Švedska potpisala zahtev za ulazak u NATO!

17.05.2022

08:03

1

O ulasku Finske i Švedske u NATO počelo je da se priča od aprila

Švedska potpisala zahtev za ulazak u NATO!
Tan2022-5-17_9246214_0 - Copyright Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je danas zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Ovaj potez označava formalni korak Stokholma ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD — okončavajući decenije vojne neutralnosti.

Pored, Švedske, i Finska je saopštila da je donela zvaničnu odluku da pristupi NATO i očekuje se i njeno potpisivanje.

Kremlj jasno odgovorio

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da je pitanje pristupanja Švedske i Finske u NATO ozbiljno i izaziva zabrinutost Rusije, koja će veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice pristupanja Finske i Švedske NATO u smislu bezbednosti Rusije.

- Već smo rekli da je za nas, naravno, primarno ovo pitanje koje najpažljivije pratimo. Ima razloga za veoma duboku analizu mogućih posledica. Ne mislimo da će... ulazak Finske i Švedske u NATO ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu - kazao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

 

- Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati, pažljivo pratimo izjave. Bilo je izjava švedske strane da ta zemlja neće imati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji čak i ako bude članica Alijanse - dodao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj pažljivo prati i analizira situaciju u vezi sa izgledima za osiguranje bezbednosti Rusije.

Prekid neutralnosti dug osam decenija

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u nakon 76 godina.

- To se sve uklapa u zloglasnu potragu za neprijateljem, koja se u praktičnom političkom i vojnom smislu ogleda u demonizaciji Rusije, pripisivanju Rusiji neprijateljskih namera prema zemljama za koje je nemoguće i pomisliti tako nešto - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Rusiji je jasno kako će se stvari razvijati kada se to članstvo ostvari.

- Zemlje NATO će odmah izjaviti da je severno krilo veoma ranjivo, da je granica sa Rusijom dugačka 1.300 kilometara. Dužina granice između NATO i Rusije sada je dostigla 1.300 kilometara. Tu granicu treba štititi i zbog toga je neophodno razmestiti dodatne kontingente... - objasnio je diplomata.

On smatra da to članstvo nije u interesu Finske i Švedske i da će samo dovesti do militarizacije severa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike