Molitva prekinuta šok-bombama: Haos u Al-Aksi, sukobi u ranu zoru usred džamije, najmanje 20 povređenih (FOTO/VIDEO)

15.04.2022

09:46

0

Autor: J.B.O.

Islamska zajednica koja upravlja džamijom saopštila je da je izraelska policija intervenisala ubrzo nakon jutarnje molitve

Molitva prekinuta šok-bombama: Haos u Al-Aksi, sukobi u ranu zoru usred džamije, najmanje 20 povređenih (FOTO/VIDEO)
Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Prema podacima palestinske medicinske službe najmanje 20 osoba je povređeno u sukobima rano jutros između izraelske policije i Palestinaca u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu.

Još nije poznato šta je izazvalo nasilje, a Islamska zajednica koja upravlja džamijom saopštila je da je izraelska policija intervenisala ubrzo nakon jutarnje molitve, kada je na hiljade vernika bilo u džamiji, prenosi AP.

Na video snimcima incidenta sa interneta, vide se Palestinci kako bacaju kamenje na policiju koja ispaljuje suzavac i šok bombe. Iz službe za hitne slučajeve Palestinskog Crvenog polumeseca saopšteno je da je 20 povređenih osoba prebačeno u bolnice, a uprava džamije je saopštila da je jedan od čuvara pogođen gumenim metkom u oko.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište za izraelsko-palestinsko nasilje. Očekuje se da će se desetine hiljada Palestinaca okupiti danas u Al-Aksi na molitvi petkom, za vreme Ramazana, najvažnijeg i najsvetijeg meseca u islamskoj veri.

Izraelsko-palestinske tenzije su porasle poslednjih nedelja nakon niza smrtonosnih napada Palestinaca, u kojima je ubijeno 14 osoba u Izraelu. Izrael je izveo nakon toga više hapšenja i vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukobe u kojima je nekoliko Palestinaca ubijeno, navodi AP.

Bonus video

24sedam TV

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug