Levica se udružuje protiv Makrona: Melanšon želi da bude premijer Francuske

02.05.2022

12:14

0

Ključno pitanje - odlazak u penziju

Levica se udružuje protiv Makrona: Melanšon želi da bude premijer Francuske
žan luk - Copyright AP Photo/Michel Spingler

Stranka Zeleni postigla je dogovor sa krajnje levičarskom strankom Nepokorena Francuska (LFI) o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima u junu, uoči kojih levica nastoji da formira udruženi front protiv predsednika Emanuela Makrona.

LFI vodi Žan-Lik Melanšon koji je na predsedničkim izborima u aprilu osvojio podršku 22 odsto birača i bio treći, iza Makrona i kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen.

Makronu, koji je prošlog meseca osvojio drugi predsednički mandat, potrebna je većina u parlamentu za sprovođenje politike unapređenja ekonomske efikasnosti koja podrazumeva i planove za pomeranje starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina.

Rane ankete uoči parlamentarnih izbora, koji će biti održani od 12. do 19. juna, pokazuju da bi Makron to mogao da ostvari, ali opozicione stranke levog i desnog političkog spektra nastoje da sklapaju saveze u nadi da će se izboriti za kontrolu nad parlamentom i da će moći da predlože mandatara i budućeg premijera.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Adrien Katenan, poslanik LFI-a, ocenio je da je dogovor sa Zelenima "istorijski trenutak", dok je lider stranke Melanšon pozvao sve stranke levog političkog spektra da udruže snage sa njegovim pokretom.

Sporazum LFI-Zeleni, prema kojem je Melanšon zajednički kandidat za premijera, uključuje i zajedničke ciljeve među kojima je i smanjenje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina, podizanja minimalne plate i ograničavanja cena osnovnih proizvoda, potvrdila je evropska poslanica LFI Manon Obri i istakla da će uslediti sporazumi sa drugim partijama levice.

Tokom jučerašnjeg prvomajskog protesta, Melanšon je primećen kako grli Olivijea Fora, šefa francuske Socijalističke partije, što je znak potencijalnog priblizavanja nakon što su razgovori između Melanšonove LFI i socijalista prekinuti prošle nedelje zbog razlika u stavu prema EU.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike