Rusija spremna za nastavak pregovora, Kijev koči; Kadirov seo za volan autobusa, oslobođeno 216 sela u DNR!

22.05.2022

14:35 >> 21:31

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija spremna za nastavak pregovora, Kijev koči; Kadirov seo za volan autobusa, oslobođeno 216 sela u DNR!
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini navršava 88. dan.

I dalje se ne vidi pomak u pregovorima, a zapadne sile nastavljau da finansiraju Ukrajinu. Tako je Američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o pružanju pomoći Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara. Rusija je, naravno, odgovorila i to zabranom ulaska u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Moskva tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad opkoljenim gradom Marijupoljom. 

Sukob u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Šta znamo do sad?

U toku je 88. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstal

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

23.31 - To bi bilo to za večeras... Kao i svakog dana do sad, čitamo se od ranih jutarnjih sati. Hvala na poverenju!

23.08 - Borelj: Vojne zalihe EU iscrpljene

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su vojne zalihe EU iscrpljene zbog isporuka Ukrajini.

Kako je naveo, to je najočigledniji primer nedostataka odbrambene sposobnosti te Unije.

Diplomata je dodao da je, između ostalih razloga koji su uticali na smanjenje vojnih resursa EU, smanjenje budžeta za odbranu koje je izazvano politikom štednje.

Borelj tvrdi da potrošnja članica EU na odbranu opada od početka krize 2008. godine, da je pala na najniži nivo 2014. i tek sada dostigla nivo od pre krize.

On je podsetio da su od 1999. do 2021. godine ukupni rashodi na odbranu EU porasli za 20 odsto, u SAD za 66, a u Rusiji za čak 292 odsto.

22.30 - "Islamski svet očekuje pobedu Rusije u Ukrajini"

Čitav islamski svet očekuje da predsednik Vladimir Putin i Rusija pobede u Ukrajini, izjavio je duhovni poglavar muslimana Rusije Ramilj Gajnudin.

- Ceo muslimanski svet, arapski svet sa razume odluku našeg predsednika, oni očekuju pobedu ruske politike i apsolutno nisu zainteresovani za hegemoniju jedne takve države i stvaranje monopolarnog sveta. Zato arapski svet nije uveo nikakve sankcije protiv Rusije - istakao je predsednik Saveta muftija Rusije u intervjuu "Rusija 24".

- To znači da islamski svet duboko poštuje našu zemlju i naše muslimane - zaključio je Gajnutdin.

 

 

21.56 - "Srbija da iskoristi poziciju jedinog saveznika Rusije u Evropi"

Mi smo sada ostali jedini prijatelj Rusiji u Evropi ocenjuje istoričar Predrag Marković i dodaje da bi možda ta pozicija jedinog saveznika mogla da se iskoristi, kako kaže, u najmanju ruku jeftinije energente, a možda i nešto više od toga.

Marković smatra da Srbija verovatno neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok pritisak ne postane potpuno neizdrživ.

- Ne možemo tako lako da prihvatimo da uvodimo sankcije, mi koji smo velike žrtve sankcija. Sankcije su nepravedna i glupa mera i nikad nisu uspele. Sve sankcije su propale, od sankcija prema Kubi, preko sankcija prema Iraku... - rekao je Marković za Tanjug uz konstataciju da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, ali da iz principijelnih razloga mora da se protivi sankcijama.

21.16 - "Ali, upozorio sam vas"

Ramzan Kadirov je na svom zvaničnom Telegram kanalu objavio snimak šaljivog sadržaja.

Video počinje izjavom jednog od komandira "Azovaca" o tome da bez Marijupolja neće biti Ukrajine, a potom se prikazuju kadrovi predaje te jedinice ruskim trupama.

 

 

„Ali, upozorio sam vas“, kratko je Kadirov prokomentarisao snimak.

Jedan od nacista "Azova" koji su se predali , sedeći u podrumima "Azovstalja", objavljivao je poruke Kadirovu i njegovoj porodici, preteći da će mu "preseći leglo".

20.42 - "Rusija spremna za nastavak razgovora sa Ukrajinom"

 Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je danas glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

- Mi smo sa naše strane, spremni za nastavak dijaloga. Ali, želeo bih da naglasim da je lopta, kada je reč o daljim mirovnim pregovorima, u dvorištu Ukrajine.

Medinski je ponovio da je do zamrzavanja razgovora došlo "potpuno" na inicijativu Ukrajine.

20.24 - Blinken i Kolona razgovarali o NATO, Finskoj, Švedskoj, Ukrajini...

Saul Loeb/Pool via AP
 

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su danas o NATO savezu, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken i Kolona su se, takođe, složili oko važnosti nastavka podrške Ukrajini i "značajnih troškova" koje ima predsednik Rusije Vladimir Putin zbog invazije na Ukrajinu, naveo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju, preneo je Rojters.

19.55 - Blinken i Kolona: Važno održati značajne troškove koje Putin ima zbog invazije

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su o NATO-u, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u Alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken i Kolona su se, takođe, saglasili oko važnosti nastavka podrške Ukrajini i održavanja "značajnih troškova" koje ima predsednik Rusije Vladimir Putin zbog invazije na Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

19.20 - 216 gradova i sela oslobođeni su u DNR-u

Tokom proteklih dana na teritoriji Narodne Donjecke Republike, grupa trupa DNR-a i LNR-a uz pomoć jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije oslobodila ova naselja: Drobiševo, Kirovsk, Novoselovka (Krasnolimanski okrug), Jampol, Derilovo, Torskie, Korovij Jar, Redkodub, Karpovka, Katerinovka (Krasnolimanski okrug), Novo, Novomikhailovka, Rubci, Volčij Jar, Lozovoje, Terni, Belogorovka, Đerzhinskoje, Ivanovka (okrug Krasnoliman), Kolodezi, Novosadovoie, Jampolovka, Šandrigolovo, Zelenaja dolina, Srednjeje, Jackovka, Krimki, izveštava sedište DPR terborne.

18.47 - Francuski ministar: Za ulazak Ukrajine u EU potrebno 15 ili 20 godina

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju verovatno će biti potrebno 15 ili 20 godina, izjavio je francuski ministar evropskih poslova Klemen Bone. Preporučio je da Kijev u međuvremenu uđe u Evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo. To nije istina. Verovatnije je za 15 ili 20 godina, to je veoma dug period - rekao je Bone za Radio J, prenosi Figaro.

Istakao je da ne želi da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži, jer ako im se kaže "dobro došli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, što je zapravo za 15 godina", cela generacija Ukrajinaca biće razočarana.

U međuvremenu, kako je napomenuo, Evropa duguje Ukrajini politički projekat kojem bi mogli da se pridruže.

Prema njegovim rečima, Evropska politička zajednica komplementarna je sa EU i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu Unije, a žele da joj se približe.

18.11 - Predsedavajući Afričke unije će posetiti Moskvu i Kijev

Predsednik Senegala Maki Sal izjavio je danas da će posetiti Moskvu i Kijev u narednim nedeljama u svojstvu predsedavajućeg Afričke unije, koja želi da vidi deeskalaciju u Ukrajini i mir kroz dijalog dve strane.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Sal je kazao da Afrika ne želi da se svrsta na jednu od strana u ovom konfliktu i da jasno želi mir.

17.18 - Lukašenko doputovao u Soči na razgovore sa Putinom

Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je danas gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski.

Putin i Lukašenko sastaće se sutra, prenosi Izvestija.

Kremlj je ranije saopštio da će tokom razgovora 23. maja predsednici Rusije i Belorusije razmotriti razvoj odnosa dve zemlje, sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije, kao i međunarodna pitanja.

16.21 - Volfovič: Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze u Belorusiju

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze na teritoriju Belorusije, izjavio je danas sekretar Beloruskog saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič.

14.06 - Vojno stanje i mobilizacija u Ukrajini produženi do 23. avgusta

Vojno stanje u Ukrajini produženo je do kraja avgusta, pošto je parlament danas potvrdio ukaz predsednika Vladomira Zelenskog, prema kojem se vanredno stanje produžava od 25. maja za još 90 dana - do 23. avgusta.

Odobrena je i uredba prema kojoj će opšta mobilizacija trajati još 90 dana - takođe do 23. avgusta.

13.30 - Zelenski: Situacija u istočnom delu Donbasa izuzetno teška
Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Oružane snage Ukrajine se suprotstavljaju ofanzivi", rekao je on u sinoćnjem redovnom obraćanju naciji, preneo je BBC.

On je dodao da će svaki dan kada njegove snage uspeju da poremete ruske planove pomoći da se dođe do željenog dana koji svi toliko čekaju i za koji se bore - dana pobede.
 

12.47 - Rusija: Uništeno oko 700 vojnih ciljeva, ubijeno 210 nacionalista

Portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije, general Igor Konašenkov, izjavio je danas da su ruske rakete i artiljerija tokom proteklog dana pogodile oko 700 ukrajinskih vojnih ciljeva.

- Raketne snage i artiljerija pogodile su 583 neprijateljske jedinice i vojnu opremu, 41 komandno mesto, 76 artiljerijskih i minobacačkih postaja i vatrenih položaja, uključujući tri baterije višecevnih raketnih sistema Grad, kao i ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje Bukovel u blizini sela Anovka u Nikolajevskoj oblasti - rekao je Konašenkov.

Profimedia
 

12.20 - U eksploziji povređen gradonačelnik Energodara

Gradonačelnik grada Energodara, Andrej Ševčik, na jugoistoku Ukrajine je povređen u eksploziji, zajedno sa dva pripadnika njegovog obezbeđenja.

11.50 - Ruski helikopteri "Aligator" uništili vojnu tehniku u Ukrajini

Ruski udarni helikopteri Ka-52 "Aligator“ uništili su vojnu tehniku i kamuflirane položaje protivnika u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10.57 - Nema gasa za Finsku

"Gasprom" je saopštio da je obustavio izvoz gasa u Finsku. Zemlja je odbila zahteve Moskve da plati ruski gas u rubljama nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

Finski državni veletrgovac gasom "Gasum", finska vlada i pojedinačne kompanije koje koriste gas u Finskoj saopštile su da su spremne za zatvaranje ruskih tokova.

10.41 - Poljski predsednik Duda u poseti Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda stigao je u posetu Ukrajini gde će se obratiti u nacionalnom parlamentu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On će biti "prvi šef neke strane države od početka rata" koji će govoriti pred ukrajinskim poslanicima.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

9.43 - Gasprom: Gas će i dalje ići u Evropu preko Ukrajine

Ruski naftni gigant "Gasprom" saopštio je danas da će da nastavi da snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine, kroz granični prelaz Sudža.

Kroz tu ulaznu tačku, u Ukrajinu će danas proći 44,7 miliona kubnih metara, što je blagi pad u odnosu na nedelju, kada je bilo 45,9.

9.15 - Među zarobljenim borcima iz Azovstala i 78 žena

78 žena je u grupi koju su ruske snage zarobile u čeličani Azovstal u Marijupolju, rekao je Denis Pušilin lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ruski mediji tvrde da među zarobljenima u čeličani ima stranih državljana, ali njihov tačan broj još nije poznat.

9.12 - Zelenski: Konačni prekid sukoba samo za pregovaračkim stolom

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, izjavio je da njegova zemlja ima šanse da pobedi u ratu koji je pokrenula Rusija, međutim, konačni prekid sukoba moguć je samo za pregovaračkim stolom.

On se obratio na nacionalnoj televiziji i sugerisao da njegova zemlja ima šansu da ostvari pobedu nad Rusijom.

Međutim, dodao je da bi rat mogao konačno da se zaustavi samo "za pregovaračkim stolom", odnosno, diplomatskim pregovorima koji su sada na čekanju.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

8.54 - Litvanija od danas bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od danas neće uvoziti struju iz Rusije, a u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.
 

8.20 - Sankcije protiv Rusije prilika za nove ekonomske veze

Sankcije protiv Rusije otvaraju mogućnost da brojne države uđu na rusko tržište i popune upražnjene trgovinske niše, a među takvim zemljama je i Tajland, izjavio je ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov.

- U ovakvim situacijama sankcije su, s jedne strane problem, ali sa druge strane nude mogućnosti, kao u slučaju Tajlanda, da se probije na rusko tržište i popuni trgovinske niše koje su deaktivirane- rekao je Rešetnjikov.

On je dodao da je to istovremeno i prilika za ruske kompanije koje su u aktivnoj potrazi za novim tržištima, prenosi TAS S.

Ruski zvaničnik je predočio da se ovo odnosi na gorivo i energiju, naftu, naftne derivate, gas i đubriva, kao i prehrambene proizvode i inžinjerske usluge.

7.30 - Zelenski: Milioni tona hrane u ukrajinskim lukama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala "sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda" i da ih "Rusija tiho krade", prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

"Pšenica se otprema negde drugde. Znamo gde je to", rekao je Zelenski nakon razgovora sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom.

Zelenski je dodao da bi luke mogle biti odblokirane vojnim sredstvima i da zato Ukrajina apeluje na saveznike da joj isporuče oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

7.10 - Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusiji

AP Photo
 

Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Priznajući da stav Kijeva o ratu postaje sve beskompromisniji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je u intervjuu za Rojters rekao da bi se ustupci osvetili Ukrajini jer bi Rusija uzvratila jače posle svakog prekida borbe.

"Rat neće prestati (posle bilo kakvih ustupaka). Samo će biti stavljen na pauzu na neko vreme", rekao je on Rojtersu u dobro čuvanoj predsedničkoj kancelariji, gde su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama peska.

Podoljak je kazao da će posle izvesnog vremena Rusi ojačati svoje oružje i ljudstvo, i krenuti u novu ofanzivu, još krvaviju i obimniju.

On je odbacio, kao veoma čudne, pozive Zapada na hitan prekid vatre koji bi uključio ruske snage koje bi ostale na teritoriji koju su okupirale na jugu i istoku Ukrajine.

Ruske snage moraju napustiti zemlju i "nakon toga će biti moguć nastavak mirovnog procesa", rekao je Podoljak.

7.00 - Zelenski razgovarao sa Dragijem o sankcijama Rusiji

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Zelenski je napisao na Tviteru da je, takođe, zahvalio Dragiju na njegovoj bezuslovnoj podršci nastojanju Ukrajine da postane članica Evropske unije, preneo je Rojters.

Kako je naveo, poziv je inicirao italijanski premijer.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike