Jel to Kim Džong Un nešto sluti? Naše nuklearne snage moraju biti spremne - poručio je! (FOTO)

26.04.2022

06:02

0

Autor: J.S.J.

Jel to Kim Džong Un nešto sluti? Naše nuklearne snage moraju biti spremne - poručio je! (FOTO)
Tan2022-4-26_7395695_0 - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severna Koreja je u ponedeljak održala dugo očekivanu vojnu paradu, rekao je južnokorejski vojni izvor, obeležavajući godišnjicu osnivanja svoje vojske prikazom za koji se očekuje da će uključiti najnovije oružje te zemlje sa nuklearnim naoružanjem.

 Na paradi su prikazane nove interkontinentalne balističke rakete, javila je danas državna novinska agencija KCNA, a  severnokorejski lider Kim Džong Un je poručio da će Pjongjangubrzati razvoj svog nuklearnog oružja, koje mora biti spremno u svakom trenutku.

-Nuklearne snage naše Republike moraju biti spremne da izvrše svoju odgovornu misiju i odvraćanje u bilo kom trenutku -naglasio je tom prilikom Kim u svom obraćanju.

 

On je još rekao da je osnovna misija nuklearnih snaga Severne Koreje odvraćanje od rata, ali i da to ne mora da bude jedina upotreba, ako druge zemlje, kako je naveo, nametnu neželjene okolnosti.


Na paradi je predstavljena i najveća interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17, koja je prvi put probno ispaljena prošlog meseca.

Inače, na korejskom poluostrvu  se napetost znatn pogoršala proteklih nedelja nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26. februara i 4. marta, povezane s novim ICBM sistemom koji ta zemlja razvija i otkako je prošle nedelje provela potpuni ICBM test, prvi nakon 2017. godine.

Napetosti bi mogle da se pojačaju, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja severnokorejskim novim hipersoničnim raketama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike