Toplotni udar koji najviše osećaju siromašni: "Previše je vrućine i ako nećemo da radimo, šta ćemo jesti?"

17.05.2022

20:50

0

Slabi prinosi i rastuće cene naterali su vladu da zabrani izvoz pšenice, ali tržište ne može da ponudi nikakva rešenja za siromašne

Toplotni udar koji najviše osećaju siromašni: "Previše je vrućine i ako nećemo da radimo, šta ćemo jesti?"
indija - Copyright AP Photo

Zastrašujući toplotni talas nastavlja da zahvata Indiju i Pakistan, a temperature u Nju Delhiju prošlog vikenda su bile više od 50 stepeni Celzijusa. 

Većina stanovnika bogate i srednje klase mogu sebi priuštiti da se sakriju i uključe klima uređaje tokom najtoplijih sati. Ali, život je skoro nepodnošljiv za milione siromašnih ljudi.

Građevinski radnik Tundre rekao je da vodi izgubljenu bitku. 

- Previše je vrućine i ako nećemo da radimo, šta ćemo jesti? Nekoliko dana radimo, a onda sedimo besposleni nekoliko dana od umora. 

Pošto visoke temperature uništavaju useve i sredstva za život, vlada je prošlog vikenda najavila zabranu izvoza pšenice. 

AP Photo
 

U februaru je prognozirana žetva pšenice od 111 miliona tona. Do maja je to smanjilo na 105 miliona tona. Sada trgovci pšenicom sugerišu da je stvarna cifra manja od 100 miliona tona.

Ogromno smanjenje proizvodnje pšenice verovatno će se odraziti na druge osnovne osnovne proizvode i već dovodi do porasta cena. 

Inflatorna kriza šalje talas panike kroz tvrdo desničarsku vladu Narendre Modija. Njegov potez da zaustavi izvoz žitarica nije osmišljen da zaštiti najsiromašnije od gladovanja. To je politički napor da se cene spuste i rastući gnev preusmeri sa administracije.

Međunarodna tržišta su daleko od zadovoljnog Modijevim planom. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike