Advokat ruskog vojnika osuđenog na doživotnu: Uložićemo žalbu, tražiću poništenje presude

23.05.2022

12:39

0

Šišimarin je priznao da je ubio starijeg muškarca

Advokat ruskog vojnika osuđenog na doživotnu: Uložićemo žalbu, tražiću poništenje presude
šišimarin - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini namerava da uloži žalbu, izjavio je danas njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

- Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude - izjavio je Ovsjanikov, prenosi BBC.

Vadim Šišimarin priznao je da je 28. februara ubio 62-godišnjeg muškarca u severoistočnom selu Čupahivka, a njegov advokat tvrdi da je sledio direktna naređenja.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Sudija je ocenio da je Šišimarin sproveo naredbu vojnika višeg ranga i da je ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

- Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je delovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće - objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti "korišćenje drugih kanala".

Ovo suđenje ima veliki simbolički znacaj u Ukrajini, koja optužuje Rusiju za zločine protiv civila i tvrdi da je identifikovala potencijalnih 10.000 ratnih zločina, što Moskva negira, prenosi Glas Amerike.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike