Egzekucija švedskog doktora biće izvršena do 21. maja: Želeo da promeni svet, a sada ga sopstvena zemlja osudila na smrt (VIDEO)

04.05.2022

11:31

0

Autor: M.P.

On se već šest godina nalazi u iranskom zatvoru

Egzekucija švedskog doktora biće izvršena do 21. maja: Želeo da promeni svet, a sada ga sopstvena zemlja osudila na smrt  (VIDEO)
profimedia-0571973206 - Copyright Profimedia

Švedsko-iranski naučnik Ahmad Razu Dželali (47) nalazi se u iranskom zatvoru od 2016. godine kada ga je Iranska informaciona agencija označila kao izraelskog špijuna.

Ovaj cenjeni doktor urgentne medicine redovno je držao predavanja i seminare u Iranu, a pre šest godina to je trebalo da bude još jedan samo jedan dvonodeljni put u Teheran, a zatim povratak porodici u Stolkholm.

Njegova supruga, Vida, i dalje žali što se tog dana nije lepo pozdravila sa njim.

- Nešto me je kopkalo da mu se javim na putu ka aerodromu - priča Vida za Bi-Bi-Si, u kafiću, kako njen mlađi sin ne zna da mu je otac zarobljen.

- Čak dve nedelje razdvojenosti za nas dvoje bile su mnogo - dodala je ona 2020. godine u intervju.

Smrtna presuda

Od te godine počeo je pakao za njihovu porodicu. Cenjenog doktora i voljenog oca Iran je osudio na smrt navodno jer je prosledio poverljive informacije Mosadu kako bi pomogao u ubistvu iranskog naučnika za nuklearnu fiziku.

Četiri godine kasnije prebačen je u najveći teheranski zatvor gde se nalaze politički zatvorenici.

- Bio je ekstremno depresivan i tražio mi je da mu pomognem da izbegne egzekuciju. Oseća se slabašno jer misli da ne može ništa da učini da bi spasao sebe -  priča njegova supruga.

Danak za ovu porodicu je ogroman.

- Naša ćerka od 18 godina je plakala i zvala političare, borce za ljudska prava da spasu njenog oca - pričala je Vida 2020. godine.

Nažalost, pomaka nema. Prema najnovijim informacijama, Ahmad će biti pogubljen najkasnije do 21. maja, prenosi iranska novinska agencija ISNA, pozivajući se na izvore u državnim strukturama.

- Mnogo je teško i veoma patimo. Niko ne može da zamili kroz šta prolazimo. To je kao kazna. Najmlađi sin je imao svega četiri godine kada je suprug krenuo i Iran - priseća se Vida.

- Uvek pita za njega i seća se koliko mu je bilo zabavno kada ga tata podigne na krkače.

Posvetio doktorsku disertaciju iranskom narodu

Doktor je u Švedsku došao 2009. godine, a njegova porodica godinu dana kasnije. Zatim su se preselili u Italiju kako bi Ahmad završio doktorske studije, a onda se 2015. godine sa porodicom vratio u Švedsku.

Tokom boravka u zatvoru, Švedska mu je 2018. godine dala državljanstvo, što je dodatno podstaklo Irance da poveruju da ima nešto sa zapadom.

Ahmad je veoma cenjen naučnik u Švedskoj, a uprkos hapšenju, njegova fotografija i dalje stoji u institutu na kojem je studirao. Istraživao je kako da na pravi način odgovori na medicinske katastrofe. I dalje je u kontaktu sa svojom mentorkom, profesorkom Lisom Kurland. 

- Trebalo je da radimo zajedničko istraživanje 2017. godine, ali se nikada nije vratio. Sećam se njegove strastvenosti da napravi promenu u svetu - ispričala je Lisa.

- Hteo je kroz svoju disertaciju da pomogne ljudima Irana - dodaje.

Naime, Ahmad je na svojoj prvoj strani napisao posvetu svom narodu: Ljudima koji su poginuli ili su pogođeni katastrofama širom sveta, potovo iranskom narodu grada Bam.

U ovom gradu 2003. godine dogodio se zemljotres koji je odneo 26.271 života.

Uprkos dopisima 150 Nobelovih laureta i švedskog Ministarstva spoljnih poslova, doktor Ahmad nije pušten do danas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike