Gutereš zadovoljan: Veoma koristan sastanak sa Putinom, a sukob će se završiti kada Rusija to odluči!

28.04.2022

06:03

0

Ovaj rat će se završiti kad Rusija odluči da se završi i kad se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo imati sastanke, ali to neće okončati rat - rekao je Guteres

Gutereš zadovoljan: Veoma koristan sastanak sa Putinom, a sukob će se završiti kada Rusija to odluči!
profimedia-0291414281 - Copyright Vladimir Putin/Profimedia

Generalni sekretar UN Sntonio Gutereš, koji je doputovao u posetu Ukrajini nakon što je boravio u Moskvi, opisao je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao "veoma koristan".


Gutereš je rekao da je njegova poruka tokom sastanka sa Putinom bila ista kao i ona na početku sukoba, a to je da se "ruskom invazijom krši Povelja UN i da se ona mora završiti što je pre moguće", prenosi Si-En-En.

Gutereš, koji bi danas trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je tokom sastanka sa Putinom izrazio zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i "mogućnosti (počinjenja) ratnih zlocina".

On je branio ulogu UN u pokušajima da se okonča rat, koji traje već dva meseca.

-Ovaj rat se neće završiti sastancima. Ovaj rat će se završiti kad Rusija odluči da se završi i kad se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo imati sastanke, ali to neće okončati rat - rekao je Guteres.

On je naveo da je tokom sastanka sa Putinom razgovarao o evakusaciji civila iz čeličane Azovstalj u Mariupolju i naveo da se Putin u načelu saglasio oko evakuacije civila i da se vode pregovori između zvaničnika Un i ruskog Ministarstva obrane kako bi se dogovorili detalji.

"U kontaktu smo i s vladom Ukrajine da vidimo da li možemo da imamo situaciju u kojoj niko ne može da okrivi drugu stranu za to što se neke stvari ne dešavaju", rekao je Gutereš.

Gutereš je juče doputovao u Ukrajinu, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i Volodimirom Zelenskim.

Prethodno je boravio u Moskvi gde se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom.
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike