obavezale da će obezbediti trećinu te sume u naredna tri meseca, dok EU namerava da nadoknadi razliku specijalnim obveznicama, navodi „Politiko".

Evropska komisija (EK) u petak je obavestila ambasadore zemalja članica o planu, navodi list. To podrazumeva izdavanje duga uz korišćenje garancija zemalja članica EU. Šema je strukturisana u skladu sa programom SURE, koji se koristio za prikupljanje 100 milijardi evra pomoći za građane EU koji su ostali bez posla zbog kovida 19. Taj dug je zatim obezbeđen obveznicama u rasponu od pet do 30 godina.

- Kad god postoji problem sa novcem, Komisija kaže NARAVNO (SURE) - rekao je neimenovani diplomata.

Plan bi mogao da bude predstavljen već 18. maja, a nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Nemačku i Grčku, zatražilo j alternativne opcije, navodi list. Navodno se nadaju da će se i zemlje koje nisu članice EU, kao što su Japan, Norveška i Velika Britanija, „uključiti“, ostavljajući EU manji teret duga. Francuska je takođe predložila da šefovi država EU razgovaraju o problemu na samitu krajem maja.

Profimedia
Žozep Borelj

U međuvremenu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je drugu opciju za finansiranje obnove Ukrajine: konfiskaciju ruskih deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute pod sankcijama EU.

Borelj je ukazao na primer Vašingtona koji je konfiskovao sredstva avganistanske centralne banke nakon što su se SAD povukle iz Avganistana, a talibani preuzeli vlast. „Ima logike“ koristiti rusku imovinu na isti način, rekao je Borelj za "Fajnanšel tajms" u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

U februaru je američki predsednik Džozef Bajden zaplenio polovinu od sedam milijardi dolara imovine Da Avganistan banke koja se nalazi u američkim finansijskim institucijama, rekavši da će novac biti dat u fond za žrtve terorističkih napada 11. septembra, dok će druga polovina ići „avganistanskom narodu i za budućnost Avganistana“, iako nije precizirano kako.

"Njujork tajms" je taj potez opisao kao „veoma neobičan“, talibani su ga osudili kao krađu, a čak ga je i bivši predsednik Avganistana kojeg podržavaju SAD Hamid Karzaj nazvao nepravednim i zverstvom protiv avganistanskog naroda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike