Vašington i Seul u strahu - šta je to lansirao Kim? "Taktička nuklearka" aktivirala alarme širom planete (FOTO)

18.04.2022

05:10

0

Autor: A. B.

Projektili su leteli oko 110 kilometara na visini od 25 kilometara i maksimalnoj brzini od 4 maha

Vašington i Seul u strahu - šta je to lansirao Kim? "Taktička nuklearka" aktivirala alarme širom planete (FOTO)
pjimage - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je testirala novu vrstu taktičkog vođenog oružja dizajniranog da poveća svoju nuklearnu borbenu sposobnost, izvestili su državni mediji u nedelju, dan pre nego što njeni glavni rivali Sjedinjene Države i Južna Koreja počele godišnje vežbe koje Sever smatra "probom invazije".

Trinaesti test oružja ove godine usledio je usred zabrinutosti da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvede još veću provokaciju. 

To može uključivati nuklearni test u nastojanju da se proširi arsenal zemlje i poveća pritisak na Vašington i Seul, dok pregovori o denuklearizaciji ostaju "na stend baju".

Zvanična korejska centralna novinska agencija saopštila je da je lider Kim Džong Un posmatrao kako se naziva uspešno lansiranje oružja. 

Objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako ozareni Kim aplaudira sa vojnim oficirima.

KCNA je saopštila da testirano oružje ima "veliki značaj u drastičnom poboljšanju vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na frontu, poboljšanju efikasnosti u dejstvu (severnokorejskih) taktičkih nuklearnih bombi i diversifikaciji njihovih misija vatrene moći".

KCNA nije precizirala, ali upotreba reči "taktičke nuklearke" sugeriše da je oružje verovatno sposobno da nosi nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da pogodi strateške ciljeve u Južnoj Koreji, uključujući i američka vojna postrojenja. 

- Severna Koreja pokušava da rasporedi ne samo nuklearne rakete dugog dometa usmerene na američke gradove, već i taktičko nuklearno oružje da ugrozi Seul i američke baze u Aziji - rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

- Svrhe Pjongjanga verovatno prevazilaze odvraćanje i opstanak režima. Severna Koreja možda želi takvo oružje za političku prinudu, eskalaciju na bojnom polju i ograničavanje spremnosti drugih zemalja da intervenišu u sukobu - rekao je on.

Neki posmatrači su rekli da oružje prikazano na severnokorejskim fotografijama sugeriše da bi to mogla biti manja, lakša verzija njene nuklearne rakete KN-23 koja ima veoma manevarski let sa ciljem da porazi odbrambene sisteme raketa. 

Drugi su rekli da bi to mogla biti nova raketa koja kombinuje tehničke karakteristike KN-23 i još jedne balističke rakete kratkog dometa pod nazivom KN-24.

Projektili su leteli oko 110 kilometara na visini od 25 kilometara  i maksimalnoj brzini od 4 maha. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike