U Lavovu zabranjene aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve! Optužuju sveštenstvo da je pretnja po nacionalnu bezbednost

15.03.2022

22:28

1

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine", ni takozvani kijevski "sabor ujedinjenja

U Lavovu zabranjene aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve! Optužuju sveštenstvo da je pretnja po nacionalnu bezbednost
Sveštenik/ Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlasti ukrajinskog regiona Lavov zabranile su aktivnosti moskovski orijentisanog dela Ukrajinske pravoslavne crkve. Prošle nedelje to se već dogodilo u gradu Drohobiču.

Gradsko veće Drohobiča zabranilo je delovanje Ukrajinske pravoslavne crkve jer bi ona stvarala veštačke konfrontacije između pojedinih grupa ukrajinskog naroda, saopštio je Savez pravoslavnih novinara.

Zabranom crkvenih aktivnosti gradsko veće želi da „konsoliduje ukrajinski narod“, navodi se na sajtu gradske uprave. Odluka je doneta na redovnom sastanku, koji je održan 10. marta.

Pravoslavie.ru piše da je odluka Gradskog veća zasnovana na žalbi predstavnika mesne zajednice Ukrajinske grkokatoličke crkve. Ova crkva je deo rimokatoličke zajednice i koncentrisana je na zapadu Ukrajine.

Ovo nije prvi put da gradsko veće zabranjuje crkvene aktivnosti u Lavovskoj oblasti. Ranije ovog meseca, gradsko veće Horodoka objavilo je zvanično obaveštenje na Fejsbuku kako bi objasnilo svoju odluku o zabrani delatnost Ukrajinske pravoslavne crkve. I tada je Crkva optužena za antidržavne i antiukrajinske aktivnosti „jer deli ukrajinsko društvo na verskoj osnovi“. Stoga su aktivnosti viđene kao „pretnja nacionalnoj bezbednosti Ukrajine“.

Pravoslavna crkva u Ukrajini podeljena je nakon odluke vaseljenskog patrijarha da prizna autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine 2018. godine, iako je Kijevska mitropolija stavljena pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije u 17. veku.

Ukrajinska pravoslavna crkva

Ukrajinska pravoslavna crkva je Ustavom Ruske pravoslavne crkve određena kao samoupravna crkva sa pravima široke autonomije. Ona svoju misiju ostvaruje rukovodeći se Tomosom patrijarha moskovskog i sve Rusije (1990) i Ustavom Ukrajinske pravoslavne crkve. Smatra se za naslednicu drevne Kijevske mitropolije i Ukrajinskog egzarhata Ruske pravoslavne crkve.

 

Tako da danas u Ukrajini postoje nekanonska Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva (UAKC, nastala 1990) – koja je uglavnom aktivna na zapadu zemlje i koja se 2018. ujedinila sa Ukrajinskom pravoslavna crkvom Kijevskog patrijarhata (UPC–KP), na čijem je čelu Filaret Denisenko - i, naravno, Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije (UPC–MP), kao jedina kanonska.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine", ni takozvani kijevski sabor ujedinjenja, čije odluke smatra nekanonskim i neobavezujućim, kao ni raskolničku jerarhiju i sveštenstvo. SPC funkcioniše u jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike