Ima li razlog za strah? Bil Gejts tvrdi: Pandemija nije gotova, svet još nije video najgore od nje

01.05.2022

14:24 >> 14:53

0

Autor: 24sedam

Gejts, koji u utorak objavljuje svoju novu knjigu "Kako sprečiti sledeću pandemiju", savetovao je vladama širom sveta da investiraju u tim epidemiologa

Ima li razlog za strah? Bil Gejts tvrdi: Pandemija nije gotova, svet još nije video najgore od nje
Bil Gejts - Copyright AP Photo/Elaine Thompson, File

Milijarder Bil Gejts ponovo je upozorio da svet još uvek nije video najgore od pandemije koronavirusa, za šta postoji rizik mnogo veći od pet odsto.

Vlasnik Majkrosofta istakao je da ne želi da zvuči „sumorno“, ali da postoji rizik od stvaranja „brže prenosive“ i “ fatalnije“ varijante virusa.

- Još uvek smo u opasnosti da ovaj virus stvori varijantu koja bi bila još transmisivnija i još fatalnija. Ne želim da budem glas propasti i tuge, ali rizik je daleko iznad pet odsto da nismo videli najgore od pandemije - rekao je Gejts za Fajnenšn tajms.

 

 

Gejtsovo upozorenje dolazi nakon što je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ove nedelje upozorio da ljudi i dalje moraju da budu oprezni zbog virusa.

Profimedia
 

Gejts, koji u utorak objavljuje svoju novu knjigu "Kako sprečiti sledeću pandemiju", savetovao je vladama širom sveta da investiraju u tim epidemiologa i kompjuterskih modelara kako bi pomogli u identifikaciji globalnih zdravstvenih pretnji u budućnosti.

Milijarder Bil Gejts redovno iznosi svoje mišljenje o mogućim scenarijima razvoja pandemije, korona virusa.

Gejts je ranije rekao da će se broj slučajeva zaraze koronavirusom u zemljama smanjiti nakon talasa omikronskog soja, a da će se koronavirus tretirati, kao sezonski grip.

Financial Times je objavio da Fondacija Bill & Melinda Gates i Vellcome Trust sa sedištem u Velikoj Britaniji obezbeđuju 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju, koja je pomogla u oblikovanju Covak programa za isporuku vakcina, zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike