Počeo forum u Davosu: Nesvakidašnji protest milionera i nezaobilazni Zelenski (VIDEO)

22.05.2022

15:23

0

Razmatraće se o gorućim svetskim pitanjima

Počeo forum u Davosu: Nesvakidašnji protest milionera i nezaobilazni Zelenski (VIDEO)
AP Photo/Markus Schreiber

Grupa milionera pridružila se protestima protiv okupljanja poslovne i političke elite na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, koji se održava od danas do 26. maja, zahtevajući od vlada da ih oporezuju kako bi se uhvatile u koštac sa rastućim jazom između bogatih i siromašnih.

Neobični demonstranti, koji sebe opisuju kao milionere patriote, pozvali su svetske lidere koji prisustvuju godišnjoj konferenciji da odmah uvedu nove poreze za bogate, kako bi se pozabavili skandalom oko troškova života koji se dešava u više nacija širom sveta, preneo je britanski Gardijan.

Dobrotvorna organizacija Oksfam nedavno je saopštila da bi rastuća nejednakost mogla da gurne još 263 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo ove godine, što bi preokrenulo decenije napretka.

AP Photo/Kelvin Chan
 

- Nečuveno je da naši politički lideri slušaju one koji imaju najviše, znaju najmanje o ekonomskim posledicama ove krize, a mnogi od njih plaćaju izuzetno male poreze - istakli su milioneri patriote.

Naglašavaju da je jedini kredibilan ishod ove konferencije da se oporezuju najbogatiji.

"Oporezujte delegate koji prisustvuju Davosu 2022", naveli su oni.

Protest je organizovan u trenutku kada je otkriveno da u Velikoj Britaniji ima rekordnih 177 milijardera, sa zajedničkim bogatstvom od 653 milijarde funti.

Istovremeno, predviđa se da će više od 250.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji sledeće godine zapasti u bedu zbog rastućih računa za hranu i energiju.

Time bi ukupan broj ekstremno siromašnih porastao na oko 1,2 miliona, osim ako vlada ne pomogne najsiromašnijim porodicama, naveo je Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).

Obratiće se i Zelenski

Političari, privrednici, biznismeni, ekonomisti i brojne javne ličnosti okupili su se danas u "najvišem" gradu na svetu kako bi razmotrili goruća pitanja.

Samit političke i poslovne elite obično se održava u januaru, ali su organizatori zbog pandemije skup pomerili za maj. Virtuelni sastanak lidera WEF-a bio je organizovan u januaru.

Na četvorodnevnom skupu u Švajcarskim Alpima skoro 2500 učesnika, iz oblasti politike i ekonomije, raspravljaće o rešenjima međunarodnih problema.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa, klimatske promene - dominiraće forumom, kao i njihove posledice po snabdevanje, cene hrane, energetiku.

Zbog rata u Ukrajini političara i privrednika iz Rusije neće biti, ali će zato ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski biti prvi govornik na skupu.

Moto ovogodišnjeg skupa je "Istorija na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

Samit u Davosu je dobrodošla vest za lokalno stanovništvo koje od foruma zaradi oko 60 miliona dolara. Pandemija je poremetila i rad hotela i restorana u ovom popularnom skijalištu, pa se mnogi sada nadaju da će ih vratiti u normalu.

 

BONUS VIDEO

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi