Većina Rusa veruje pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Kirilu: Svaki drugi stanovnik smatra da crkva ima pozitivan uticaj na život u zemlji

27.04.2022

16:09

0

Prema Fondaciji javnog mnjenja skoro svaki drugi Rus veruje da Ruska pravoslavna crkva ima pozitivan uticaj na javni život u zemlji

Većina Rusa veruje pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Kirilu: Svaki drugi stanovnik smatra da crkva ima pozitivan uticaj na život u zemlji
profimedia-0581546291 - Copyright Profimedia

Usred ruske specijalne operaciju u Ukrajini, dve trećine Rusa, tačnije njih 66 odsto, veruje Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je rezultat nedavne ankete, koja ukazuje da  nešto više od polovine ispitanih -  54 odsto, veruje poglavaru Ruske crkve, patrijarhu Kirilu.

Prema Fondaciji javnog mnjenja (FOM), skoro svaki drugi Rus veruje da Ruska pravoslavna crkva ima pozitivan uticaj na javni život u zemlji.

Čini se da starije generacije to češće misle: tako misli 58 odsto ispitanika starijih od 60 godina. Prema ruskom novinskom sajtu Pravmir, ovi rezultati dolaze od ruske populacije u celini, bez obzira na verska opredeljenja.

Što se tiče vere, skoro dve trećine Rusa, njih 63 odsto, izjašnjavaju se kao pravoslavci. Udeo pravoslavnih Rusa dostiže 70 odsto ispitane populacije starije od 60 godina. U starosnoj grupi od 18 do 30 godina, 51 odsto ispitanih se izjašnjava kao pravoslavci.

Ruska novinska agencija Interfaks javlja da je 8 odsto stanovnika Rusije muslimansko. Poređenja radi, ukupan broj katolika i protestanata iznosi 2 odsto. Ukupno, 23 odsto ispitanika se izjašnjava kao ateisti.

Pored toga, prema istraživanju, 35 odsto Rusa veruje da Ruska crkva ne utiče na rusku politiku. S druge strane, 14 odsto veruje da je uticaj Crkve snažan.

Fondacija Javno mnjenje sprovela je anketu od 8. do 10. aprila. Ukupno je ispitano 1.500 ispitanika starijih od osamnaest godina u 104 ruska naselja u 53 regiona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike