Rusija upozorava: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Arktik će se pretvoriti u ratište

22.05.2022

18:38

0

"Arktik nije arena za geopolitičke igre", poručio je Putin

Rusija upozorava: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Arktik će se pretvoriti u ratište
arktik - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Arktički region se pretvara u međunarodnu arenu vojnih operacija što je vrlo alarmantan trend, izjavio je ambasador za posebne naloge Ministarstva spoljnih poslova Rusije, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.

- Vidimo kako se međunarodna vojna aktivnost povećava. Dolazi do internacionalizacije vojnih aktivnosti. Naravno, veoma je alarmantan trend pretvaranje arktičkog regiona u internacionalnu arenu vojnih operacija. Ne možemo da ne brinemo o tome - prokomentarisao je Korčunov pitanje pristupanja Švedske i Finske u NATO.

Prema njegovim rečima, tradicionalna politika Finske i Švedske, politika nesvrstavanja u vojne saveze, dugo je stvarala čvrst temelj za održavanje mira i stabilnosti.

- Malo je verovatno da će pridruživanje tih zemalja Alijansi doprineti postizanju ovog cilja - zaključio je on.

Ranije je ruski predsednik Rusije Vladimir Putin poručio da za Rusiju Arktik nije arena za geopolitičke igre, već mogućnost za stabilnu saradnju.

Podsetimo, Finska i Švedska su u sredu predale zahteve za pridruživanje NATO-u generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu čime bi mogle da odustanu od višegodišnje neutralnosti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike