Papa Franja "pogrešio", Ruska pravoslavna crkva oštro reagovala

04.05.2022

21:14

0

Autor: 24sedam

Papa Franja je u intervjuu za italijansko izdanje ''Corriere della Sera'' pogrešno preneo svoj razgovor sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom

Papa Franja "pogrešio", Ruska pravoslavna crkva oštro reagovala
Franja Kiril - Copyright AP Photo/Andrew Medichini Profimedia

Papa Franja je u intervjuu za italijansko izdanje ''Corriere della Sera'' pogrešno preneo svoj razgovor sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom 16. marta, takve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i Ruske pravoslavne crkve, navodi se u zvaničnom obrazloženju službe za komunikacije Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, objavljenom u sredu na sajtu OVCS.

- Žalosno je što je mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Ovakve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i ruskog pravoslavnih crkava, što je posebno neophodno u današnje vreme, navodi se u saopštenju OVCS, a prenosi TASS.

U saopštenju se pominje i da se patrijarh u razgovoru sa papom osvrnuo na neke činjenice o kojima zapadni mediji su malo govorili ili praktično nisu govorili.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

Poglavar Ruske crkve je, posebno, rekao da je sukob počeo 2014. godine događajima na Majdanu u Kijevu, koji su rezultirali promenom ukrajinske vlasti.

Patrijarh Kiril je posebnu pažnju posvetio tragičnim događajima od 2. maja 2014. godine u Domu sindikata u Odesi, kada je usled delovanja nacističkih grupa stradao veliki broj građana koji govore ruski.

Dalje se u saopštenju prenose reči patrijarha Kirila koji kaže da izuzetno žali zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Profimedia
 

- Naravno, ova situacija je za mene povezana sa velikim bolom. Moja pastva je na obe strane sukoba, uglavnom su pravoslavci. Deo opozicije se odnosi na vaše stado. Stoga bih želeo, apstrahujući od geopolitičke komponente, da postavim pitanje kako mi, i kako naše Crkve možemo da utičemo na stanje stvari? Kako možemo doprineti smirivanju zaraćenih sa jednim jedinim ciljem: postizanjem jačanja mira i pravde? Veoma je važno u trenutnim okolnostima da se izbegne dalja eskalacija, rekao je Kirili, navodi se u saopštenju.

Komunikacija duhovnika odvijala se 16. marta putem video linka. Tada je pres-služba Svete stolice javila da je papa Franja pozvao patrijarha Kirila "da udruži snage u ime mira".

Nakon sastanka, OVCS je saopštio da su strane razgovarale o situaciji u Ukrajini, obraćajući posebnu pažnju na "humanitarne aspekte aktuelne krize i delovanje Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve za prevazilaženje njenih posledica". Papa i patrijarh Kiril su takođe izrazili nadu u "brzo postizanje pravednog mira, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike