Farmer pronašao statuu zbog koje je skočila čitava nacija: Relikvija glave stara 4.500 godina! (FOTO)

27.04.2022

21:33

0

Autor: A. B.

Drevni artefakt je sada izložen u Kasr al-Baši, bivšoj palati tokom otomanskog i mamelučkog perioda u Starom gradu Gaze koja sada služi kao muzej

Farmer pronašao statuu zbog koje je skočila čitava nacija: Relikvija glave stara 4.500 godina! (FOTO)
Tan2022-4-26_135959288_0 - Copyright AP Photo/Adel Hana

Lokalni farmer iz Palestine je naišao na artefakt hananskog božanstva ljubavi, lepote i rata dok je kopao, prema Ministarstvu za antikvitete Gaze.

Poljoprivrednik je otkrio kamenu statuu drevne boginje stare 4.500 godina.

Nidal Abu Eid je naišao na relikviju glave za koju se veruje da je hanansko božanstvo dok je obrađivao svoju zemlju u Kan Junisu, južnom gradu u opkoljenom Pojasu Gaze.

Rezbarenje od krečnjaka od 22 cm koje prikazuje boginju "Anat", a koja nosi krunu napravljenu od zmija je iz oko 2.500 godina pre nove ere, prema Hamasovom Ministarstvu turizma i antikviteta.

- Anat je bila boginja ljubavi, lepote i rata u hananskoj mitologiji - rekao je Džamal ​​Abu Rida, generalni direktor ministarstva.

Dodao je da su Palestina, a posebno Gaza, prošli kroz mnoge ljudske civilizacije, uključujući hanansku, rimsku, vizantijsku i islamsku...

AP Photo/Adel Hana
 

- Takva otkrića dokazuju da Palestina ima civilizaciju i istoriju i niko ne može poreći ili falsifikovati ovu istoriju - rekao je Abu Rida. Ovo je palestinski narod i njegova drevna hananska civilizacija.

Farmer Abu Eid rekao je da je slučajno pronašao zamućeni artefakt i oprao ga vodom.

- Shvatili smo da je to dragocena stvar, ali nismo znali da ima tako veliku arheološku vrednost. Zahvaljujemo Bogu i ponosni smo što je to ostalo u našoj zemlji, u Palestini, još od vremena Hanana.

Drevni artefakt je sada izložen u Kasr al-Baši, bivšoj palati tokom otomanskog i mamelučkog perioda u Starom gradu Gaze koja sada služi kao muzej.

U februaru, građevinski radnici u severnoj Gazi otkrili su 2.000 godina staro groblje iz rimskog doba koje uključuje najmanje 34 grobnice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike