Masovno trovanje u Iranu: Osmoro umrlo, a preko 50 završilo u bolnici na dijalizi

03.05.2022

21:57

1

Kazna za konzumiranje alkohola je 80 udaraca bičem

Masovno trovanje u Iranu: Osmoro umrlo, a preko 50 završilo u bolnici na dijalizi
profimedia-0630935411 - Copyright Profimedia

Osam ljudi umrlo je nakon što su popili domaći alkohol u Bandar Abas, gradu u Iranu, javili su lokalni mediji.

Još 51 osoba završila je u bolnici zbog trovanja alkoholom, rekla je doktorka Fatemeh Novruzijan. Sedamnaest je u kritičnom stanju i nalaze se na odeljenju intenzivne nege, dok je 30 na dijalizi.

Policija je saopštila da je uhapsila osam osoba zbog sumnje da su proizvodili i distribuirali alkohol. Naime, u Islamskoj Republici strogo je zabranjena proizvodnja, prodaja i konzumiranje alkohola, uz izuzetke za pojedine verske manjine.

Kazna za konzumiranje alkohola je 80 udaraca bičem, piše Bi-Bi-Si.

Zvaničnici u Bandar Abasu do sada nisu identifikovali otrovnu supstancu koja se nalazi u domaćem alkoholu, ali poslednjih godina stotine Iranaca su umrli nakon konzumiranja pića sa smrtonosnim nivoom metanola.

Metanol se obično koristi u proizvodnji antifriza, rastvarača i goriva, ali se ponekad dodaje u nelegalno proizvedena žestoka pića kako bi se povećao sadržaj alkohola. Ako se unese u organizam čak iu malim količinama, može izazvati slepilo ili smrt.

Zbog pogrešnog verovanja da pijenje ili grgljanje alkohola može sprečiti infekciju Covid-19, trovanje metanolom se povećalo na početku pandemije u Iranu.

Ministarstvo zdravlja je u aprilu 2020. saopštilo da je od trovanja u periodu od tri meseca umrlo više od 500 ljudi, a da je za 5.000 potrebno lečenje.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike