Gejts o pandemiji: Amerikanci će distancu možda držati do kraja života, samo treba ulagati u vakcinu

14.10.2020

08:59 >> 12:19

0

Autor: M. I.

Milijarder tvrdi da je jedini način da se vratimo normalnosti da se pojavi druga generacija cepiva

Gejts o pandemiji: Amerikanci će distancu možda držati do kraja života, samo treba ulagati u vakcinu
Copyright Printscreen/Youtube, Bloomberg

Milijarder Bil Gejts je izjavio da će život da se vratiti u normalno stanje posle pandemije virusa korona tek kada se ispune dva uslova – kada se pojavi druga generacija vakcina i kada virus bude nestao na celoj planeti.

– Jedini način da se vratimo normalnosti je da se pojavi ne prva generacija vakcina, već druga, koja bi mogla da bude superefikasna, i da je veliki broj ljudi primi. Tako ćemo globalno eliminisati bolest – rekao je Gejts u intervjuu En-Bi-Siju.

Kako piše Sputnjik, Gejts je dodao da ćemo jedino tako moći da rešimo sve probleme koji su se pojavili, u obrazovanju, mentalnom zdravlju, i da nastavimo da ih gradimo na pozitivan način.

Distanca do kraja života

Prema novom Gejtsovom standardu, koji je pomerio letvicu očekivanja kada je pandemija u pitanju u odnosu na ono što je izjavio pre samo mesec dana, Amerikanci će možda morati da žive godinama, a mnogi i celog života, uz fizičku distancu i druge epidemiološke mere uvedene u borbi protiv virusa korona.

Gejts je pre samo mesec dana najavio da bi Sjedinjene Američke Države mogle da se vrate u normalu u leto 2021. zahvaljujući vakcinama.

Tada je rekao i da bi nekoliko vakcina prve generacije moglo da dobije odobrenje za upotrebu početkom sledeće godine.

Sve je loše u borbi protiv pandemije, osim ulaganja u vakcinu

Gejts je ponovo kritikovao američki pristup borbi protiv pandemije, nazivajući ga „jednim od najgorih na svetu“, osim agresivnog investiranja u razvoj vakcine.

Naveo je da rezultati testiranja često ne stižu u roku od 24 sata, što ih potpuno obesmišljava. Takođe, rekao je kako je američki sistem testiranja jedan od najgorih na svetu po kriterijumu ko će da bude testiran.

– Biće još mnogo mrtvih ako ne budemo delovali zajedno – rekao je Gejts.

Gejts tvrdi da terapija koju je Tramp primio nije efikasna

Gejtsova kritika dolazi u trenutku kada je američki predsednik Donald Tramp nazvao odgovor SAD na pandemiju „fenomenalnim“ i rekao kako su „spasli živote potencijalnih miliona žrtava“. Tramp je testiran pozitivno na virus korona 1. oktobra, a potom je rekao da se izlečio eksperimentalnim tretmanom sa monoklonalnim antitelima.

Osnivač „Majkrosofta“ na to je odgovorio da je pogrešno govoriti o izlečenju, jer terapija koju je Tramp primio nije efikasna kod svakog pacijenta, ali je dodao da zasada najviše obećava. Fondacija Bila i Melinde Gejts proletos je ušla u partnerstvo sa kompanijom „Eli Lili“, koja razvija terapiju monoklonalnim antitelima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike