Erdogan posle presude Kavali: To je dokaz da su turski sudovi nezavisni

28.04.2022

10:15

0

Nakon četiri i po godine provedene u pritvoru, filantrop je u ponedeljak osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta

Erdogan posle presude Kavali: To je dokaz da su turski sudovi nezavisni
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da odluka da se filantrop Osman Kavala osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog antivladinih protesta 2013. godine pokazuje da su turski sudovi nezavisni.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR), koji je zatražio da se Kavala oslobodi iz pritvora u kom je boravio bez donete presude, kao i zapadni saveznici Ankare, moraće da se pridržavaju presude suda, dodao je Erdogan, prenosi Rojters.

Kavala je, nakon četiri i po godine provedene u pritvoru, u ponedeljak osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, zbog navodnog organizovanja i finansiranja protesta širom Turske 2013. godine.

Još sedam ljudi osuđeno je na 18 godina zatvora, a svi su negirali optužbe.

Osuđenici tvrde da su protesti bili spontani i u skladu sa ustavnim pravima, negirajući da su ih organizovali, navodi Rojters.

Zapadni saveznici Ankare, grupe za ljudska prava, ECHR i turske opozicione stranke ocenjuju da je ova odluka politički motivisana i da je doneta sa ciljem da se zastraše Erdoganovi protivnici.

Profimedia
Osman Kavala

Oni koji se protive ovoj odluci suda tvrde da su turski sudovi pod uticajem Erdogana i njegove stranke.

Erdogan je juče odbacio ovakve navode, izjavivši da je „tursko pravosuđe dokazalo svoju nezavisnost time što nije pokleklo pred ucenama koje u Tursku dolaze spolja“, a Kavalu je uporedio sa milijarderom Džordžom Sorošem i naveo da je on „koordinator protesta iza kulisa“.

Grupe za ljudska prava smatraju da je cilj suđenja Kavali kriminalizovanje takozvanih Gezi protesta i stvaranje percepcije da su ih finansirale strane sile.

Turska se sada suočava sa suspenzijom iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Saveta Evrope, navodi Rojters.

Zapadni saveznici Ankare su više puta pozivali na oslobađanje Kavale, što je prošle godine izazvalo pretnje Erdogana da će proterati deset ambasadora, prenosi britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike