Rusija saziva sastanak Saveta bezbednosti UN: Prikupljaju se dokazi, Moskva planira da iznese sve činjenice

28.04.2022

08:50

0

Ovo je prvi put da će se ključni igrači koji traže odgovornost za ratne zločine tokom vojne operacije u Ukrajini okupiti na neformalnom sastanku SB

Rusija saziva sastanak Saveta bezbednosti UN: Prikupljaju se dokazi, Moskva planira da iznese sve činjenice
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Jason DeCrow

Rusija će 6. maja sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

- Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po „Arria-formuli" 6. maja - izjavio je Leonidičenko, prenosi TASS.

On je najavio da će se na tom sastanku obratiti „nezavisni govornici sa prve linije fronta", koji će, kako je naveo, „saopštiti činjenice, a ne lažne informacije“.

Ruski diplomata je ovo izjavio na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po „Arria formuli", koji su sazvale Francuska i Meksiko, navodi TASS.

Ovo je prvi put da će se ključni igrači koji traže odgovornost za ratne zločine tokom vojne operacije u Ukrajini okupiti na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN kako bi podstakli istrage o zloupotrebama za koje mnoge zapadne zemlje krive Rusiju.

Leonidičenko je rekao da Rusija prikuplja izjave svedoka i dokaze širom Ukrajine, uključujući i opkoljeni grad Marijupolj. On je rekao da Rusija planira da održi neformalni sastanak Saveta 6. maja kako bi predstavio ono što je tvrdio da će biti „činjenice, a ne lažne informacije“.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

Ostali članovi saveta - Meksiko, Gabon, Gana, Brazil, Indija, Kenija i Ujedinjeni Arapski Emirati - nisu pokušavali da okrive nijednu stranu. Oni su rekli da istraga treba da utvrdi činjenice.

Kina, koja je bliska Rusiji, rekla je da treba utvrditi i potvrditi uzrok smrti civila.

- Sve optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama pre nego što bude formirana jasna celovita slika - rekao je kineski diplomata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike