Bajden napravio još jedan gaf: Novog predsednika Južne Koreje nazvao drugim imenom (VIDEO)

21.05.2022

12:09

0

Jun nije vidno reagovao na lapsus američkog predsednika koji je sve čitao sa telepromptera

Bajden napravio još jedan gaf: Novog predsednika Južne Koreje nazvao drugim imenom (VIDEO)
Tan2022-5-21_95434339_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden pomešao je imena sadašnjeg i bivšeg južnokorejskog lidera tokom govora u fabrici tehnološkog giganta Samsung za proizvodnju čipova u Pjongtaku u petak.

On se zahvalio „predsedniku Munu“ pre nego što se ispravio u „Jun“, misleći na nedavno izabranog predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola, koji je zamenio Mun Džae Ina ranije ovog meseca.

Bajden je fabriku za proizvodnju čipova, koja će služiti kao model za postrojenje od 17 milijardi dolara koje Samsung planira da otvori u Teksasu krajem 2024, nazvao „simbolom buduće saradnje i inovacija koje naše nacije mogu i moraju da grade zajedno“.

- Hvala vam svima puno i predsedniku Munu, Junu, hvala vam za sve što ste do sada uradili - rekao je Bajden na kraju svog obraćanja.

Jun, koji je stajao pored Bajdena, nije vidno reagovao na gaf, koji je izgledao kao zaključak govora koji je Bajden pročitao sa telepromptera.

 

 

Jun se složio, pozdravivši to kao „odličnu priliku da se ponovo istakne značenje poluprovodnika za ekonomiju i bezbednost“ i pohvalivši „ekonomski i bezbednosni savez zasnovan na partnerstvu usmerenom na napredne tehnologije i globalne lance snabdevanja“.

Ogroman nedostatak poluprovodnika muči svetsku industriju visoke tehnologije otkako je pandemija kovida 19 navela vlade da zatvore fabrike, što je dovelo do ogromnih poremećaja u lancima snabdevanja.

Pošto veći deo ponude industrije dolazi iz Kine, SAD i njeni saveznici borili su se da nabave kritične delove sa drugih mesta, sa zakašnjenjem osuđujući sopstvenu zavisnost od kineskih proizvođača kao rizik za nacionalnu bezbednost.

Bajdenovo prvo predsedničko putovanje u istočnu Aziju naišlo je na probleme pre nego što je stigao u Seul. Jedan od njegovih službenika obezbeđenja navodno je uhapšen u četvrtak i optužen za napad na državljanina Južne Koreje u glavnom gradu.

Ova osoba navodno radi za Odeljenje za unutrašnju bezbednost. On je navodno stavljen na administrativno odsustvo zajedno sa još jednim agentom Tajne službe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike