"Za kratko vreme, naša budućnost...": Užas u Šri Lanki, nacija potpuno ostala bez goriva, počela borba za goli život! (FOTO)

17.05.2022

21:26

0

Nestanak struje bi mogao da se protegne i do 15 sati dnevno zbog nedostatka goriva, koje se uglavnom uvozi, dok su esencijalni lekovi nestali

"Za kratko vreme, naša budućnost...": Užas u Šri Lanki, nacija potpuno ostala bez goriva, počela borba za goli život! (FOTO)
Tan2022-5-9_12503869_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena

Parlament Šri Lanke ponovo se sastao u utorak po prvi put otkako je nasilje izbilo prošle nedelje i premijer podneo ostavku, pošto je njegova zamena upozorila da je zemlja u nesigurnoj ekonomskoj situaciji, a usput je došla do poslednjeg dana bez zaliha benzina.

Ranil Vikremesinge, novi premijer, rekao je u televizijskom obraćanju u ponedeljak da se ostrvska nacija morala suočiti sa "neprijatnim i zastrašujućim činjenicama".

- Trenutno imamo zalihe benzina samo za jedan dan. Narednih nekoliko meseci biće najteži u našim životima - rekao je on.

Devizne rezerve su se približile nuli sa 7,5 milijardi dolara u novembru 2019, a zemlji je potrebno 75 miliona dolara u narednih nekoliko dana da bi održala ekonomiju.

Esencijalni lekovi su nestali.

Nestanak struje bi mogao da se protegne i do 15 sati dnevno zbog nedostatka goriva, koje se uglavnom uvozi.

Premijer je rekao da planira da zatraži stranu pomoć, privatizuje "SriLankan Airlines" i traži odobrenje parlamenta za povećanje izdavanja državnih zapisa na 4 biliona rupija (11,27 milijardi dolara) sa postojećih 3 biliona.

- Za kratko vreme naša budućnost će biti još teža od teških vremena koja smo prošli.

Više od mesec dana pretežno mirnih protesta protiv vladinog postupanja sa ekonomijom prošle nedelje su postali smrtonosni kada su pristalice bivšeg premijera Mahinde Radžapakse upali na mesto antivladinih protesta u komercijalnoj prestonici Kolombu.

Nakon nekoliko dana u sukobima između demonstranata, pristalica vlade i policije ima najmanje devetoro mrtvih i preko 300 povređenih.

Radžapaksa je tada podneo ostavku, ostavljajući svog mlađeg brata Gotabaju Radžapaksu da vlada kao predsednik.

Ekonomska kriza Šri Lanke, bez premca od njene nezavisnosti 1948. godine, nastala je usled pandemije, rasta cena nafte i populističkih smanjenja poreza od strane Radžapakse.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike